De brief voor de koning – Tonke Dragt, een tijdloos avontuur

The Letter For The King, oftewel De Brief voor de Koning. Een tijdloze klassieker in een nieuw jasje gestoken, want jawel niemand minder dan Netflix heeft een serie hiervan gemaakt en uitgebracht. De avonturen van Tiuri zijn nu ook op de beeldbuis te bewonderen, of je smartbuis. Een absolute jeugdfavoriet is dit boek van mij. Het gaat inmiddels vele jaren mee en in 2021 is het zelfs onderdeel van ‘Geef een boek cadeau‘.

de brief voor de koning

De Brief voor de koning

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Dat zijn de regels voor een ieder die als ridder geslagen wilt worden. Juist die nacht klinkt er een schreeuw om hulp. Een schreeuw waar Tiuri geen gehoor aan kan geven, anders wordt hij geen ridder. En dat is wat hij wilt! Waar jij al jaren hard voor leert. Maar Tiuri is dapper en kan de schreeuw om leven en dood niet negeren en opent de deur.. De nachtelijke bezoeker stelt een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij heeft een brief voor de koning.

Een geheime brief die met grote spoed bezorgd moet worden. Helemaal aan de andere kant van de bergen. De brief voor de koning zal het lot van het hele koninkrijk bepalen. Tiuri moet alles achterlaten. Zijn huis, zijn dromen en zijn ridderslag. En dat voor een opdracht wat ook zijn leven kan kosten…

Een jonge held

Jeugdfavoriet

Dit verhaal neemt me meteen terug naar mijn jeugd. De boeken van Tonke Dragt hebben een warm plekje in mijn hart en boekenkast. Dit boek is 1 van mijn favorieten. Spannend, beeldend en verrassend. Zelf met een Engelse titel en nieuwe kaft krijg ik meteen mijn goede herinneringen terug. Onder een deken met zaklamp stiekem doorlezen omdat je niet kon stoppen met het verhaal. De personages zijn dapper en interessant. Bescheiden met daadkracht. Er is altijd een fijn evenwicht tussen jongens en meisjes in de boeken van Tonke Dragt. En zo ook in Brief voor de koning

De Tiuri die ze gekozen hebben voor de Netflix serie van De Brief voor de koning is niet mijn voorstelling die ik heb maar dat vind ik geen probleem. Ik vind het tof dat zo’n mooi verhaal uitgebracht wordt en de generatie van nu over heel de wereld kan aanspreken. Sommige verhalen zijn het vertellen en opnieuw vertellen waard en dat geld zeker voor dit boek. Verder vind ik het niet leuk hoe ze het verhaal hebben aangepast als ik eerlijk mag zijn. Ik snap best dat er aanpassingen nodig zijn voor beeld. Maar voor mij is de ziel uit het boek Brief voor de koning gescheurd. En dat doet een beetje pijn. Ik hou het lekker bij de boeken met de originele illustraties, dat past bij mij weer het beste.

Op reis

Brief voor de koning begint met een landkaart. Als dat voor in een boek staat dan weet je dat er een hele wereld is uitgedacht waarin veel gebeurd. De auteur voegt daarmee zoveel meer dimensie en aandacht aan een verhaal vind ik. Geregeld blader ik dan ook terug naar de kaart om te kijken waar we zijn in onze reis. Ik zeg specifiek “onze reis” want vanaf het begin voel ik al een connectie met de hoofdrol speler Tiuri. Het begint heel snel en binnen no time zit je in een benauwend en sensationeel avontuur. De held is bescheiden en dapper en dat is precies wat ik zoek in een held.

Diverse uitgaves Brief voor de koning

Ik ben trotse eigenaar van een heel oud exemplaar. Daarin staat geeneens welke druk het is. Dit boek heeft mijn moeder als kind gekregen, maar ik ben bang dat deze aan het vergaan is. De pagina’s zijn broos en de kaft valt eraf. De landkaart is ook nog in de originele kleuren. Het laatste boek, geef een boek cadeau, wat ik heb is alweer de 61ste druk!! Wow! De brief voor de koning is het eerste Nederlandse boek wat verfilmd is door Netflix. In 1963 ontving het boek de Prijs voor het Beste Kinderboek 1963 en voor de Griffel der Griffels 1955-2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend.

En als dat nog niet alles is.. in 2008 is er een Nederlandse film uitgebracht die heel trouw is aan het boek. Dankzij medereviewer Kelly weet ik dit, deze film is aan mijn aandacht ontschoten namelijk! En moet ik nog gaan zien.

De boeken zijn redelijk trouw gebleven aan het origineel. Illustraties en tekst is gelijk. Alleen de opmaak is wat anders. En in de latere uitgaves is nog een brief toegevoegd aan het einde vanuit Tonke Dragt.

illustraties

Ik hou van dit boek

Ik vind het weer geweldig om te lezen. Dit boek is avontuurlijk, spannend, vol met ridders, slechteriken, mooie jonkvrouwen en een wereld waarin je wilt verdwalen. De Netflix serie heb ik alleen de eerste aflevering gezien. Genoeg voor mij. Ik ga wel lekker in de bladzijdes en teksten verdwalen in de wereld van Unauwen en Dagonaut. Tegelijk hoor ik veel mensen om me heen die niet bekend zijn met De Brief voor de koning en dankzij Netflix nu wel ook in dezelfde wereld zitten. Heel erg leuk hoe dat zo samenkomt. Brief voor de koning blijft een tijdloze klassieker.

Ik wil wel 1 waarschuwing geven.. want als je begint met het verhaal dan wil je niet meer stoppen. Tiuri neemt je mee in zijn wereld en je wilt weten wat er gaat gebeuren. Enjoy the ride!

Voor meer informatie neem een kijkje hier

Dagonaut en Unauwen

Na Brief voor de koning is een vervolg geschreven: geheimen van het wilde woud. Dit is een superspannend vervolg. Daarnaast zijn ook Het gevaarlijke venster en Het dansende licht verschenen. Die boeken bevatten verhalen die zich afspelen in het rijk van Dagonaut en Unauwen.

Specificaties De Brief voor de koning

Uitgever: Leopold | Auteur: Tonke Dragt | 9789025878887 | In 2021 de 61ste druk | 456 pagina’s | vanaf 10 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

4 reacties

  1. Ik kan me niet herinneren deze ooit gelezen te hebben. Maar het lijkt me prachtig. Ik schaf altijd wel 1 exemplaar aan van deze boeken, ik geloof heilig in het belang van boeken in huis hebben. Zo goed dat deze actie bestaat.

  2. Wow! Dit lijkt me verrassend leuk! Mijn zoontje is ridders, wegen en kaarten, dus dit boek zal hij helemaal te gek vinden! Ik ben hier dus echt ontzettend benieuwd naar om te lezen en te genieten van de illustraties

  3. Mijn favoriete jeugdboek. Prachtig geschreven met een rijke en afwisselende stijl en enorme woordenschat. Werkelijk elke zin heeft een prachtig ritme, en de dramatiek van wat er gebeurt wordt nog versterkt door hoe het is opgeschreven. Heel fijn boek ook om voor te lezen, ook aan kinderen van 12 jaar of ouder. Als 50-jarige geniet ik nog steeds van het boek, evenals van de Geheimen van het Wilde Woud. Dat verhaal komt wat trager op gang, maar zit ook prachtig in elkaar en is bloedspannend als het dan eenmaal op stoom komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.