Beestenboel boekenserie, een warme en welkome wereld van Federico Van Lunter

In de periode dat mijn jongste dochter 4 werd, kwam het boek Emma gaat naar school uit. Een prentenboek waarbij fantasie en een feit hand in hand gaan. Het feit dat alle kinderen op een gegeven moment naar school moeten. Dit boek hebben we ook als afscheidscadeau gegeven aan de opvang omdat we het zo fijn vonden. Terwijl we nog aan het nagenieten waren, even met onze ogen knipperden, zat auteur en illustrator Federico Van Lunter niet stil. De Beestenboel boekenserie is inmiddels vele boeken én items rijker. Als welkome paddenstoelen schieten ze uit de grond. Hoog tijd voor een overzicht van deze toffe boekenserie. Een absolute tip voor je boekenkast thuis. Maar ook zeker voor op school en de opvang. De Beestenboel items zijn naast de boeken namelijk ideaal om de beleving nog meer te laten leven voor kinderen.

Beestenboel boekenserie federico van lunter magneten boeken puzzle

Alle boeken Beestenboel boekenserie

Dus wij waren nog aan het genieten van het eerste Emma Prentenboek en knipper knipper, een hele waslijst rolt vervolgens uit mijn zoekresultaten. Naast boeken zijn er ook andere items zoals een magnetenbox en duopuzzel. Ik hoop dat er knuffels gaan komen van de karakters met hun dierenpakjes die aan en uit kunnen. En een flamingo knuffel op verzoek van mijn jongste dochter, die deelt de gezamenlijke liefde met Emma voor flamingo’s. Afijn, Beestenboel boekenserie is geliefd, en alles wat je liefde geeft groeit. Hieronder een overzicht van de tot nu toe verschenen boeken. Maar onthoudt… knipper knipper en er zijn weer verse bij gekomen :)!

12+ maanden | Voel je met me mee?

12+ maanden | Doe je met me mee?

2+ Beestenboel

3+ Het grote voertuigenboek

3+ Prentenboeken Beestenboel

Extra items

Beestenboel boekenserie alle boeken federico van lunter

Wat is de leeftijd van de Beestenboel boekenserie?

Alle boeken en items heb ik vervolgens naar de richtlijn van aanbevolen leeftijd ingedeeld. Maar uiteraard is dit een richtlijn. Het zegt voornamelijk iets over de taal die gebruikt wordt en het soort boek. Voor jongere kinderen zijn dat dikke kartonboekjes met kortere teksten en met doe dingen. Voor oudere kindjes is het meer verhalend en zijn het dunne bladzijden.

De Beestenboel boekenserie heeft altijd als overeenkomst dat het dezelfde vriendjes bevat en dat dit vanuit de belevingswereld van een kind geschreven en geïllustreerd is. Mijn dochters van 4 en 9 voelen zich thuis in alle boekjes en extra items. En ook in een klas of bij een groep kinderen met diverse leeftijden zullen deze boekjes passend zijn.

Doe je met me mee? voel je met me mee mijn verjaardag mijn lichaam federico van lunter prentenboek karton

Magneetdoos Beestenboel

In deze blog over de Beestenboel boekenserie wil ook graag extra ruimte maken voor de extra items die bij deze boekenserie te krijgen zijn! Want echt, het is een toevoeging. Eerst aandacht voor de magneetdoos. Ik weet niet hoe het met jullie kinderen zit, maar de mijne zijn gek op magneten. En ook toen ik werkzaam was in de kinderopvang maakte ik graag gebruik van magneten. Waarom? Het geeft geen troep, pakt snel erbij en je kan dit samen of alleen doen. Als de magneten dan ook nog in een box zitten, ben ik helemaal blij. Zo kunnen we het ook onderweg meenemen.

