Skoftig – Marleen Hartog, een spannend draaimolen ritje

Toen de mogelijkheid voorbij kwam om dit boek te reviewen was ik meteen al aangetrokken tot Skoftig. Was het de uitnodigende titel? De toffe kaft met sprekende kleuren en een beeld wat veel vragen oproept maar waar bloedrood toch wel sprekend is? Het verhaal is niet direct een boek waar ik voor zou kiezen. Familiegeheimen in een Friese setting.. Maar alles eromheen schreeuwde: “Lees Mij!” En dan blijkt Marleen ook nog eens een ontzettend betrokken en enthousiaste schrijfster. Dus toen Skoftig in mijn handen kwam wilde ik heel graag dat ik het leuk zou vinden.

Skoftig

Wat gebeurd er als je de controle over je eigen leven verliest? Skoftig is een thriller wat zich afspeelt in West-Friesland. Een klein dorpje wat naar buiten komt tijdens het kermisweekend. Een uitbundig en met drank doordrongen evenement. Tegelijk gebeurd er des te meer achter de gesloten gordijnen in de huizen van de dorpsbewoners.

MARLEEN HARTTOG

Een aantal jongvolwassenen zijn zoekende in hun leven. Wie kan en wil zich losmaken van zijn of haar verleden en wie raakt verstrikt? De lijnen zijn in de loop der tijd uitgezet en langzaam aan raken ze verstrikt in elkaar. Wij zijn getuige van de verstrikking wat in een snel tempo een benauwende wirwar van gebeurtenissen wordt. Die ook nog eens samenkomen in toevalligheden. Liefde, vrijheid, misbruik, zoektocht, ontvoering, zelfdoding, familiegeheimen, vriendschap, opgroeien, verleden en een moord (of moorden?). Allemaal dingen die samenkomen in Skoftig.

Wat vind ik er van?

Ik wilde dit boek zo graag leuk vinden maar ik maakte me ergens zorgen. Met die mix aan gevoelens ging ik het eerste hoofdstuk in en die mix kon ik niet helemaal achter me laten meteen. Het is lekker snel geschreven, spannend maar waar gaat het heen? De hoofdstukken die volgen zorgden voor heel veel vragen en er kwamen steeds meer personages bij. Ook niet iets waar ik goed in ben met mijn mama hersens die een behoorlijke zeef zijn.

Spannende rit

Voor ik het wist zat ik middenin het verhaal en kon ik niet meer stoppen. Wat een snelheid wat een vragen en wat een heerlijke spannende rit. Net toen ik dacht dat er geen antwoorden zouden komen, kwamen ze wel degelijk. En de antwoorden zorgden niet voor een anti-climax maar juist voor nog meer spanning. Naarmate het verhaal ontvouwde en de personages zich ontwikkelde werd het verhaal alleen maar beter.

De personages in Skoftig, en hoeveelheid, zijn perfect. Ik heb geen moment moeite gehad met het volgen en juist de omvang in de personages maakt dit boek zo levendig. De vrouwen zijn divers, boeiend en interessant. Buitenstaanders door bepaalde kenmerken en gebeurtenissen, sterk in de beslissingen die ze maken en daar hou ik van. De mannen zijn net zo boeiend. Micha is bijvoorbeeld geen standaard boekheld en dat maakt het een verademing.

skoftig

Marleen heeft heel knap in Skoftig ieder personage apart voldoende aandacht gegeven, weet het samen te laten komen en zorgt van begin tot einde voor een boeiend verhaal zonder voorspelbaar te zijn. Het is een knap staaltje vlechtwerk waar ik als moeder jaloers op ben. Als ik zo kon vlechten had mijn dochter nooit meer klitten. Leuk vind ik ook de discussie van nature – nurture wat ik ook in de Mr. Mercedes trilogie heb aangekaart. In dit boek komt het ook ter sprake en het blijft voor mij een boeiende discussie.

Ik ben fan en kan niet wachten op Marleen haar volgende boek Spiegeleffect. Het leuke is dat Skoftig je een code geeft waarmee je op spiegeleffect.nl je kan aanmelden. Voor wat? Geen idee nog, dat is een verrassing. Maar ik heb me aangemeld…

Skoftig ook lezen? Bestel hier jouw exemplaar en geniet van deze heerlijk spannende rit.

Specificaties Skoftig

skoftig

Auteur: Marleen Hartog | Uitgever: Miss Creative | juni 2019 | 317 pagina’s | 9789082083293 | Psychologische thriller | Meer informatie vind je hier

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.