Alle Dog Man boeken verzamelen! Een duidelijk overzicht

Wie kent ze niet? De serie Dog Man geschreven door Dav Pilkey. In elke schoolbibliotheek denk ik dat je met grote regelmaat dezelfde vraag hoort; “zijn er nog Dog Man’s?” Soms worden er zelfs afspraken gemaakt onderling uit verschillende klassen om een Dog Man boek te ruilen. Want stel je voor dat je geen andere mee kunt nemen als je die van jou komt inleveren. Inmiddels heb ik ook andere stripboeken in de schoolbibliotheek gezet maar Dog Man blijft toch wel favoriet. Tijd voor een verzamelblog over de Dog Man serie.

eerste tien delen van de serie Dog Man met SVL kader

Auteur van Dog Man Dav Pilkey

Laten we eerst maar eens kennismaken met de schrijver van deze populaire Dog Man boeken. David Murray Pilkey Junior (1966) is een Amerikaanse cartoonist, illustrator en schrijver. Hij is vooral bekend van de series Kapitein Onderbroek en Dog Man. Dav Pilkey heeft dyslexie en was vroeger in de klas vaak druk. Hierdoor kreeg hij op school regelmatig straf en zat dan daarom met zijn bureau op de gang. Dit is de plek waar hij de personages van Kapitein Onderbroek bedacht: Sjors en Harold.

Vanuit deze Kapitein Onderbroek serie is de spin-off van Dog Man ontstaan. Grappig is dan weer dat de spin-off Super Luier Baby* in 2002 al is uitgebracht in Amerika, nog voordat het eerste boek van de Dog Man serie uitkwam. Dit was tevens zijn eerste graphic novel met alleen maar plaatjes. Hier in Nederland zijn we wat traag met vertalen en is Super Luier Baby pas in juni 2023 uitgebracht. Dus pas nádat Dog Man hier al een hit is. Gelukkig komt in Nederland binnenkort het elfde deel van Dog Man uit. En aangezien het twaalfde deel in Amerika al is uitgebracht hoeven we daar hopelijk ook niet al te lang meer op te wachten.

bladspiegel 1/2 strip met kleine tekeningen en tekstballonnen

Prijzen

Dav Pilkey schreef naast alle Dog Man boeken ook vele andere boeken voordat hij met de serie Kapitein Onderbroek begon. Zijn eerste boek ‘World War Won’ schreef hij voor een nationale wedstrijd voor studentenauteurs en hij won in zijn leeftijdscategorie. De publicatie van het boek in 1987 hoorde bij de prijs. Dav Pilkey won meerdere prijzen waaronder de California Young Reader Medal voor Dog Breath!: The Horrible Trouble with Hally Tosis uitgebracht in 1994 en dit jaar (pas) uitgebracht in Nederland onder de naam Stinkie Bom: de hond die haar stinkende best deed.

Hieronder kun je kijken en luisteren naar de Engelstalige versie van Stinkie Bom.

Het ontstaan van Dog Man de boekenserie

De serie Dog Man is ontstaan als spin-off van Kapitein Onderbroek. Eerst schreef Dav Pilkey dus de Luier Baby serie als spin-off. Daarna ontstond pas de spin-off van Dog Man. En ergens in de Dog Man serie, zo na deel 9; Misdaad en Blaf, begon er nog een spin-off van de Dog Man serie namelijk Kleine Karel’s Tekenclub (Cat Kid Comic Club). Het begint erop te lijken dat al deze boeken dus in verband staan met elkaar. Kun je nou niet genoeg krijgen van het lezen van stripboeken dan kun je voorlopig nog wel even vooruit. Tenzij je de draad een beetje kwijt bent geraakt in het aanbod van Dav Pilkey. Alle Dog Man boeken zijn gelukkig goed los te lezen door een kleine samenvatting vooraf. Maar een beetje overzicht is vaak wel fijn.

De vrienden Harold en Sjors hebben elkaar ontmoet in groep 1. Ze werden beste vrienden en tekenen graag strips. In groep 6 zijn ze begonnen met het schrijven van Kapitein Onderbroek. Maar toen ze hun oude strips terugvonden van toen ze nog jonger waren besloten ze om de Dog Man strips van toen nieuw leven in de blazen. En zo werd Dog Man opnieuw geboren.

Overzicht van alle Dog Man boeken

In deze verzamelblog van alle Dog Man boeken hoop ik jullie wat helderheid te brengen in de vele boeken van deze serie. Inmiddels is in het Engels het elfde al uitgebracht en wordt het twaalfde deel daar in maart 2024 verwacht. Als het goed is komt de Nederlandse versie van deel 11 hier in november uit. Tot die tijd hoef je je niet te vervelen de Dog Man boeken die vertaald zijn door Tjibbe Veldkamp. De doorklikbare titels in deze lijst brengen je naar een recensie bij ons op de boekenblog.

