De geur van regen, een derde deel in de Jaipur-serie

Naar dit boek, ‘De geur van regen’, keek ik erg uit. Het derde en laatste deel in de Jaipur-serie van schrijfster Alka Joshi. Na haar vorige twee boeken, De hennakunstenares* en De geheimen van Jaipur*, was ik lichtelijk verslaafd geraakt aan haar manier van schrijven. Maar ook aan de verhalen op zich. Even naar de andere kant van de wereld, naar landen waar ik nooit naar toe op vakantie zou gaan maar wat ik wel interessant vind om over te lezen. Vooral dan hoe mensen daar onderling, en zeker in relaties met elkaar omgaan. Dat kwam in beide vorige boeken goed naar voren. En dan nu het derde en laatste deel in de serie, ‘De geur van regen’. Een intrigerende titel vind ik.

hoofdfoto cover De geur van regen alka joshi

Synopsis De geur van regen

Parijs, 1974. De jonge Indiase vrouw Radha Kumar probeert een leven op te bouwen in Parijs. Nadat ze op de universiteit in Shimla de Franse architect Pierre ontmoette, is ze hem tegen de zin van haar familie gevolgd, waarna ze met hem trouwde en twee dochters kreeg. Maar nooit vergeet ze haar zoontje Niki, van wie ze op veertienjarige leeftijd beviel en dat ze moest afstaan.

Op een dag vraagt een vriendin of Radha kan helpen in de parfumerie van haar grootvader. Radha blijkt een goede neus te hebben om de juiste parfums te creëren. Haar carrière neemt zo een vlucht dat Pierre gefrustreerd raakt over de tijd die ze aan haar werk besteedt. Radha geniet van het succes, maar dan staat er ineens een zeventienjarige Indiase jongen op de stoep. Het leven van Radha staat in één keer op zijn kop. Ze zal moeten beslissen of ze Niki in haar leven wil toelaten – hoe ingewikkeld dat ook zal zijn.

achterkant synopsis alka joshi trilogie

Auteur Alka Joshi

De schrijfster van De geur van regen, Alka Joshi, werd in 1960 geboren in Rajasthan, India. Negen jaar later emigreerde het gezin naar Amerika. Ze studeerde daar aan de kunstacademie en behaalt haar diploma. Geïnspireerd door de verhalen van haar moeder begon Alka Joshi in 2010 met het schrijven aan haar eerste roman, ‘De Hennakunstenares’. Het eerste deel van de driedelige Jaipur-serie.

Een leuk weetje is dat dit boek De geur van regen gekozen is als beste boek van de maand door de boekenclub van de Amerikaanse actrice Reese Witherspoon. Dat is zoiets als Oprah’s Book Club, een onderdeel van het praatprogramma The Oprah Winfrey Show. Ook in deze boekenclub staat elke maand een boek centraal. Het verschil tussen beide boekenclubs is dat in de boekenclub van Reese Witherspoon alleen boeken gekozen worden waarbij het hoofdpersonage vrouwelijk moet zijn. Reese Witherspoon is als actrice bekend van films zoals ‘Fear’ en ‘Your place or mine’. Ze kiest de boeken samen met een kritisch team en hun keuze wordt wereldwijd serieus genomen.

Dat overkwam dus ook het boek De hennakunstenares*. Dit boek is inmiddels in meer dan twintig talen vertaald en een Netflix serie, met in de hoofdrol Freida Pinto, is in de maak. In 2021 volgde het volgende boek, De geheimen van Jaipur* Ook dit boek werd weer een groot succes. En dan nu het laatste deel in de Jaipur-serie, ‘De geur van de regen’, een deel wat op zich ook los te lezen is.

auteur alka joshi

Je waant je in Parijs of India

De vorige twee boeken lieten je kennis maken met de geuren en kleuren van India. In het boek ‘De geur van de regen’ bevind je je als lezer eerst in een parfumlaboratorium in Parijs. Vervolgens reis je ook even heen en weer naar India. De kunst van de schrijfstijl van Alka Joshi ligt hem in het feit dat ze je als lezer mee weet te nemen naar de plek waarover ze schrijft. Je waant je in Parijs, je ziet de typische Franse gebouwen. Je hoort de drukte van de stad en je ruikt de heerlijke geuren, al dat niet van een baguette dan wel van het zelfontworpen parfum waar het hoofdpersonage Radha aan werkt.

Bij de beschrijving van haar werkzaamheden, en dan met name de omschrijving van haar bazin, moest ik regelmatig aan de film ‘The devil wears Prada’ denken. Dat betekent dus dat ook de personages goed naar voren komen in het verhaal van De geur van regen.

quote boek alka joshi

Carrière of thuisblijven, nu nog steeds een dilemma

Ook de emoties worden goed verwoord in De geur van regen. Je leeft mee met de moeilijke keuze die Radha maken moet: eindelijk erkenning voor haar werk of thuisblijven en zorgen voor haar jonge dochters en man. Een vraag die nog altijd, het verhaal speelt zich af in 1974, heel actueel is.

De manier waarop het parfum uiteindelijk tot stand gekomen is en wie daarvoor de inspiratiebron geweest is heeft de Alka Joshi goed beschreven. Je merkt dat ze er degelijk onderzoek naar gedaan heeft.

quote boek alka joshi deel 3 jaipur serie

Iedereen heeft recht op zijn eigen keuze

De Jaipur-serie zijn boeken waarin vrouwen en het maken van hun eigen keuzes, met alle gevolgen van dien, centraal staan. Zo ook in dit derde deel De geur van regen. Maar het zijn geen ronduit feministische boeken geworden. Het zijn verhalen met vooral veel liefde, aandacht en respect voor haar keuze. Zodra een vrouw dat ervaart is ze namelijk tot veel meer in staat dan ze denkt en zal de ander ook zien dat ze veel meer toevoegt aan de maatschappij dan alleen maar moeder en de-vrouw-van zijn. Niet dat daar iets mis mee is, ook dat laat Alka Joshi in haar verhalen naar boven komen. Het gaat erom dat een vrouw de keuze moet hebben om te zijn wie ze wil zijn, en dat die keuze ten aller tijden gerespecteerd wordt. Ik had die keuze gelukkig ook en gun hem aan alle vrouwen én mannen.

Specificaties De geur van regen

Originele titel: The Perfumist of Paris | Auteur: Alka Joshi | Uitgeverij: Cargo | Vertaling: Caecile de Hoog en Noor Koch | Eerste uitgave: mei 2023 | Aantal bladzijden: 368 | ISBN 9789403119021 | ISBN e-book 9789403126920 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.