Bevroren planeet – Frozen planet II een boek van BBC

Ik ben dol op de reeks boeken van de BBC. Zo las ik eerder al Groene Planeet en Blauwe Planeet met het leven onder water. Nu is daar Bevroren Planeet, een prachtige plek op aarde dat ieder jaar meer dan een vijfde van onze aarde maandenlang bevriest. Pak je warm in, je ijzige avontuur staat op het punt te beginnen.

Noordpool en Zuidpool

In ons team hebben we allemaal zo onze voorkeuren van boeken. De een leest veel boeken over oorlogen en historie, Selena vraagt steevast de boeken aan die gaan over het heelal en zelf lees ik graag boeken over de Noordpool en Zuidpool. Niet dat ik van plan ben daar ooit naar toe te reizen eigenlijk. Maar misschien wel juist daardoor dat deze mysterieuze bevroren planeet delen van de aarde mij interesseren. Als je er maar genoeg over leest en prachtige beelden van ziet dan lijkt het toch net of je er echt bent geweest! Warm vanaf je eigen bank kijken naar die hagelwitte wereld waarin meer leven te vinden is dan je denkt.

Op de Noordpool en de Zuidpool, maar ook op bevroren ijstoppen, leven heel veel organismen. Grote dieren zoals orka’s maar ook hele kleine dieren maken deel uit van ons ecosysteem. Chris Packham schreef een prachtig voorwoord in Bevroren Planeet waarmee hij ons bewust maakt van onze impact op onze planeet.

Bevroren planeet

Sir David Attenborough neemt je mee op een tocht door onze bevroren planeet. Duik onder het ijsplafond en leer zwemmen met zeehondenjongen, kies het luchtruim met ijskoude flamingo’s en nestel je tussen de winderige walrussen om even uit te rusten. Kijk hoe orka’s jagen op Groenlandse walvissen die zich ontspannen in de spa, ontmoet een Groenlandse haai die minstens 250 jaar oud is en zie hoe ijsberen hun voedsel steeds dichter bij de mens zoeken. Ontdek in de bevroren bossen hoe bizons verstoppertje spelen met wolven en ontmoet lemmingen die een poolvos te slim af zijn in hun huis onder haar poten, diep begraven onder de sneeuw.

Het boek is ingedeeld in een paar duidelijke hoofdstukken met elk steeds terugkerende onderdelen.

Zo leren we over bevroren oceaan, bevroren land, bevroren bergen en het bevroren zuiden. Elk van die gebieden laat de bewoners zien, verhalen, overleveraars en vluchtelingen.
Dit boek staat bomvol informatie waar je als volwassene en als kind heel veel van kan leren.

bevroren planeet bbc sir david attenborough

Opmerkelijke feitjes over de bevroren planeet

Bevroren planeet is geen leesboek, om bij te ontspannen en jezelf in te verliezen. Je leest het als een naslagwerk, als bron voor een spreekbeurt over de Noordpool en Zuidpool. Of voor de opmerkelijke dieren die we op onze planeet hebben wonen.

We leren wat er gebeurd als de aarde afkoelt en waarom het ijs heel belangrijk is. Het is niet alleen een woonplaats voor ijsberen, zeehonden en pinguïns. Maar onder het ijs gebeurd er iets magisch met fytoplankton.

  • Wist je dat er op een klein winderig eiland St. Lawrence, wel een miljoen Kuifalken voorkomen?
  • Dat orka’s enorme Groenlandse walvissen eten?
  • En dat sierschildpadden een winterslaap doen terwijl ze half bevroren zijn?
  • Dat de Japanse Makaak weet te overleven door samen met een soortgenoot te knuffelen?
  • En dat de Stormband pinguïns echt hele gemene maar vooral vieze beesten zijn hahaha

Ach wat kan ik genieten van al die gekke en soms gemene dingen die wezens op aarde doen. Want laten we eerlijk zijn, de mensen lijken soms behoorlijk op dieren en andersom. Maar er is 1 verschil dat dit boek bevroren planeet maar weer al te duidelijk maakt.

Wij mensen kunnen het ontdooien van de planeet veranderen! Wij kunnen iets doen aan het broeikaseffect!

sir david attenborough

Natuurboeken naar de avonturen van Sir David Attenborough

Sir David Attenborough is een Britse bioloog, natuuronderzoeker en presentator van natuurdocumentaires. Hij werd geboren in 1926 en begon zijn carrière bij de BBC in de jaren 50. Sindsdien heeft hij talloze natuurseries geproduceerd en gepresenteerd, waaronder de beroemde “Life” documentaireserie. Attenborough is gepassioneerd over het beschermen van de natuur en het vergroten van het bewustzijn over de impact van de mens op het milieu. Hij heeft zich ook actief ingezet voor de bescherming van bedreigde diersoorten en heeft verschillende boeken geschreven over zijn ervaringen in de natuur. Attenborough heeft vele prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk en wordt wereldwijd beschouwd als een autoriteit op het gebied van natuurdocumentaires.

bevroren zuiden

Schrijver en Illustrator

Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd – nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de vreemde wezens die de wereld bevolken.

Emily Dove is illustrator, schrijfster en natuurgids. Ze wil met haar illustraties mensen van alles leren over de natuur, in de hoop dat ze net zo enthousiast worden als zijzelf.
Kim Smith is een Canadese schrijver en illustrator. Ze illustreert met name kinderboeken, maar maakt ook artwork voor games, apps en animaties. Als ze niet tekent, schuimt ze graag antiekzaken af, banjert ze op haar sneeuwschoenen door de Canadese Rockies of verkent ze de natuur met haar borderterriër, Whisky.

Met bevroren planeet haal jij een wereld aan kennis in huis. Ik raad de hele serie aan voor thuis of in de klas. Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 die zich verder willen verdiepen in de natuur.

Specificaties Bevroren planeet

Auteur: Leisa Stewart-Sharpe | Illustraties Kim Smith en Emily Dove | Voorwoord: Chris Packham | Vertaling: Jesse Goossens | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047713630 | 07 februari 2023 | 64 pagina’s | Meer informatie in de lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofdfoto sir david attenborough
Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.