Boeken thema LGBTIQA+, een uitgebreide verzameling voor jong en ouder

Op Pinterest ben ik bezig om allemaal borden te maken met thema’s. Binnen die thema’s vul ik dan aan met onze boekreviews. We gaan op dit moment van schrijven al naar de 1350 boekreviews, dus deze manier van ordenen op Pinterest is heel fijn. Terwijl ik bezig ben met het maken van het bord ‘Boeken met thema LGBTIQA+’, kom ik erachter dat het voor mij helemaal niet zo duidelijk is welke boeken hier nou bij horen.

Voor mij is gelijkheid niet meer dan normaal dus ik ben hier niet heel erg mee bezig. Maar ik besef me dat de wereld helaas niet overal zo ruimdenkend is. Zelfs in Nederland blijken er plekken te zijn waar mensen zich ongelukkig en onbegrepen voelen door hun geaardheid of door wie ze zijn. Het is dan ook belangrijk dat er boeken zijn binnen dit onderwerp. Voor de jonge lezers (luisteraars) als educatie. Om begrip, acceptatie en ruimdenkendheid te vergroten en normaliseren. En dit geld natuurlijk voor elke leeftijd. Boekenhelden zijn er gelukkig in alle vormen en maten.

De boeken met thema LGBTIQA+ die ik uitgekozen heb voor deze verzamelblog hebben als connectie: jezelf zijn, diversiteit, diverse gezinssamenstellingen, anders zijn, seksualiteit buiten heteroseksualiteit om, buiten kaders en verwachtingen gaan.

lgbtiqa+
Bron: https://www.landed.info/post/what-does-lgbtiqa-stand-for

LGBTIQA+ betekenis

Heel fijn een lijstje van boeken met thema LGBTIQA+, maar wat betekent het nou? In het Nederlnds LHBT, internationaal LGBTQ+ of LGBTIQA+. Wij kiezen voor de meest uitgebreide variant. Bovenal betekent het dat iedereen met een andere (seksuele) geaardheid of genderidentiteit gezien en gehoord wordt. Voor veel mensen is het een verwarrende afkorting die steeds veranderd. Voor mij is het een teken dat steeds meer mensen zich durven uit te spreken over hun geaardheid en/of genderidentiteit die anders is dan wat algemeen geaccepteerd is. En dat is goed, zoveel mensen, zoveel wensen. En smaakjes! Mooi stukje bewustwording in wat allemaal kan en op weg naar geluk voor een ieder.

L – Lesbisch/lesbian: vrouwen die op vrouwen vallen
G – Gay: homoseksueel: mannen die op mannen vallen
B – Biseksueel: personen die zowel op mannen als vrouwen kunnen vallen
T – Trans: personen die transgender of transseksueel zijn. Het geboortegeslacht komt niet overeen met de genderidentiteit
I – Intersex: personen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, hormonen of genen
Q – Queer/questioning: Dit is een parapluterm voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt. Deze personen zijn nog niet 100% zeker van hun seksuele oriëntatie en/of gender
A – Asexual/aseksueel: personen die weinig tot geen seksuele aantrekking voelen tot anderen
+ – Alle andere personen, genders, geslachten en seksuele oriëntaties die niet onder de andere letters vallen

Cisgender: een cisgender of cisseksueel is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. De term wordt vooral gebruikt als tegenhanger van transgender en transseksueel. Bij die personen komt het geboortegeslacht niet overeen met de genderidentiteit die ze voelen als ze opgroeien.

Themablog

Met deze verzamelblog zoek ik onze boeken met thema LGBTIQA+ bij elkaar. Met een korte beschrijving en linkje naar de volledige review. Bij elke beschrijving en review zit ook een handige link waardoor je het boek zelf makkelijk ook kan kopen. Bij StoerLeesVoer hopen we dat er meer boeken aan dit thema toegevoegd kunnen worden en dat de wereld een stuk begripvoller en liefdevoller naar alle mensen kan worden. Ook houden we deze themablog actueel, en zal ik onderaan de nieuwste reviews toevoegen in een overzichtje!

Boeken met thema LGBTIQA+ begon als een overzicht voor prentenboeken, voor jonge (voor)lezers. Maar inmiddels heb ik het ook aangevuld met boeken voor oudere lezers en volwassenen! StoerLeesVoer is er voor elke leeftijd en voor ouders/volwassenen is het ook fijn om boeken binnen dit thema te kunnen lezen. Voor henzelf of om het weer beter te kunnen uitdragen naar een jongere generatie.

hoofd Boeken met thema LGBTIQA+

Onze boeken met thema LGBTIQA+

1. Lieg met mij

Een allesoverheersende liefde die niet mag bestaan. Lieg met mij is een boek voor volwassenen. Een boek over de liefde van een schrijver, een liefde die geheim moest blijven. Philippe wordt verliefd op Thomas maar die is heel duidelijk; hun homoseksuele gevoelens moeten geheim blijven. Lukt dat niet dan gaat de affaire niet door. Phillipe is zo verliefd dat hij ermee instemt. Wat er volgt zijn vurige samenkomsten, lange stiltes en openbare ontmoetingen waarin ze vreemdelingen voor elkaar zijn. Een verhaal wat welkom is bij de boeken met thema LGBTIQA+.