 1. Dog Man
 2. Dog Man gaat los
 3. Dog Man en de gekloonde kat
 4. Dog Man en Kid Kat
 5. Dog Man en de vlooienkoning
 6. Dog Man de woef van de wildernis
 7. Dog Man de bal is hond
 8. Dog Man ziet ze zwemmen
 9. Dog Man misdaad en blaf
 10. Dog Man moeders mooiste
 11. Dog Man alle honds aan dek (verschijnt november 2023)
 12. Dog Man – The Scarlet Shedder (verschijnt maart 2024 in het Engels)

Waar gaan alle boeken van Dog Man over?

Omdat we bij StoerLeesVoer gek zijn op lijstjes in onze overzichtblogs volgt er nog een! Nu met een korte uitleg waar elk deel van Dog Man over gaat. Daarbij kan je op elke boektitel doorklikken naar meer informatie op Bol.

 1. Dog Man deel 1*
  Een agent en zijn hond raken gewond door een bom. Beiden zijn niet meer te redden tenzij ze het hoofd van de één en het lijf van de ander samenbrengen. En zo wordt Dog Man geboren. De beste agent van de wereld.
 2. Dog Man gaat los*
  Half hond half mens zijn is best lastig. Dog Man is verzot op ballen wat hem nogal eens in de problemen brengt. Weer een boek vol problemen met Karel de kat.
 3. Dog Man en de gekloonde kat*
  Sjors en Harold zitten inmiddels in groep 7 en de juf laat ze klassieke literatuur lezen. Hierdoor ontstaat een diepzinnige strip, zeggen ze zelf. Dit keer ontsnapt Karel weer en kloont zichzelf in een kleine Karel. Dat worden vast dubbel zoveel problemen.
 4. Dog Man en Kid Kat*
  Karel probeert nog steeds om kleine Karel net zo slecht als zichzelf te maken. En terwijl Dog Man op de filmset staat lijkt Karel daarin te slagen. Is Dog Man nog op tijd?
 5. Dog Man en de vlooienkoning*
  In dit deel gaat Karel naar een psychiater om te vertellen waarom hij zo slecht is geworden. Sinds kleine Karel er is wordt de verhaallijn iets serieuzer maar nog steeds bomvol grappen!
 6. Dog Man de woef van de wildernis*
  Sjors en Harold zitten nog steeds in groep 7. Karel de kat begint aardiger te worden maar er zijn vele nieuwe schurken opgestaan. Waarheen zijn zij ontsnapt?

Deel 7 tot en met 12

 1. Dog Man de bal is hond*
  Kleine Karels gemene grootvader en een geheimzinnige cupcake-held verschijnen op het toneel, de chaos is compleet. Zal het Dog Man lukken om zijn angsten te overwinnen en de stad te redden?
 2. Dog Man ziet ze zwemmen*
  Sjors en Harold zitten nu in groep 8. Als een gestoorde fee de macht krijgt over 22 telekinetische kikkervisjes, loopt de stad groot gevaar. Dog Man en zijn vrienden moeten alles op alles zetten om iedereen te redden.
 3. Dog Man misdaad en blaf*
  Ohnee, Dog Man is ontslagen. De burgemeester vindt honden niet bij de politie horen. Gelukkig heeft Kleine Karel een plan: hij verzint een vermomming voor zijn vriend.
 4. Dog Man moeders mooiste*
  Door een verwonding moet Dog Man een kraag om. Zo’n onhandige kap waardoor hij wordt uitgelachen. Maar ook hiervoor heeft Kleine Karel een robo-tastische uitvinding.
 5. Dog Man alle honds aan dek* (verschijnt november 2023)
  Superslechterik Biggie ontsnapt uit de gevangenis en krijgt ook nog eens een vliegende duikboot in handen. Kan hij hiermee al zijn gemene plannen uitvoeren? Of kunnen Dog Man en zijn vrienden deze crimineel met krulstaart op tijd tegenhouden? Je leest het in het sprankelende nieuwe deel in deze serie.
 6. Dog Man – The Scarlet Shedder (verschijnt maart 2024 in het Engels)

Plezier in lezen met alle Dog Man boeken

Onze kinderen met dyslexie vonden het erg fijn om Dog Man boeken te lezen met veel plaatjes en weinig tekst. Vandaar dat we de hele serie inmiddels compleet hebben en wachten op deel 11. De serie Dog Man is dan ook niet per se een boekenserie met rijke taal. Maar wel vooral om het plezier in lezen te vinden. En ook dat is erg belangrijk want zonder plezier in lezen staat niemand open om ook eens andere boeken op te pakken.

Inmiddels zijn wij hier thuis ook bekend met stripboeken die rijke taal bevatten zoals bijvoorbeeld Handboek voor Superhelden. Zo zie je maar dat je vanuit het plezier in lezen van een boekenserie weer verder kunt borduren op een ander stripboek, graphic novel of leesboek. Hopelijk halen jij en/of je kinderen ook nog steeds plezier uit lezen want dat is het allerbelangrijkste!

alle tien boeken van de Dog Man stripserie

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.