Verhalen komen meer tot leven dankzij extra items die naast een boekenserie worden uitgegeven. De Beestenboel boekenserie heeft een aantal kenmerkende factoren zoals de 4 vriendjes en hun dieren. Door de herhaling in alle boeken leren kinderen echt deze 4 vriendjes kennen. Ze gaan zich identificeren of zien het als een nieuw vriendje die net even wat anders is. En die misschien toch wel weer erg lijkt op een kindje uit de klas of uit de straat… Hoe tof is het dan om de verhalen van de Beestenboel boekenserie zelf tot leven te laten komen?

Speltips

De magneetdoos is dus fijn voor vrij en fantasievol spel. Maar het is ook ideaal voor in een les als ondersteuning van het boek. Bijvoorbeeld bij het boek: Voel je met me mee? Mijn lichaam. De magneetbox bevat diverse lichaamsonderdelen die je weer leuk kan gebruiken bij het boek. Tijdens het voorlezen van de Beestenboel boekenserie of daarnaast als lesaanbod.

Goed om te weten is dat de magneten kwalitatief echt heel goed zijn. Wij hebben meerdere diverse boxen maar deze is wel de beste. Mijn dochters en ik bezitten dezelfde vorm van extreem enthousiasme (nee geen ongeduld) en als we dan magneetjes uit hun vormpjes halen scheurt soms de print weg. Maar no way met deze, het is zo goed en dik gemaakt. Allemaal overleven ze ons enthousiasme. Mijn dochters riepen ook meteen: “wat veel magneetjes!”.

Ik vind het een goede keuze om naast de Beestenboel boekenserie een magneetdoos uit te brengen. Het kan overal mee naar toe, ruimt makkelijk op en de spelmogelijkheden zijn eindeloos. En voor elke leeftijd wel leuk. Mijn oudste dochter maakt echt situaties na met de karakters. En mijn jongste maakt fantasiewezens van de magneetjes. Het mag en kan allemaal.

Tip van mijn oudste dochter: bewaar de magneetvormpjes waar je ze uitdrukt. Deze kan je als tekenmal gebruiken om je eigen vriendjes weer te tekenen.

Duopuzzel de seizoenen Beestenboel

Bij de Beestenboel boekenserie is ook een duopuzzel uitgebracht. Deze wordt aanbevolen vanaf 2+ jaar. De puzzel is ook heel simpel, het bevat immers 2 stukjes. Van elk karakter zijn er 3 stukjes in een eigen kleur die bij de 4 seizoenen passen.

  • Lente voor Louis
  • Zomer voor Emma
  • Herfst voor Arthur
  • Winter voor Olivia

Elk seizoen bevat kenmerkende elementen zoals ijs voor de zomer, groeien en bloeien voor de lente, wanten in de winter en paddenstoelen in de herfst. Het is dus een feest van herkenning naar de vriendjes van de Beestenboel boekenserie toe en naar kenmerkende elementen bij de seizoenen. Elk stukje past op elkaar, daardoor is er geen goed of fout controle voor een kind. Ook de achterkanten hebben dezelfde printjes. Deze duopuzzel is dus het leukste om samen te doen als je kindje het trouw wilt maken. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet.

Speltips

Ook voor de duopuzzel passend bij de Beestenboel boekenserie hebben we speltips. Want toen ik mijn dochters vrij liet spelen ontstond er eigenlijk iets heel leuks. Ik als volwassene had bedacht dat ze dit misschien saai zouden vinden met hun leeftijden van 4 en 9. Maar niks bleek minder waar. Mijn oudste dochter ging alle kaartjes omdraaien en maakte zo een memorie spel ervan. Draai telkens twee plaatjes om, horen ze bij elkaar? Dan zijn ze voor jou! Het wedstrijdelement spreekt haar belevingswereld momenteel heel erg aan. Ze is wel heel standvastig in dat kleuren bij elkaar moeten horen. Dit tot grote irritatie van haar zusje want die had andere plannen met deze duopuzzel…

Mijn jongste dochter herkende namelijk ook weer de vriendjes uit de Beestenboel boekenserie. Haar plan was om diverse stukjes aan elkaar te koppelen, dus ook kleuren mixen, en zo haar eigen verhaal te vertellen. Zo ging Louis in de zon plantjes water geven, droeg Emma wanten en een sjaal in het zwembad (gek hè mama?), at Olivia een ijsje in de winter (want die zijn beide koud) en blies Arthur een paddenstoel op de slee.

