De wondereik en andere sprookjes, een mooi verhalenboek op rijm

Met de kerstperiode in het vooruitzicht heb ik zelf altijd de behoefte aan verhalen die wat meer zijn dan alleen grappig of spannend. Er mag een beetje moraal of wijsheid in zitten. Het liefst gecombineerd met een grapje tussendoor. Een vleugje mysterie en een beetje magie. Zo kwam ik bij De wondereik en andere sprookjes terecht.

hoofd De wondereik en andere sprookjes

Verhalen op rijm of rijmende verhalen

In ‘De Wondereik en andere sprookjes’ kun je zes prachtige verhalen op rijm lezen. Deze zijn van de hand van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Samen toch goed voor onder andere een paar Gouden en Zilveren Griffels, een Annie M.G. Schmidtprijs en een Edison. Nu weet ik ook wel: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Maar ik had natuurlijk wel zo mijn verwachtingen.

Gezellig voorlezen

De wondereik en andere sprookjes

Die verwachtingen kwamen uit. De verhalen zijn wat lastig te lezen voor kleinere kinderen, maar wel uiterst geschikt om voor te lezen voor alle leeftijden. Voor de kleintjes is er gewoon het verhaal, maar ook de volwassen voorlezer hoeft zich niet te vervelen. De verhalen uit de Wondereik hebben wel degelijk een dubbele laag, een beetje ernst en grapjes. De verhalen gaan over hoe moeilijk het is om jezelf te kunnen zijn, vergankelijkheid, over wat geld met iemand kan doen en  over hoe belangrijk een geste is.

Sfeervolle tekeningen in ‘De wondereik en andere sprookjes’

Een aantal van de verhalen in De Wondereik en andere sprookjes kwamen mij bekend voor. Niet dat ze al zo vaak zijn herdrukt, zoals dat het geval is met de sprookjes van Hans Christiaan Andersen of de gebroeders Grimm. Nee, ze zijn voorgedragen in het theater! ‘De molenaar’ kende ik al en als ik heel eerlijk ben vond ik het erg leuk om het nu eens zelf voor te lezen. Het voorlezen van ‘De Molenaar’ leverde ook bij mijn kinderen een heel scala op aan ‘verrassingscadeautjes’ die je aan elkaar kunt blijven geven.

De vrolijke tekeningen in De Wondereik en andere sprookjes van Fiel van der Veen dragen nog eens extra bij aan de feestvreugde. Sowieso zijn de tekeningen sfeerverhogend. Of het verhaal nu wat filosofischer van aard is of juist heel vrolijk, de aquareltekeningen passen erbij. Let daarbij ook op de details.

Of is het een luisterboek met illustraties?

De CD die bij ‘De Wondereik en andere sprookjes’ is bijgevoegd, is het luisterboek. In ruim 22 minuten lezen Harrie Jekkers of Koos Meinderts met hoorbaar plezier een sprookje voor. Er zitten geen geluidseffecten of rare geluidjes in. Gewoon de sprookjes zelf. Die op een goeie manier worden voorgelezen. A dan niet met een snufje Haagse humor.

Erg handig als je zelf niet in de gelegenheid bent om voor te lezen. En je niet meteen je kinderen voor een beeldscherm wil zetten. Met ‘De Wondereik en andere sprookjes’ in de hand kunnen de kinderen en jijzelf de verhalen beluisteren terwijl ze de tekeningen bekijken. Reuze handig in de auto. Rond een uur of vijf in de middag. Of zomaar op een grijze middag in de kerstvakantie.  

Specificaties De Wondereik en andere Sprookjes

Auteurs: Koos Meinderts en Harrie Jekkers | Illustrator: Fiel van der Veen | Uitgever: Rubinstein | Aantal pagina’s: 32 | november 2019 | 9789047627135 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Wondereik en andere sprookjes
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.