De leukste speelversjes en knierijmpjes, een boek met liedjes

Toen dochterlief een baby was ging ik samen met haar naar babymassage. Zij genoot hier van en ik vond het belangrijk om goed te leren hoe ik haar op de juiste en veilige manier kon masseren. Dagelijks nam ik de tijd om even heerlijk met haar te knuffelen en te masseren en tussendoor deed ik ook wat leuke versjes om te kriebelen. Knuffelen met je baby is immers goed voor de band tussen jou en je baby maar ook voor de algemene ontwikkeling. Ik was dan ook heel blij toen ik het boek van speelversjes en knierijmpjes kreeg om te reviewen.

Speelversjes en knierijmpjes

Wie kent ze niet de allereerste speelversjes en knierijmpjes. Bij dochterlief deden wij vaak “er komt een muisje/spinnetje aangelopen zo in je nekje gekropen.” En toen ze wat groter werd was “gat in de weg” favoriet. (Nu nog trouwens). Zo vlak voor haar eerste verjaardag deed ze al actief mee met “klap eens in je handjes” en “in de maneschijn” en rond anderhalf kon ze de gebaren mee doen van alle refreinen van “de wielen van de bus”.

Met gebaren, kriebelen en herhaling van al deze liedjes leert je kind zijn eigen lichaam te herkennen en motorisch te ontwikkelen. Een tijd lang heb ik ook gebarentaal geprobeerd bij de kinderen en vooral met kinderliedjes werkte dit erg goed.

Kriebelkist

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met de kriebelkist waar jullie al over hebben kunnen lezen. Ik ontving van Corina van Touching Child Care een heel leuk boek om uit te proberen. De leukste speelversjes en knierijmpjes van Sandrine Lambert. Een superleuke aanvulling bij de kriebelactiviteiten die ik met de kinderen onderneem met de kriebelkist. Het boek is ideaal voor een heerlijk  knuffelmoment met je baby, peuter of kleuter.

Het boek speelversjes en knierijmpjes is opgebouwd in verschillende hoofdstukken. Zoals: versjes voor baby’s, op de knie!, voor het slapen gaan, lichaamsspelletjes, kietelversjes en opruimen en zoeken.

Speelversjes en knierijmpjes voor baby’s

Zorg er altijd voor dat als je met je baby gaat knuffelen dat comfortabele kussens en kleding aan hebt en dat de temperatuur aangenaam is. Als je er ook bij gaat masseren zorg ervoor dat je de babyolie even warm hebt gemaakt op de verwarming. “Het spelletje van de maan” en “teentjes” zijn bijvoorbeeld ideaal om tijdens masseren te doen.

Er staat ook een leuk versje in het boek speelversjes en knierijmpjes om met een zaklamp op de muur te dansen en een wiegliedje voor als je baby in de avond een huiluurtje heeft.

speelversjes en knierijmpjes

Op de knie!

Dit vind ik toch wel de leukste fase bij kinderen om te zorgen dat je nog voldoende knuffeltijd creëert. Dit is namelijk doorgaans de fase dat kinderen gaan leren kruipen en lopen en steeds meer zelfstandig gaan spelen. Heel goed voor de ontwikkeling maar soms voel je je als ouder wat verloren omdat je kind je steeds minder fysiek nodig heeft.

Door deze speelversjes en knierijmpjes met je kind te doen wordt het weer echt feest en zelfs peuters en kleuters vinden dit nog altijd leuk.

“Op een grote paddenstoel”, “Ju Ju paardje” en “knieboot” zijn erg leuk om te doen naast de bekende “gat in de weg” die met stip op nummer 1 staat bij dochterlief.

Speelversjes en knierijmpjesVoor het slapen gaan

Na een drukke dag wil je je kind voorbereiden op een goede nachtrust. Eentje waarbij hij goed doorslaapt zodat jij ook kan genieten van je nacht vol rust 😉 Voor het slapen gaan kun je beter geen wilde spelletjes spelen iets wat je vaak even extra moet herhalen bij de papa’s die vaak juist nog even wild willen doen voor het slapen gaan. Zo ook mijn eigen man haha

Een hele bekende is “Duimelot” die mijn oma altijd leuk vertelde. Ook “Engeltjes” is bij mij bekend. Een versje wat er niet in staat is een die mijn moeder had geborduurd voor mijn broertje en die ik ook altijd erg mooi vond.

“Ik ga slapen, ik ben moe. Ik sluit mijn beide ogen toe. Here houdt ook deze nacht, over mij getrouw de wacht.”

Een heel leuk “knuffelrijmpje” staat er ook in om je kind lekker onder te stoppen en een uitgebreide versie van “Slaap kindje Slaap”.

Vingerversjes en Knierijmpjes

Als laatste hoofdstuk van deze review van speelversjes en knierijmpjes behandel ik de allerfavoriete van de kindjes. Spelletjes met de vingers zijn leuk om met alle kindjes te gelijk te doen en goed voor de fijne motoriek.

“Hansje pansje kevertje” en het “druppelt” zijn hier favoriet. Daarnaast zingen de kinderen die goed kunnen praten veel “Little finger where are you?” en “met de vingertjes” doen wij veel aan tafel. Bij wat oudere kinderen kun je op de melodie van Vader Jacob heel leuk het spelletje met het duimpje doen.

De leukste speelversjes en knierijmpjes

Ik kan nog veel meer vertellen over dit leuke boek, maar dan wordt de blog wel erg lang. Nieuwsgierig geworden?

Bestel De leukste speelversjes en knierijmpjes bij Touching Childcare.

Specificaties De leukste speelversjes en knierijmpjes

Auteur: S. Lambert | Uitgever: Deltas | 9789044722673 | september 2008 | 94 pagina’s | meer bij je lokale boekhandel of meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

speelversjes en knierijmpjes
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.