Ik wou dat ik een vogel was, een natuurgedicht voor elke dag van het jaar

‘Ik wou dat ik een vogel was’ is een verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, Ook een gedicht voor de schrikkeldag. Het staat vol met gedichten (bekende favorieten en nieuwe), geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig (cadeau)boek, met linnen rug, om elke dag open te leggen en te lezen of om te kijken!

Opgroeien met vogels

De titel ‘Ik wou dat ik een vogel was’ sprak mij erg aan, omdat ik dit als kind écht een vogel wilde zijn. Met ze meevliegen en hun taal kunnen verstaan. Ik groeide op met vogels. Bij mijn ouders in de tuin stond een grote volière met veelal tropische vogels. Op de bodem liepen kwartels, sierlijke mozambiquesijsjes en mooi gekleurde goulds amadines vlogen bovenin van tak naar tak onder het genot van het prachtige gezang van een japanse nachtegaal. Met daar doorheen het getetter van de zebravinkjes (die mijn broertje en ik ‘de peppertjes’ (naar het geluid) noemden). In huis hadden we een grasparkiet die deel uit maakte van het gezin. Wij bouwden een doolhof van Duplo stenen en de tamme Pipo liep er braaf doorheen.

Ik wou dat ik een vogel was

Gedichten

“Ik wou dat ik een vogel was, dan zat ik soms in ’t groene gras, en vloog dan in een hoge boom, of scheerde langs een blauwe stroom, of klepte en zweefde door de lucht, alleen of in een hele vlucht.” Dit gedicht wat op de achterkant van het boek pronkt, is van Albert Verwey. En staat bij 19 december in het boek. Verder staan er gedichten van Bart Moeyaert, Bette Westera, Edward van den Vendel, Ester Naomi Perquin, Hendrik Marsman, Imme Dros, Ingmar Heytze, Jan Hanlo, J.C. Bloem, Judith Herzberg, Koos Meinderts, Lucebert, Rutger Kopland, Ted van Lieshout en vele anderen in het boek.

Illustraties in ‘Ik wou dat ik een vogel was’

De 180 illustraties zijn gemaakt door Frann Preston-Gannon. Mijn zoontje bewondert vooral deze plaatjes terwijl ik de 3-jarige peuter elke dag een gedicht voorlees. Ik denk dat het boek wat meer tot zijn recht komt als hij wat ouder is, zo rond de 8 – 12 jaar kun je met kinderen in gesprek gaan over het gelezene. Maar ik vind dat je als moeder ook wel gewoon iets mag voorlezen wat je zelf leuk vindt. Laat hem die plaatjes maar bekijken hoor, oh en bovendien komt er een dag voorbij met de peuterklassieker: In de maneschijn! 😉

Niet alleen maar over vogels

Toen ik het boek nog niet had geopend, dacht ik dat het alleen over vogels zou gaan. Maar dat is niet zo. In ‘Ik wou dat ik een vogel was’ vlieg je langs de verschillende seizoenen over wisselende landschappen. In januari lees je bijvoorbeeld gedichten over sneeuw en kou. Maart roert zijn staart qua weer in de lente en december begint met een gedicht over een wekker van een winterslaap. Een mengeling van humoristische en anekdotische gedichten met de natuur als inspiratiebron.

Ik vind het een inspirerende, tijdloze aanwinst dat niet in de boekenkast hoort, maar een mooi plekje in het zicht moet hebben. Een tijdloos boek voor de hele familie.

Vandaag, 28 januari is de Nationale tuinvogeltelling dag. Hoeveel vogels zullen er in dit boek staan? Inspiratie om zelf vogelvoer te maken onthou dat vogels geen mensenpindakaas eten!

Specificaties ‘Ik wou dat ik een vogel was’:

Auteurs: Divers | Illustraties: Frann Preston-Gannon | Uitgever: Ploegsma | 9789021679976| november 2019 | 336 pagina’s | meer informatie lees je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ik wou dat ik een vogel was
Footer5 Ik wou dat ik een vogel was
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.