De hemeladelaars, waarin niet alle monsters zijn wat ze lijken

Jippie, een nieuw deel van Elandeiland. De hemeladelaars is alweer het vierde deel in deze leuke serie. Ook in onze schoolbibliotheek krijg ik met regelmaat de vraag of de boeken van Hotel Flamingo en Elandeiland niet kunnen worden aangekocht. De paar boeken die we hebben staan zijn duidelijk zo in trek dat we de hele serie maar moeten aankopen. Nadat ik dit nieuwe deel, met bijzonder verhaal, gelezen heb gaat deze er in ieder geval zeker komen!

De hemeladelaars met de eerdere boeken uit Elandeiland; deel 1, De boswolven en De strandotters

Rosa gaat voor het eerst in haar eentje op avontuur op Elandeiland. Ze probeert dapper te zijn, maar dat is niet gemakkelijk: ze heeft juist ontdekt dat er grote monsters rondvliegen. En dan is Nan ook nog verdwenen!

Maar als Rosa Arend ontmoet, een jonge adelaar die van huis is weggevlogen, ontdekt ze dat de monsters niet zijn wat ze lijken – en dat ze elkaar misschien zelfs kunnen helpen…

Zoals ik al schreef zijn de meeste middenbouwleerlingen die ik spreek in onze schoolbibliotheek erg enthousiast over Hotel Flamingo. Ook van deze serie Elandeiland is mijn vorige recensieboek naar de schoolbibliotheek gegaan. De hemeladelaars is dan ook weer een fijne toevoeging voor kinderen tussen de 7 en 9 jaar. De boeken lezen makkelijk weg maar er zit wel degelijk een verhaallijn in. De letters zijn niet te klein en de witregel is ook prettig. Tussen de regels door lees je mooie lessen. Wellicht lezen de jongere kinderen die lessen niet of anders maar dat is helemaal prima. Mocht je het boek voorlezen, want ook daarvoor zijn de series erg geschikt, dan kun je deze lessen samen eens bespreken. Al blijft het ook gewoon een fijn avontuur.

bladspiegel 1/3 Hoofdstuk 2 Slechte voortekenen met een bladvullende illustratie van Rosa die aan het klussen is en het wolfje dat rent langs de over achter een eend. Vooraan drie vissen in het water

De hemeladelaars is alweer het vierde boek uit de serie Elandeiland. Rosa woont nu bij haar oma op dit eiland. Hier wonen zij samen in een hutje middenin in de natuur. Auteur Alex Milway heeft zijn eigen jeugd met zijn oma in Malvern Hills gebruikt als inspiratie. Samen met het bos en de hut die hij nu bezit in Kent is de serie Elandeiland een liefdesbrief aan de natuur en het wildleven. En dat maakt de boeken ook zo fijn. Respect voor planten en dieren alsook de problemen waar de natuur mee te kampen heeft. Denk hierbij aan overstromingen, heremietkreeften met plastic dopjes als huis en de tijd waarin veel jonge dieren worden geboren. Een leuke serie voor avontuurlijke jongens en meisjes.

Het meisje Rosa is bij haar oma op Elandeiland komen wonen omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen. De hemeladelaars is alweer het vierde deel in deze leuke serie. Het is lente en toch hebben Rosa en oma Nan de eland nog steeds niet gezien. Uiteindelijk besluit Nan de eland te gaan zoeken terwijl Rosa bij hun hut blijft om alle klusjes te doen. Zoals zaaien in de moestuin en brandhout verzamelen. Maar als het dan wel erg lang duurt tot oma Nan weer terug is begint Rosa zich ongerust te maken. Ze besluit Nan te gaan zoeken. Maar dat betekent wel dat ze in haar eentje op pad moet. Met de eerdere avonturen in gedachten pakt Rosa spullen om het avontuur tegemoet te gaan.

bladspiegel 2/3 pagina 30 en 31 met veel tekst en aan de randen illustraties van bomen

Mede door de vorige avonturen kan ze de dieren op het eiland vragen of oma Nan daar is langs gekomen. En helemaal alleen is ze sowieso niet want de kleine wolf Tak is met Rosa mee. Volgens Hog de egel was Nan op weg naar de Rotsberg dus daar gaan Rosa en Tak ook heen. Daar zien ze voor het eerst de hemeladelaar vliegen in de lucht. Wat een enorm beest! Maar dan lopen ze Arend tegen het lijf. Hij zit verscholen tussen de rotsen op de grond. Een beetje hongerig en vooral verdrietig te wezen. Zijn moeder moet voor haar eieren zorgen en eigenlijk is er daardoor geen plaats meer voor Arend in het nest. Hij is weggelopen om te testen of zijn ouders hem zouden komen halen. Misschien kan Rosa Arend wel helpen. En hij haar?

De hemeladelaars zit weer vol mooie lessen. Zoals ik al schreef is het gewoon een fijn avontuur om te lezen voor jonge kinderen. Maar tussen de regels lees je toch echt een boel mooie lessen. Rosa heeft tijdens de vorige avonturen veel geleerd van oma Nan. En nu kan zij het wolfje Tak die dingen leren. Zo geeft Rosa Tak het vertrouwen om iets te doen wat hij eigenlijk niet durft. En helpt ze Arend met een gesprek te voeren met zijn ouders. Allemaal haakjes rondom opvoeden om het gesprek met je eigen kind aan te kunnen gaan.

bladspiegel 3/3 tekst pagina 38 en 39 met een illustratie van Rosa die het wolfje over een houten brug draagt

Zonder het zo te benoemen of er enorm de nadruk op te leggen komt ook het thema dementie of vergeetachtigheid aan bod. Oma Nan heeft bijvoorbeeld ineens haar bril niet op zonder dat ze het zelf door heeft. Ook lijkt Nan niet helemaal zichzelf. Des te meer reden voor Rosa om zich zorgen te maken als oma Nan veel langer wegblijft dan gedacht. De hemeladelaars gaat dus niet over vergeetachtig zijn of oud worden. Maar heeft wel zeker haakjes tussen de regels door om een gesprek aan te gaan of herkenbaarheid bij een eigen opa of oma.

Alex Milway is de auteur van de serie Hotel Flamingo en Elandeiland. Beide series omvatten nu elk vier boeken. Alle boeken zijn los te lezen maar het verhaal borduurt steeds wel verder op de vorige delen. De hemeladelaars is weer een mooie en originele toevoeging. In de recensie van De strandotters heb ik alle boeken al eens op een rijtje gezet.

Alex Milway schrijft en illustreert kinderboeken. Ook schrijft hij voor kinder-tv-programma’s. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door humor, avontuur en in Elandeiland door een milieuboodschap die zeker niet de boventoon voert. Je krijgt gewoon zin om net als Rosa de wildernis in te gaan en allerlei dieren te ontmoeten.

Auteur en Illustraties: Alex Milway | Vertaling: Jesse Goossens | Uitgever: Lemniscaat | 9789047713487 | maart 2024 I  166 pagina’s | Elandeiland deel 4 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van Uitgeverij Lemniscaat of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.