Het grappige is dat ze op die manier haar fantasie lekker liet gaan. Maar tevens ook op zoek ging naar tegenstellingen en overeenkomsten. Deze duopuzzel kan je dus ook op die manier leuk inzetten als lestip. Of thuis bij je eigen kind. Welke kaartjes zijn tegenstellingen, welke hebben een overeenkomst. Wat herken je van de natuur en wat past bij welk seizoen?

De kracht van deze boekenserie

Wat is de kracht van de Beestenboel boekenserie? Ik denk dat dat echt ligt bij Federico Van Lunter. Hij weet op een fijne manier de belevingswereld van kinderen te vangen met zijn pen en penseel. Iedereen is welkom, de boeken stralen veel liefde en rust uit en dat is zo voelbaar. Als volwassenen geniet ik van de extra details zoals knoopjes, tandjes, vieze mondjes en meer. Mijn dochters genieten van een vertrouwde en warme omgeving die ook herkenbaar is.

De factor herhaling speelt een grote rol, iets wat kinderen fijn vinden. Zo zijn er de 4 karakters met hun eigen elementen en kenmerken. Elk vriendje heeft een eigen dier. Maar ook in de illustraties zie je steeds hartjes, zonnetjes en regenboogjes terugkomen. Mijn dochters zien in elk boek ook een soort van zoekboek. Ze gaan weer opzoek naar deze elementen. Bij Emma is dat ook nog eens naar de door mijn jongste dochter geliefde flamingo.

karakters beestenboel federico van lunter

Karakters van Beestenboel boekenserie

Ik heb in deze blog van de Beestenboel boekenserie nog geeneens de vriendjes voorgesteld! Hier komen ze:

  • Emma: gevoelige denker
  • Louis: onhandige optimist
  • Olivia: creatieve dromer
  • Arthur: onstuimige wervelwind
magneetdoos federico van lunter

Absolute aanrader

Wat ons betreft zijn de Beestenboel boekenserie boeken en extra items een absolute aanrader voor thuis, op school en voor op de opvang. Het is welkom naar kinderen en bevat een warme veilige omgeving. Allerlei herkenbare dagelijkse dingen en elementen komen op een lieve manier aan bod. En begrijp me niet verkeerd, het is verre van tuttig. Het is gewoon een warme deken, iets waar mijn dochters in ieder geval gek op zijn. Ook met zomerse temperaturen. Die willen zich soms gewoon veilig en vertrouwd voelen. En dat is precies wat deze boeken doen.

Daarnaast hou ik van de manier van illustreren. Trouw maar prikkelend tot fantasie, er gebeuren dingen tussen de teksten en tekeningen door. Er zit veel emotie en liefde in. Federico Van Lunter is zelf ook vader en ik denk dat dit zeker bijdraagt aan de Beestenboel boekenserie. Zijn passie, energie en liefde spat van al zijn werk en dat is een feestje om in te mogen dwalen.

Boeken Federico Van Lunter

Bij StoerLeesVoer hebben we meerdere recensies en deze zullen in de loop van tijd alleen maar groeien. Voor oudere kinderen kan ik zeker zijn andere boeken aanraden van Hellevorst. Federico Van Lunter heeft veel mooie illustraties gemaakt bij boeken. Bij de Hellevoorst boeken ook, en daar was een soort van tof samenspel met auteur Rik Peters. De Beestenboel boeken zijn de eersten waarbij hij ook auteur is naast illustrator.

Hellevorst

Beestenboel boekenserie

Andere boeken

Had ik al gezegd dat we fan zijn? De Beestenboel boekenserie wordt overigens uitgegeven bij Clavis. Ik hoop op vele boeken meer. En nogmaals namens mijn dochters, graag ook knuffels van de karakters met dierenpakjes én flamingo knuffel :).

Bezoek vooral ook eens de website van Federico van Lunter

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

magnetendoos federico van lunter
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.