De bijzondere duif – Dorien Brouwers, trots op jezelf zijn

Een boek over een duif? Ik als stadspersoon heb niet zo’n goede verstandhouding met deze vogels. Toch hou ik van dieren en wens ik ook de duif een fijn leven toe. Ze kunnen er ook niks aandoen dat die vet makende, maar o-zo-lekkere patatjes overal voor het schnabbelen liggen. Mijn hokje voor de duif is meteen ook heel passend voor het thema wat bij dit boek past. En daar hou ik van, dingen die dichtbij zijn en tegelijk zoveel meer vertellen zoals in dit boek De bijzondere duif.

de bijzondere duif

Synopsis de bijzondere duif

Het is een normale dag in de dierentuin. Er land een duif en deze besluit om een tochtje te gaan maken langs alle vogels die in de dierentuin wonen. Daar wonen natuurlijk exotische en uitzonderlijke vogels met meest prachtige kleuren en kenmerken. De duif wordt er verdrietig van en voelt zich zo saai. Als hij bij de uil aankomt zet deze hem aan het denken.. Hij is wel degelijk een hele bijzondere duif! Hij heeft iets wat de andere vogels in de dierentuin niet hebben.

de bijzondere duif

Wat vinden wij er van?

Mijn dochters vinden de prachtig gekleurde veren op de schutbladeren van De bijzondere duif al prachtig. We blijven hier best even in hangen want er is zoveel moois te zien. Het inspireert ons tot kiezen van een favoriet. Maar ook bedenken we allemaal verhalen van bij wie een bepaalde veer zou kunnen horen.

Mijn dochters hebben nog niet het vooroordeel naar duiven toe wat ik wel een beetje heb. Ze zien gewoon een lieve grijze vogel die een verhaal begint. Al snel gaan ze op in de prachtige andere vogels. Mijn jongste dochter vind het prachtig dat we weer kleuren benoemen. En mijn oudste dochter kijkt ook haar ogen uit bij de prachtige warme en spreken de illustraties van De bijzondere duif. Maar ook het verhaal spreekt haar aan.

Thema’s

Mijn oudste dochter is visueel dus helemaal in elke pagina. Wat een toffe dieren, de meesten heeft ze nooit gezien. De bijzondere kenmerken die erbij genoemd worden vind ze leuk om over te lezen. Ze is altijd geïnteresseerd naar het hoe of wat. De bijzondere duif heeft als hoofd thema jezelf zijn. Of anders zijn, eigenlijk hangt dat nauw samen. Met als basis dat iedereen sterk en mooi is op een eigen manier.

Mijn oudste dochter zegt al heel snel in het verhaal: “Maar mama iedereen heeft toch iets bijzonders? Die duif is vast ook heel goed in iets”. Mijn moederhart is dan zo blij als ze zulke dingen zegt. Want dat is precies het soort van opvoeding wat ik wil geven. Iedereen heeft wel iets bijzonders, en je mag zeker de speciale dingen van een ander mooi vinden. Maar wees ook trots op jezelf en zie in dat je ook de bijzondere duif bent. Maar soms heb je daar een bepaalde ervaring of reis voor nodig om dat in te zien. En die reis maakt De bijzondere duif in dit boek voor ons.

toekan

Informatieve toevoeging

De bijzondere duif is een mooi prentenboek met korte teksten. De illustraties zijn realistisch, warm en kleurrijk. Ze bevatten ook een zweem van dromerigheid voor ons. Het zet ons aan tot verhalen maken en praten over wat we zien. Achterin is aanvullend nog informatie met illustraties van verschillende vogels die in het boek voorbij komen. Dat is een leuke extra toevoeging van dit boek. Het is een kleurrijk lees-, luister- en kijkverhaal. Plus extra informatie. En de bijzondere duif is eigenlijk heel leuk en passend als hoofdpersonage. Een leuk fijn wat al een paar keer erbij gepakt wordt door mijn dochters.

Ook een aanrader voor in de klas of voor in de opvang!

de bijzondere duif

Specificaties de bijzondere duif

Auteur & illustraties: Dorien Brouwers | Uitgever: Lemniscaat | 32 pagina’s | januari 2020 | hardcover | 9789047711988 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de bijzondere duif
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.