Auteur: Philippe Besson | Uitgever: De bezige bij | Volwassen | Meer informatie vind je hier

boeken met thema LGBTIQA+ lijst

2. Het kattenmannetje

Deze sprookjesbundel staat vol met moderne en nieuwe sprookjes. Geen oude opnieuw verteld maar echte nieuwe sprookjes. Het bevat sprookjes met hedendaagse onderwerpen en humor. Het verhaal van de 2 koningen past perfect binnen boeken met thema LGBTIQA+. De 2 koningen willen graag een kindje maar de ooievaar wil hier niet aan beginnen. Ook is er een verhaal over Sjakkelien de jongens draak die graag een meisje wil zijn.

  • Elles heeft een boekrecensie over dit boek geschreven met foto’s

Auteur: Janneke Schotveld | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Meer informatie vind je hier

3. Boeken met thema LGBTIQA+ van Lou

Lou is een serie van prentboeken voor kleuters. Het sluit aan bij hun belevingswereld en komt op voor holebi’s en transgenders. Het verhaal van Lou gaat over alledaagse dingen. De illustraties en leefwereld van Lou laat een ruime diversiteit zien van mensen en hun afkomst. Ook werkt Lou samen met Cavaria; een koepel van 120 verenigingen die opkomt voor een brede kijk op seksuele orientatie, genderexpressie en genderidentiteit. Lou is het gezicht van een educatief pakket en past dus perfect in deze lijst van boeken met thema LGBTIQA+.

Auteur: Kathleen Amant | Uitgever: Clavis | Meer informatie vind je hier

4. Boeken met thema LGBTIQA+ De boer en de dierenarts

Laat je niet in de war brengen door de titel, althans dat overkwam mij wel. Het boek gaat inderdaad over een boer en dierenarts, alleen zit er een twist aan het verhaal. Alle dieren van de boer zijn ziek. Maar heel gek ziek. Of is het de boer die gek doet? Wat is er toch allemaal aan de hand? De boer blijkt stapelverliefd op de knappe dierenarts en zijn dieren gaan hem helpen. Dit prachtige prentenboek zit vol humor en liefde. Een prachtige en manier om te laten zien dat homoseksualiteit normaal is en dat het om liefde draait! Dit boek is echt een aanrader in deze boeken met thema LGBTIQA+ blog.

  • Ellen schreef een uitgebreide boekreview met mooie foto’s

Auteur: Pim Lammers | Illustrator: Milja Praagman | Uitgever: De Eenhoorn | Meer informatie vind je hier

boeken met thema LGBTIQA+ lijst

5. Willem Wezel durft anders te zijn

Hoe ga je om met anders zijn dan de grootste groep waar je woont? En hoe gaan de mensen om je heen daarmee om? Willem Wezel doet lekker zijn eigen ding totdat hij beseft dat hij anders is. Thuis weten ze ook niet zo goed hoe ze met hem moeten omgaan. Na een reis en wat wijze lessen komen zowel Willem, als zijn thuis en de andere wezels tot nieuwe inzichten. Een goede aanvulling in deze boeken met thema LGBTIQA+ blog.

Auteur: Samuel Langley-Swain | Uitgever: Veltman | Meer informatie vind je hier

6. Het lammetje dat een varken is

Wat als je een lammetje bent maar liever een varken wilt zijn? Dit prachtige prentenboek doorbreekt taboes over homoseksualiteit en transgenderheid. Het is dan ook bekroond met een zilveren griffel in 2018. En er komen ook nog eens 2 bekende favorieten voorbij, namelijk de boer en de dierenarts van eerder hierboven. De zoektocht naar zichzelf en acceptatie is op een prachtige manier samengekomen in dit boek en een mooie nummer 6 in deze boeken met thema LGBTIQA+ lijst.

