Boeken thema poëzie, een mooie en diverse selectie

Van 28 januari tot en met 3 februari 2021 is het poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Het thema is samen. Een mooi thema wat mij betreft in deze gekke coronatijd. Tegelijk is dat ook wat poëzie doet. Het verbindt ons, inspireert en voedt. Het bied perspectief op dingen en belevenissen waar je zelf misschien niet de woorden voor kan vinden. Er zijn mensen die zich laten remmen door het woord poëzie, het heeft een bepaalde drempel. Vaak is het dan dat woorden niet begrepen worden. Maar dat is helemaal niet erg! Sommige woorden zijn niet voor jou, sommige woorden moeten zich vormen en sommige woorden raken direct. Poëzie zijn allemaal zaadjes die geplant worden waarvan sommige tot bloei komen, en anderen niet. Ik heb een mooie selectie gemaakt van boeken thema poëzie.

Ik weet zeker dat er iets moois bij zit voor liefhebbers maar ook voor degene die minder bekend zijn met poëzie. Geef het eens een kans. Het zal je verrassen.

hoofd Boeken thema poëzie

Boeken thema poëzie

1. Jij bent de liefste

Dit prachtige poëzieprentenboek van Hans & Monique Hagen heb ik in 2 formaten in mijn kast. Een grote hardcover editie, en een kleinere pocketversie. Dit boek bevat prachtige gedichtjes over diverse onderwerpen. Aangeraden vanaf 3 jaar en ook voor volwassenen mooi. Ik haal er zelf mooie verwoordingen voor gebeurtenissen en gevoelens uit! Een mooie start van boeken thema poëzie.

LIEFSTE

ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

boeken thema poëzie

2. Cicade in boeken thema poëzie

Cicade is een haiku in stripvorm. Een haiku komt uit Japan en is een gedicht wat niet op rijm is. Een vorm van poëzie. Cicade is gebaseerd op 1 enkele haiku van Matsuo Basho. De Haiku gaat als volgt: “Stilte: de stem van een cicade die door de rotsen dringt”. Op basis van deze haiku heeft Shaun Tan zijn boek gemaakt. Een waar kunstwerk aangeraden vanaf 13 jaar tot en met volwassenen. Ik vind dit een prachtige toevoeging in boeken met thema poëzie.

  • Lees de volledige review van Elles met foto’s van Cicade
boeken thema poëzie

3. Jij met mij

In ‘Jij met mij’ staan 20 gedichten en wordt aanbevolen vanaf 5 jaar tot zeker 12 jaar. De gedichten komen samen met schilderachtige en kleurrijke illustraties. De onderwerpen zijn divers van grappig, tot serieuzer. Ik vind het een mooi en leerzaam boek en leuk door de diversiteit. Onze nummer 3 in deze selectie van boeken met thema poëzie.

boeken thema poëzie

4. Mag ik dicht bij jou?

Poëzie voor beginnende lezers, dat is de ondertitel van dit boek. Vanaf 6 jaar nemen de diverse woorden kinderen mee in de wereld van gedichtjes. Ik lees verschillende onderwerpen, van familie tot scheetjes. Het is voor mij prachtig en uitnodigend vierde boek in de selectie van boeken met thema poëzie.

5. De wereld is omgekeerd vandaag

Ik vind dit een heel bijzondere bundel op nummer 5 in boeken met thema poëzie. De wereld is omgekeerd vandaag, is namelijk geschreven en geïllustreerd door de 5 jarige Edaín Vanmeirhaeghe Wuytaek. Dat vind ik echt heel bijzonder. De puurheid en zicht van een kind heeft ze verwoord in diverse gedichten. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar tot aan volwassenen.

boeken thema poëzie

6. Hier zijn draken

Dit boek heeft niet persé de stempel poëzie, maar de teksten zijn wel meer poëtisch dan in andere prentenboeken. Daarbij vind ik de illustraties buitengewoon bijzonder. Dit boek zet aan tot anders denken binnen de vrijheid die er te vinden is in poëzie. Dus het hoort er absoluut bij in de lijst van boeken met thema poëzie. Aanbevolen voor 4 tot en met 7 jaar.

7. Het begint met een zaadje

De nummer 7 in boeken met thema poëzie is een prachtig boek. Groeien en bloeien is verwoord in gedicht. En ik vind de illustraties er prachtig passend bij. Er is geen aanbevolen leeftijd voor maar ik denk dat het voor jong en oud interessant is.

8. Ik wou dat ik een vogel was

Maar liefst 366 natuurgedichten bevat dit prachtige boek. Voor elke dag van het jaar één plus een schrikkeldag. Het gaat niet alleen over vogels, maar in dit prachtige boek vlieg je langs diverse natuur onderwerpen. Ik word blij van zulke boeken en daarom kan deze niet missen in de lijst van boeken met thema poëzie.

9. Inward in boeken thema poëzie

Inward is een boek met poëzie waarmee je naar binnen gaat, in jezelf keert. Ik vind het zelf een heel fijn boek om soms erbij te pakken. Het is in het Engels geschreven en voor volwassenen. Een mooi boek om je bewustwording en mindfulness te ontwikkelen.

  • Review en foto’s van Inward
inward

10. Versjes van een moeder

Huis tuin en keukenkrabbels over geluk, liefde en verdriet in kleine dagelijkse dingen. Dat is de ondertitels van dit boek. Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken. De gedichten vind ik soms zo herkenbaar en passend in het leven van een moeder. Dit boek kan dus niet missen in de lijst van boeken met thema poëzie. Aanbevolen leeftijd is voor volwassenen.

boeken thema poëzie

11. Het complete boek van de Bloemenkinderen

Een prachtig natuurboek, vol kleurrijke illustraties en magie. Ik vind deze Bloemenkinderen zo herkenbaar en kenmerkend. De gedichten zijn natuurlijk, magisch en kalm. Onze nummer 11 in boeken met thema poëzie.

12. Een handjevol veerkracht nieuwste in boeken thema poëzie

Dit is de meest recente review binnen het thema poëzie! Liz is more heeft een mooie reeks poëzie boekjes in diverse thema’s.

een handje vol veerkracht

13. Applaus van mij vinger

In Applaus voor mijn vinger verzamelde Erik van Os grappige, dwarse, filosofische en gevoelige gedichten en liedjes voor jongeren. Jan jutte maakt bij elk gedicht een sprankelende illustratie. Sommige liedjes kun je ook beluisteren op onder andere Spotify en YouTube

Applaus voor mijn vinger

Aanvulling boeken thema poëzie

Onze site groeit en de reviews ook! Hieronder de meest recente aanvullingen binnen dit thema. En het mooie van dit thema is, het is voor jong en oud!

Boeken thema poëzie zonder review

We hebben een aantal mooie reviews op onze site van boeken met thema poëzie. Maar er zijn er natuurlijk nog meer en we kunnen (nog) niet alles reviewen. Hieronder een lijstje van boeken binnen het thema maar waar we geen review van hebben. Een aantal staan ook op mijn lijstje! Welke boeken ken en heb jij al in je boekenkast? Welke zou je graag willen lezen?

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.