Liberté Égalité Beyoncé: een krachtige analyse over queen Beyoncé

Op mijn zeventiende zag ik op TMF voor het eerst de videoclip van No,no,no. Ik was hooked! Voor mij was gelijk duidelijk dat Beyoncé the leader of the pack was. We hebben haar zien groeien van zangeres bij een meidenband tot de legende die ze nu is. Het is tijd voor een analyse wat Beyoncé zo bijzonder maakt. En gelukkig is daar Liberté Égalité Beyoncé samengesteld en ingeleid door Beyoncéloog Munganyende Hélène Christelle.

Liberté, egalité, Beyoncé
Mijn Beyoncé platencollectie

Queen Beyoncé

Liberté Égalité Beyoncé! Ze begon in een meidengroepje in de kapperszaak van haar moeder en groeide uit tot een wereldwijde superster. Ondanks dat laat Beyoncé weinig van zichzelf zien. Maar ze inspireert wel miljoenen mensen met haar muziek en statements. Elf schrijvers onderzochten wat Beyoncé nou zo inspirerend maakt. Sommigen zijn Beyhova’s getuigen, anderen Beyoncé-critici, maar over één ding zijn ze het eens: Queen B draagt haar kroon met verve. De invloed van Beyoncé in de wereld is gigantisch. Zo ook in de levens van deze elf Beyoncé-experts.

Zij laten je kennismaken met de echte Queen Beyoncé. Samengesteld en ingeleid door Beyoncéoloog (ja dit is een woord) Munganyende Hélène Christelle. Met bijdragen van Rowan Blijd, Ernestine Comvalius, Babeth Fonchie Fotchind, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Angelique Houtveen, Sabrine Ingabire, Soe Nsuki, Amanda Rijff, Marian Spier.

Liberté Égalité Beyoncé

Op de achterkant van Liberté Égalité Beyoncé is te lezen dat zowel Beyhova’s getuigen als critici aan het woord komen. Het eindoordeel van deze critici is helder en goed onderbouwd. Daarom kan ik me vinden in de kritiekpunten. Bijvoorbeeld het feit dat Beyoncé (én manlief Jay-Z) kapitalistisch is en dat ook uitdraagt. Dat vind ik moeilijk te rijmen met de voorbeeldrol die ze zichzelf ook toebedeeld. Kijk maar eens naar de goddess foto op de cover van het boek. Dan vind ik collega superstar Rihanna eerlijker. Zij is ook een miljoenenimperium aan het opbouwen, maar geeft duidelijk aan “als je op zoek bent naar een rolmodel, dan moet je niet per se bij mij zijn”.

Echter hoe mooi is het dat Beyoncé met Black is King samenwerkingen tot stand heeft gebracht tussen continentaal-Afrikaanse en Afrikaanse artiesten die opgegroeid zijn in Europa. Dit heeft voor de westerse beeldvorming veel gedaan. Mensen, Afrika is een continent met 54 landen en nog veel meer culturen en talen! Munganyende Hélène Christelle zegt met “Africa is not a country” eigenlijk alles. Bovendien heeft Beyoncé tijdens crisissituaties zich altijd van haar beste kant laten zien. Tijdens de overstromingen in New Orléans en de coronapandemie heeft ze veel donaties gedaan. Ook support ze black owned businesses.

Stof tot nadenken

Wat ik fijn vind aan Liberté Égalité Beyoncé is dat het mij als bevoorrechte blanke Europese vrouw aan het denken zet over belangrijke thema’s als Black Lives Matter, zwart feminisme en machtsposities. En vooral de slag die we daarin nog te maken hebben. Toch wordt het luchtiger met het essay van master make-up artiest Amanda Rijff en de rol van make-up. Ook het essay van Soe Nsuki zorgt voor een humoristische noot. Daarmee is er ook balans en afwisseling in de inhoud van de essays. Vandaar dat ik het binnen een dag heb uitgelezen.

Tot slot vind ik de informatie in Liberté Égalité Beyoncé met de achtergrond over de auteurs van toegevoegde waarde. Ik heb na het lezen van elk essay ook de notes over de desbetreffende auteur gelezen. Ook al ben je geen Beyoncé-fan van het eerste uur, dan zou ik deze verzamelbundel van essays toch aanraden om te lezen. Kortom; het is een waardevol verhaal niet alleen over Queen B herself, maar vooral over de tijd waarin we leven en de thema’s die vanaf het begin sluimeren en tot ontplooiing komen in Beyonce’s oeuvre.

I’ll be the roots,
you be the tree

Pass on the fruit,

that was given to me

Legacy, ah, we’re part of something way bigger

Uit het nummer Bigger van Black is King

Specificaties

Auteur: Samengesteld en ingeleid door Beyoncéoloog Mungayende Hélène Christelle. Met bedragen van Rowan Blijd, Ernestine Comvalius, Babeth Fonchie Fotchind, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Angelique Houtveen, Sabrine Ingabire, Soe Nsuki, Amanda Rijff, Marian Spier | Uitgever: Uitgeverij Pluim | 978 90 831 1226 8 | augustus 2021
158 pagina’s | Meer informatie via je lokale boekhandel of klik hier

Kijk- en luistertip is het laatste album en film Black is King. Te luisteren via Spotify en te bekijken via Disney+. Dit is de prachtige trailer:

Mijn lievelingsnummer van dit album is Find your way back:

Zien hoe Beyonce haar onfeilbare live reputatie waarmaakt? Bekijk op Netflix haar concertregistratie en docu van Homecoming tijdens Coachella 2018. Bekijk hier de trailer:

Bekijk de indrukwekkende TEDxAmsterdam-talk van Munganyende Hélène Christelle over de Afropean identiteit en black womenhood in Europa. Ze beschrijft het heel mooi met “diaspora blues”.

Footer5 Liberté, egalité, Beyoncé
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.