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Milja Praagman | Uitgever: De Eenhoorn | Meer informatie vind je hier

boeken met thema LGBTIQA+ lijst

7. Een complimentje met vleugels

Juul wordt wakker. Zijn moeder doet de gordijnen open en ziet er erg vermoeid uit. Juul geeft haar een compliment dat ze zo mooi is en op slag verdwijnt haar moeheid en gaat ze stralen. Een compliment met vleugels! Hierna wil mama ook meteen iets liefs voor haar zonnestraaltje doen. In dit prachtige prentenboek wordt veel besproken zoals homoseksuele meesters en het verlies van een moeder. Een goede toevoeging in deze boeken met thema LGBTIQA+

Auteur: Pimm van Hest | Illustraties: Nynke Mare Talsma | Uitgever: Clavis |Meer informatie vind je hier

Boeken met thema LGBTIQA+

8. Pomtidom en de prins op het mottige paard

Pomtidom is een perfect boek voor kinderen die niet aan een stereotype beeld voldoen van een jongen of meisje. In dit boek worden stereotypen genderrollen in de ban gedaan op een vrolijke manier. Als Bso juf ben ik sowieso voor meer van dit soort boeken. Laat jongens lekker jurken aantrekken en nagellakken terwijl meisjes prima in bomen kunnen klimmen. We weten inmiddels toch beter anno 2020. Laat kinderen stralen in wat ze goed doen en waar ze happy van worden!

Auteur: Kim van Kooten | Illustrator: Noëlle Smit | Uitgever: Gottmer | Meer informatie vind je hier

Boeken met thema LGBTIQA+

9. Boeken met thema LGBTIQA+ Prinses Kevin

Prinses Kevin? Niet echt een gangbare naam voor een prinses. Maar Kevin wil echt een roze jurk aan en de make-up van zijn moeder op naar een verkleedfeest op school. Daar kijken ze nogal raar en Kevin voelt zich opeens niet meer zo zeker als een prinses. Een goed boek in deze thema boeken met LGBTIQA+ thema vol humor en over genderrollen en jezelf zijn.

Auteur: Michael Escoffier | Illustrator: Roland Garrigue | Uitgever: Van Goor | Meer informatie vind je hier

Boeken met thema LGBTIQA+

10. Rainbow village

Nieuw in boeken met thema LGBTIQA+ is Rainbow village van Emmi Schmid. Een prachtig kleurrijk verhaal over jezelf zijn, anders zijn en hoe dit samen kan komen. Het is prachtig geïllustreerd. Het boek is in het Engels maar er zijn plannen voor een Nederlandse uitgave. Acceptatie staat centraal in dit verhaal en leren omgaan met elkaars verschillen.

Auteur en illustrator: Emmi Smid | Uitgever: Jessica Kingsley publisher | Meer informatie klik hier

Rainbow village

11. Toermalijn

Dit prachtige sprookje van de hand van Davide Cali is een plaatje! Zowel in woord en beeld. Kelly en ik hebben samen de review gemaakt en er zit nog een filmpje bij.

Auteur: Davide Cali | Illustraties: Fatihna Ramos | Uitgever: De Eenhoorn | Meer informatie klik hier

toermalijn

12. De tweede stem

In de young adult, De tweede stem, worstelt hoofdpersonage Mette met opgroeien en het leven. Er is iets gebeurd in haar leven op haar oude school en dit gegeven haalt haar in op haar nieuwe school. Ook worstelt ze met gevoelens voor een ander meisje.

Auteur: Elin Meijnen | Uitgever: Blossom Books | Meer informatie klik hier

de tweede stem

13. Mijn schaduw is paars

Ik vind het fantastisch om te zien dat prentenboeken zo actueel zijn en echt met hun tijd mee gaan. Lastige onderwerpen worden ook voor jonge kinderen bespreekbaar gemaakt. ‘Mijn schaduw is paars’ is zo’n boek. Het gaat over gender. Wat als je je nu geen jongen of meisje voelt, maar iets daar tussenin?

Mijn schaduw is paars

14. Oom Tijs gaat trouwen

Cato is echt dol op haar oom Tijs. Maar dan kondigt oom Tijs aan dat hij gaat trouwen. Iedereen is dolblij – behalve Cato. Want wat nu als oom Tijs straks geen tijd meer heeft om samen te gaan picknicken, of om te gaan zwemmen, of te gaan vliegeren? Cato wil leuke dingen blijven doen met haar oom, maar ze is bang dat alles gaat veranderen. Kunnen oom Tijs en zijn verloofde David aan Cato laten zien dat ze geen oom kwijtraakt, maar dat ze er juist nog eentje bij krijgt?

Oom Tijs gaat trouwen

Nieuwe recensies van boeken met thema LGBTIQA+

Zoals gezegd hou ik deze themablog ook actueel. Want we blijven mooie boeken reviewen die binnen dit thema passen. Hieronder een overzicht van de nieuwste reviews met Boeken met thema LGBTIQA+

Thema

Kind

Volwassen en Young adult boeken

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Extra linkjes van boeken met thema LGBTIQA+

Er zijn heel veel mooie boeken met thema LGBTIQA+ waar we geen review van hebben (nog). Hieronder nog een overzichtje van deze boeken! Voor zowel volwassenen als kinderen.

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.