De strandotters, een missie vanwege een noodsignaal

De strandotters is alweer het derde deel in de Elandeiland serie. Na de heerlijke serie van Hotel Flamingo* is Alex Milway begonnen aan deze avontuurlijke serie in de natuur van Elandeiland. De boeken zijn een hit bij lezers vanaf 7 jaar. Rosa is naar haar oma gegaan die op Elandeiland woont. En in een hutje tussen de dieren maken zij samen van alles mee. Dit keer een avontuur met de strandotters.

Voorkant de Strandotters met kader

De Strandotters

Welkom op Elandeiland: doe alsof je thuis bent!

Als oma Nan en Rosa een noodsignaal in de lucht zien, weten ze dat iemand hun hulp nodig heeft. Ze reizen naar de kust, waar ze in de prachtige Pootjebaai een gigantische hoop plastic afval aantreffen… en een groep vrolijke zeeotters. Maar die hebben de vuurpijl niet afgestoken. Kunnen ze samenwerken om het strand op te ruimen en degene te vinden die in nood is? Dat wordt nog een heel avontuur.

Leren over de natuur

Elandeiland is een nieuwe serie waarvan De Strandotters alweer het derde boek is. In het eerste deel is Rosa vanuit de stad verhuisd naar haar oma Nan. Oma woont op een eiland in de wildernis. Hier wonen ook eland Albert en dwerguil Biggetje. In De Strandotters gaan we op een nieuw avontuur waarbij de mensenwereld en dierenwereld naadloos in elkaar overlopen. Zo leer je stiekem nog van alles over de natuur ook!

Op een dag zien Rosa en oma Nan een gloeiende rode ster omhoog gaan in de lucht. Een noodsignaal! Ze besluiten te gaan helpen en pakken voorraad en slaapzakken om op weg te gaan naar de kust vanwaar het noodsignaal leek te komen.

bladspiegel 1/3 Hoofdstuk 1 de vuurpijl met Rosa knutselend aan een oude radio van oma Nan

De Pootjebaai

De lange reis die oma Nan en Rosa gaan afleggen is te volgen via de kaart voorin het boek. Het maakt de Elandeiland nog meer tot leven komt. De reis gaat via de Goudrivier, voorbij de heuvels en over de Stekelvlakte. En dan omlaag naar de Pootjebaai. Het grootste deel zullen ze moeten lopen. Onderweg maken ze een vuurtje om de bonen in blik te verwarmen en slapen in hun slaapzakken onder de sterrenhemel. Met een kompas lopen ze verder als ze door een dichte mist niet ver vooruit kunnen kijken tot ze bij de Pootjebaai uitkomen.

Landkaart Elandeiland schutblad

In de indrukwekkende Pootjebaai staat ook een vuurtoren. In het water en op het zandstrand ligt allerlei rommel. Net een vuilnisbelt. Terwijl Nan en Rosa wat rommel opruimen duikt de zeeotter Oki op. Maar Oki blijkt de vuurpijl niet te hebben afgestoken. Sinds drie jaren wonen Oki en de andere otters al in de vuurtoren. Deze staat vol met hergebruikt dingen die op het strand en in de zee hadden gevonden. Aan lange touwen hing zeewier te drogen. Want hiervan maakten de otters allerlei lekkers als zeewiercake en -koekjes.

De vuurtoren

Maar als Oki en de strandotters de vuurpijl niet heeft afgestoken. Wie dan wel? Vanaf de top van de vuurtoren turen ze de eilandjes af. En daar op Slagtandeiland lijkt een felgele regenhoed en gele regenjas rond te lopen. Vast op de klippen gelopen omdat het licht van de vuurtoren het niet meer doet. Kunnen Nan en Rosa de oversteek maken naar Slagtandeiland? En kunnen ze de verstekeling vinden en redden? Ik zou zeggen; lees snel De Strandotters want het is weer een spannend avontuur!

bladspiegel 2/3 pagina 16 en 17

De boekenseries van Alex Milway

Mijn dochters zijn fan van de series Alex Milway. De serie Hotel Flamingo hebben ze verslonden. Toen de serie Elandeiland uitkwam moesten ze die ook lezen. Dus natuurlijk heb ik De strandotters meteen op mijn lijstje gezet toen ik zag dat deze uit zou komen. De andere delen hadden ze zelf al.

Ik begrijp dan ook helemaal waarom mijn dochters deze verhalen zo leuk vinden. Net als in Hotel Flamingo loopt de dierenwereld over in de mensenwereld. Als je van dieren houdt is dat natuurlijk geweldig en dan speelt er ook nog eens een meisje de hoofdrol in het verhaal. Toch lezen ook jongens de boeken graag, hoor ik in onze schoolbibliotheek regelmatig. Gelukkig maar, want de series van Alex Milway zijn leuke verhalen voor iedereen! Ben je nog niet bekend met de series van Alex Milway dan heb ik hiervoor een handig rijtje voor je:

Elandeiland

Hotel Flamingo

Ik ben wel nieuwsgierig naar het vierde deel van Elandeiland. En misschien worden de andere boeken van The Mousehunter van Alex Milway ook nog eens vertaald. Een verhaal over piraten en zeemonsters doet het ook altijd wel goed toch?

Verwarring over strandotters

De strandotters leest heel fijn weg en alle delen zijn los te lezen. Wel wordt er altijd iets aangehaald of teruggehaald uit een eerder deel dus ik adviseer je gewoon lekker alle delen te lezen 🙂
Voor lezers vanaf 7 jaar en voorlezen kan natuurlijk al eerder.

De enige verwarring die bij mij ontstond was dat strandotters eigenlijk niet lijken te bestaan. Ze heten zeeotters zoals ze ook in het boek worden genoemd. Zelfs de Engelse titel van het boek is Beach otters waar ik ook in het Engels toch alleen maar lees over zeeotters en rivierotters. Maar dat mag de pret van het boek niet drukken. Ga het lezen, De strandotters is weer een heerlijk verhaal in de serie Elandeiland.

bladspiegel 3/3 pagina 40 en 41 met een illustratie van een strandotter

Specificatie De strandotters

Auteur en Illustraties: Alex Milway | Vertaling: Jesse Goossens | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713470 | juli 2023 | 165 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van uitgeverij Lemniscaat of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga naar boeken in datzelfde thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.