Het begon met de zee, een bijzonder verhaal en vormgeving

Het begon met de zee is zo’n boek wat heel uniek is. Een bijzonder verhaal, verrassende vormgeving en daardoor heel opvallend. En tegelijk heerlijk kalm en rustig. Het is een boek wat zich niet direct prijsgeeft bij de cover. Lang leve boekenblogs, want hier bij StoerLeesVoer is gelukkig plek voor alle boeken. Ook deze unieke pareltjes waarmee je iemand echt blij maakt als dit cadeau wordt gegeven.

het begon met de zee

Het begon met de zee

Het leven is goed op het eiland. Maar op een dag is het opeens anders. De zon komt niet meer op. Als dan ook de zee zich terugtrekt gaat iedereen er van door. Alleen een jongen blijft achter.. Het begon met de zee is een wonderlijk verhaal met veel betekenissen en een bijzondere vormgeving. Voor alle leeftijden vanaf ongeveer 6 jaar.

het begon met de zee

Treed binnen

De kaft zet meteen de toon voor de vormgeving. Het is zwart wit met contrast in de tekeningen. Het begint vrolijk met een heerlijke stranddag. De jongen en een meisje Oumy spelen lekker op het strand en vangen krabben. Een vlieger dwarrelt in de wind en het ziet eruit als een fijn moment. Daarna maak je kennis met een drukkere stad waar opeens heel veel gebeurd. De jongen rent met zijn emmertje waarin een gevangen krab zit. Hij brengt de krab naar zijn moeder die een restaurantje aan de haven heeft. Ze maakt altijd iets lekkers voor het menu als de jongen krabben komt geven.

Het leven is goed voor de jongen en Oumy. Ze genieten van de aardbeien die hij als dank heeft gekregen voor de gevangen krabben. Tussen een koe en wat schapen, onder een boom eten ze het lekker op. Maar het begon met de zee.. De jongen is nu helemaal alleen met zijn gedachten. Niks anders meer dan stilte. geen zee, geen stadsdrukte en ook de lach van Oumy is weg. Op een ochtend kwam de zon gewoon niet meer op. Dit zou ze ook nooit meer doen.

het begon met de zee

Leegte

Alles verdwijnt. De zon, de sterren en de mensen van het eiland. We zien een grote verhuizing en opeens slaan we om en verandert ons perspectief helemaal. We zien alles uit het boek vertrekken! Wat een verrassende twist en verrijking van onze blik. Het begon met de zee, die trok zich terug en nam zelfs het verhaal van de jongen mee in haar golven. Iedereen vertrekt maar de jongen kan niet wegkomen.

Hij dwaalt en dwaalt, is helemaal alleen met zijn gedachten. Hij ziet kapotte huizen en achtergelaten voorwerpen. Daarmee probeert hij nieuwe voorwerpen te maken. Nieuwe vrienden! Hij probeert dode bladeren aan de boom te plakken. Het begon met de zee, en de eenzaamheid is inmiddels ondraaglijk. De jongen pakt een schaar en wilt zichzelf bevrijden uit het boek. Hij wordt kwaad, radeloos, wanhopig.. En plots lijkt het alsof hij de zee hoort! En wat er dan staat te wachten gaat je verbazing te boven.

Bijzonder verhaal, bijzondere vormgeving

Wat een prachtig boek. Wie denkt dat zwart-wit illustraties “saai” zijn, moet eens een kijkje in dit boek nemen. Het is zo mooi gedaan. Tegelijk wordt er zo tof met de vormgeving gespeeld. Het begin rustig maar dan als een ware golf komt de verrassing op je af. Een simpele cut out en het eindigt met prachtige pop-ups! Het verhaal is heel gelaagd en weet een bepaald soort filosofische diepgang te bereiken zonder heel zwaarmoedig te zijn. Tegelijk is het verhaal zelf al gewoon prima zoals het is. Het begon met de zee weet verlangen, verlies, hoop, radeloosheid, verdriet, geluk, kwetsbaarheid, eenzaamheid, vastzitten,vriendschap en omgaan met verandering mooi in een boek te stoppen. Ook al is de vormgeving zwart-wit, het verhaal is geweldig kleurrijk.

het begon met de zee

Specificaties Het begon met de zee

Auteur en illustraties: Éleonore Douspis | Uitgever: Clavis| September 2016 | 48 pagina’s | 9789044828276 | Meer informatie vind je hier

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.