Middernachtkatten, over een school voor kattenfluisteraars

Je hebt hondenmensen en kattenmensen. Ik behoor tot die laatste. En wat zou ik graag eens een dagje willen ruilen met onze kat. Of misschien is met hem kunnen praten al wel genoeg. Als er een school bestond om te leren praten met katten zou ik daar wel een studie willen volgen. Voor Nova en Henry bestaat zo’n school. Met ieder hun eigen talent proberen zij de straatkatten te helpen op hun missie. Middernachtkatten is een nieuwe serie voor kattenliefhebbers en liefhebbers van een vleugje magie.

Middernachtkatten de strijd van de straatkatten voorkant met kader

Middernachtkatten, de strijd van de straatkatten

Nova en Henry denken dat ze op een supersaaie school terechtgekomen zijn, maar niets is minder waar. Het blijkt een school voor kinderen met een speciale gave: Nova en Henry zijn kattenbesschermers! Ze kunnen met katten praten. In het diepste geheim vragen de straatkatten en Middernachtkatten hen om hulp. Maar gelukkig kan Nova meesterlijk goed sluipen en spioneren, en Henry heeft een ongelooflijk goede neus. Kunnen ze de katten redden?

Het Tower internaat

Sinds twee weken zitten Nova en Henry op een nieuwe school; het Tower Internaat in Londen. De toren van dit paleis, waar Horatio’s school in huist, ligt verborgen achter een hoge muur en een dichte haag. Nova woonde bij een pleegmoeder want haar moeder is verdwenen en haar vader is altijd op de vlucht. Maar hij laat regelmatig berichtjes voor haar achter. Henry’s ouders zijn op expeditie en hij woonde bij zijn oma. Beide kinderen hebben een speciale uitnodiging gekregen voor de school van Horatio en wonen nu in het Tower Internaat.

Het leuke aan deze school in Middernachtkatten is dat er bijna altijd katten in het lokaal zijn. Luisterend naar een wiskunde- of geschiedenisles met een kat op schoot lijkt mij ook wel wat. Omdat enkele leerkrachten ‘ziek’ zijn geeft Horatio alle lessen zelf. Het is duidelijk dat hij niet alle vakken even leuk vindt of even goed kan uitleggen.

Bladspiegel 1/3 pagina zeven met tekst pagina zes met illustratie van Horatio en een slapende kat

Nachtelijke uitstapjes

De vader van Nova wordt beschuldigd van een diefstal en is daarom voortvluchtig. Hij laat met regelmaat berichtjes achter voor Nova. Zo gaat ze ook deze nacht op zoek naar de straat die hij op een chocoladewikkel heeft achtergelaten. Met haar vaders plattegrond van Londen bij zich gaat ze op zoek naar de straat in deze aanwijzing. Daar ontdekt ze een Middernachtkat met een kroontje op zijn poot en hoort ze voor het eerst een kat praten; help me, help me!

Henry ruikt met zijn superneus haar nachtelijke uitstapje al voordat Nova erover heeft kunnen vertellen. Als Nova hem alles vertelt kan hij het nauwelijks geloven. Tot Edison, een vrije straatkat, op de vensterbank verschijnt en tegen hen begint te praten. Vanaf dan komt de school voor hen in een ander daglicht te staan.

Bladspiegel 3/3 pagina twintig met rechts een illustratie van katten op een trap en een meisje op de achtergrond

Lijfwachten van de koningin

De katten met een kroontje op hun pootje blijken de lijfwachten van de koningin, de kattenkoningin dan hè. Deze Middernachtkatten hebben de hulp nodig van zowel de straatkatten als van Nova en Henry. Er is een strijd gaande welke ze niet zonder hen kunnen oplossen. Waarover deze strijd gaat en of het ze samen lukt deze te winnen lees je in Middernachtkatten – de strijd van de straatkatten.

Een tof eerste deel van Middernachtkatten

Wat een heerlijk boek was dit om te mogen reviewen. De vertaling leest heerlijk weg. Alleen snap ik niet waarom dit eerste deel in Nederland niet ook ‘Middernachtkatten, de kattenschool’ heet maar dat zal vast een reden hebben. Neemt niet weg dat ‘Middernachtkatten, de strijd van de straatkatten’ een tof eerste deel is van deze nieuwe serie voor lezers vanaf 9 jaar. De illustraties in het boek maken dat de hoofdpersonen en –katten ook een gezicht krijgen. Kortom, een avontuurlijk boek waarvan er van mij nog meer delen mogen verschijnen.

Bladspiegel 2/3 pagina 14 en 15

Boeken met katten in de hoofdrol

Zelf heb ik de afgelopen tijd ook andere boeken met katten in de hoofdrol mogen reviewen. Maar vergeet ook niet de vele reviews van onze andere teamleden eens te doorzoeken als je op zoek bent naar een leuk boek met een kat, of meer, in de hoofdrol.

Specificaties Middernachtkatten, de strijd van de straatkatten

Auteur: Barbara Laban | Illustraties: Jérôme Pélissier | Vertaling: Ans van der Graaff | Uitgeverij: Leopold | 9789025885359 | 2023 | 305 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.