De Boekster – een betoverend boek voor poezenliefhebbers

Bij het aanvragen van De Boekster, nadat ik de catalogus van Clavis bekeek, was ik al zo benieuwd naar de inhoud. Mijn interesse werd namelijk aangewakkerd door de bijzondere cover. Yuhan Lin, de illustrator, heeft echt een onderscheidende cover gemaakt ten opzichte van de huidige boekencovers van kinderboeken. Het verhaal gaat overduidelijk over boeken, die kan ik als boekenliefhebber natuurlijk niet laten liggen. Poezen zijn dan wat minder mijn ding, maar ook zonder die liefhebberij kan ik zeggen dat het een betoverend kinderboek is!

De Boekster

De Boekster

Minoes woont met haar moeder en haar poes Zus boven De Boekster, mama’s winkel met tweedehands boeken. Omdat Minoes binnenkort haar boekenbeurt heeft in de klas, geeft haar moeder haar een bijzonder exemplaar: een blauw boek dat moeilijk opengaat en waarin helemaal niets lijkt te staan.

Minoes neemt het boek en haar poes mee naar haar kamer. Daar gebeurt er iets wonderlijks: het boek gaat open en Minoes en Zus wisselen van plaats… Dat is nog maar het begin van een spannend avontuur, waarin ook bakker Barend en melkboer Joos Jutte en zijn gezin een rol spelen.

Geïnspireerd op Minoes

De Boekster is overduidelijk geïnspireerd op Minoes, van Annie M.G. Schmidt. Toch is het ook weer heel anders. Ik vind het tof dat Margreet Schouwenaar wel de naam Minoes in stand heeft gehouden, omdat het daarmee echt een ode is aan het ‘oude verhaal’. Dit maakt dat ik niet blijf twijfelen of de link klopt, maar dat ik volop kan genieten van dit modernere verhaal.

Bovenstaande is goed gelukt. De Boekster is namelijk een best ongeloofwaardig verhaal, want er zit een flinke scheut magie bij in, maar doordat Margreet Schouwenaar het zo goed heeft geschreven ben ik mij daar eigenlijk amper bewust van. Dit geldt ook voor de combinatie met het verhaal Minoes van Annie M.G. Schmidt. Aangezien het taalgebruik in De Boekster zo goed is, stoort het mij niet dat het mij ook aan een ander verhaal doet denken. In tegendeel zelfs. Nog zo’n voorbeeld van mooi taalgebruik vond ik onderstaande quote:

Rijk taalgebruik

Zoals je in bovenstaande quotes ziet wordt er in De Boekster echt uitgegaan van rijk taalgebruik. Er komen laagfrequente woorden in voor, dat zijn woorden die minder vaak voorkomen in spreektaal en/of geschreven taal. Voorbeelden uit bovenstaande quote zijn: ‘kostje bij elkaar scharrelen’ en ‘het leven is een groot raadsel’. De auteur heeft goed nagedacht over formuleringen en woordgebruik, dat is echt een sterk punt aan dit boek.

Illustraties in De Boekster

De illustraties in De Boekster zijn gemaakt door Yuhan Lin. De cover vind ik prachtig, lekker ‘anders dan anders’. In het boek zijn ze helaas niet in kleur, wat ze voor mij nog wat surrealistischer maken. Ik ben wat minder gecharmeerd van die stijl, maar dit is erg persoonlijk. Ook vind ik het per afbeelding verschillend. Zo vind ik onderstaande afbeelding wel prachtig en heel passend bij het verhaal.

De Boekster

Specificaties De Boekster

Auteur: Margreet Schouwenaar | Illustraties: Yuhan Lin | Uitgever: Clavis | 128 pagina’s | hardcover | augustus 2023 | 9789044844009 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.