De encyclopedie van de wereldgeschiedenis – een groot overzichtswerk

Een echte musthave en aanwinst voor je boekenkast. Dat kunnen we toch wel zeggen over deze encyclopedie van de wereldgeschiedenis. Want het geeft een compleet overzicht van allerlei belangrijke gebeurtenissen en wetenswaardigheden. Leuk om je algemene kennis op te vijzelen, of als inspiratie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Maar toch is een geschiedenisboek meestal niet echt het favoriete boek van kinderen. Kan deze dikke encyclopedie de onderwerpen op een boeiende manier brengen? We zijn benieuwd! 

Ontdek het begin van de beschaving, hoe de eerste stoomtreinen de wereld veranderden, de afschaffing van kinderarbeid, hoe tal van volkeren in opstand kwamen om meer vrijheid te eisen en nog zo veel meer!

De encyclopedie van de wereldgeschiedenis

Ridders, Stonehenge en Toetanchamon

De gouden kaft met ridder belooft veel goeds als we deze dikke encyclopedie van de wereldgeschiedenis zien. In één woord wauw! En als we het dan openslaan, zien we onder andere foto’s van Stonehenge en het gouden masker van Toetanchamon. Twee bijzondere voorbeelden van de ingenieuze vaardigheden van de mens, duizenden jaren geleden. En zo zijn er in de wereldgeschiedenis heel veel verbazingwekkende prestaties geleverd. Van het begin van de beschaving, het ontstaan van handel tot recente technologische vooruitgang.

In deze encyclopedie zien we een overzicht van alle vooruitgang die de mens in relatief korte tijd heeft ondergaan. Nu is de geschiedenis van de wereld natuurlijk al vele miljarden jaren oud. Maar we beginnen de encyclopedie met het ontstaan van onze voorouders, zo’n 6 miljoen jaar geleden. Een tijdlijn van de prehistorie geeft een mooi overzicht van deze periode.

Hoofdstukken encyclopedie van de wereldgeschiedenis

Het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken:

  • Het ontstaan van de mensheid
  • Het begin van de beschaving
  • Bloeiende handel
  • Uitbreiding van rijken
  • Opkomst van de industrie
  • Technologische vooruitgang 

Onze soort, Homo Sapiens, ontstond ongeveer 300.000 jaar geleden in Afrika. Wij zijn het enige overgebleven lid van de groep Hominini. Deze evolueerden zo’n zes miljoen jaar geleden vanuit Afrikaanse apen, toen een van de groepen apen rechtop begon te lopen.

Hoofdstuk Menselijke Evolutie

Achterin de encyclopedie van de wereldgeschiedenis staat een verklarende en leerzame woordenlijst.

Geschiedenis van kunst, wetenschap, handel en technologie

Dit is een boek waar je natuurlijk eindeloos in kunt blijven bladeren. Bijvoorbeeld even iets opzoeken over een bepaald onderwerp. Je algemene kennis uitbreiden. Je verbazen over uitvindingen en bouwwerken. Het boek is erg overzichtelijk, met een prettige combinatie van afbeeldingen en korte teksten. Dat maakt het ook zeker geschikt voor kinderen. De teksten zijn niet al te ingewikkeld, vanaf 9 jaar is de adviesleeftijd.

Je blijft je verbazen over alle vooruitgang en prestaties van de mensheid. Zeker met alle recente technologische ontwikkelingen en globalisering. De laatste bladzijden gaan over de klimaatcrisis en coronapandemie. Deze laten zien met welke uitdagingen we te maken hebben in onze huidige tijd. Maar uitdagingen zijn er in de geschiedenis ook vaker geweest, en blijven vast komen. De encyclopedie van de wereldgeschiedenis geeft hiervan een indrukwekkend beeld.

klimaatcrisis

De encyclopedie van de wereldgeschiedenis is dus een aanrader voor de boekenkast. Het heeft een mooie lay-out en het is vooral ook lekker dik! De gouden kaft is natuurlijk ook in het oog springend. Maar toch is het jammer van de afbeelding van de ridder. Want oorlog zou niet illustrerend moeten zijn voor het onderwerp wereldgeschiedenis. En in deze encyclopedie staat zoveel meer moois!

Meer tips voor encyclopedieën:

Specificaties Encyclopedie van de Wereldgeschiedenis

Oorspronkelijke titel: Explanatorium of History | Senior Editor: Jenny Sich | Vertaling Sander Buesink | Uitgeverij Lannoo | 9789401485203 | september 2022 | 320 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.