Het meisje dat door India fietste, een prachtig boek voor jong en oud

Corona in India, alles gaat op slot. Jyoti neemt een dapper besluit en fietst 1200 km door het warme India. Van de stad naar huis, met haar gewonde vader op de bagagedrager. Het meisje dat door India fietste is een prachtig verhaal over een vijftienjarig meisje met een enorm doorzettingsvermogen. Door deze reis zal haar leven voorgoed veranderen.

hoofd Het meisje dat door India fietste

Synopsis

De 15-jarige Jyoti woont met haar familie in één van de armste deelstaten van India. Haar vader werkt honderden kilometers verderop als e-riksjachauffeur. Wanneer hij gewond raakt, wordt Jyoti naar de grote stad gestuurd om voor hem te zorgen. Voor het eerst in haar leven hoort en ziet ze dingen die ze niet voor mogelijk hield. Dan breekt er een dodelijk virus uit en alles gaat dicht. In de stad blijven is geen optie. Vastbesloten om thuis te komen, begint Jyoti aan een lange, loodzware fietstocht, met haar vader achterop. Maar als ze straks thuiskomt, wil haar moeder haar uithuwelijken. Doet ze wat er van haar wordt verwacht, of kiest ze haar eigen weg? Lees het in Het meisje dat door India fietste.

kaart

Corona in de stad

De vader van Jyoti werkt in de stad om zijn gezin te onderhouden. Ze heeft hem niet veel gezien in haar leven. Door een ongeluk is hij gewond geraakt en kan hij niet meer werken. Jyoti’s moeder brengt haar vijftienjarige dochter naar de stad Gurgaon om voor haar vader te kunnen zorgen. Jyoti is als “Dalit” (iemand van de laagste kaste) opgegroeid op het platteland. De stad is voor haar een hele nieuwe wereld. Ze moet zorgen dat haar vader eten en medicijnen krijgt.

In de stad ontmoet ze “juffrouw Meira”, ook een “Dalit”. Meira is ongetrouwd en heeft een goede opleiding. Jyoti leert veel van haar. Dan breekt het corona virus uit. De stad gaat op slot. Er is geen werk meer. Jyoti besluit met haar vader naar hun dorp te reizen. 1200 km op een roze fiets. Zo begint de reis van “Het meisje dat door India fietste”.

hoofdstuk

De reis van Het meisje dat door India fietste

In het boek wordt de zware reis naar het dorp beschreven. Onderweg zijn er meerdere obstakels. Maar er zijn ook mooie momenten en bijzondere ontmoetingen. Het boek is vlot geschreven en de korte hoofdstukken lezen lekker weg. Gedurende het hele verhaal was ik benieuwd naar de volgende etappe van de reis. Aletta André heeft dit boek gebaseerd op feiten, maar ook dingen toegevoegd. Achterin “Het meisje dat door India fietste”, wordt dit toegelicht. De auteur laat Jyoti langs bezienswaardigheden in India fietsen. Zo ziet ze de “Taj Mahal” en de wereldberoemde “Ganges”.

De lezer maakt kennis met de Indiase cultuur en de ongelijkheid in het land. Tijdens het fietsen denkt Jyoti vaak aan thuis en aan haar (verdwenen) vriendin Aditi. De auteur neemt ons regelmatig mee terug in de tijd, waardoor het boek meer is dan alleen een reisverhaal. Jyoti gaat naar huis met gemengde gevoelens. Ze wil graag thuis zijn, maar ziet er ook tegenop. Haar ouders hebben namelijk een geschikte huwelijkskandidaat gevonden. Jyoti zelf wil eigenlijk terug naar school. Hoe loopt dit af in Het meisje dat door India fietste? Wat gebeurt er na de reis? 

Ik wil dit boek van harte aanbevelen. Het is een Young adult boek, maar zeker geschikt voor volwassenen! Ik heb, net als vele anderen, Jyoti in mijn hart gesloten.

Het meisje dat door India fietste

Specificaties Het meisje dat door India fietste

Auteur: Aletta André | Uitgever Luiting-Sijthoff | November 2021 | 9789024595617 | 221 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Als kind las Mariëlle overal zoals op het toilet en onder haar studieboek. Daarna volgde een leesdip maar gelukkig is ze daar helemaal uit. Ze leest diverse genres alleen geen sciencefiction, thrillers of actie. Wel verslind ze graag de bladzijdes van literaire romans, romans, waargebeurde verhalen en ook meer informatieve boeken.

Het meisje dat door India fietste
Footer1
Delen is enorm lief

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.