Brave hond, stoute kat! Een versjesboek over dieren

Als een boek geschreven is door Bette Westera en illustraties heeft gemaakt door Mies van Hout, dan moet het wel een pareltje zijn… En ‘Brave hond, stoute kat!’ is dat zeker! Een prachtig prentenboek vol versjes over de aard van verschillende dieren.

brave hond stoute kat

Verschillen tussen dieren worden uitgelicht in Brave hond, stoute kat!

Elk mens is anders. En ook elk dier is anders. In ‘Brave hond, stoute kat!’ worden de verschillen tussen dieren uitgelicht. Wat is de aard van het beestje? Een spin zit bijvoorbeeld geduldig te wachten in haar web, terwijl de bromvlieg ongeduldig door de kamer zoemt. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, terwijl mieren het altijd druk hebben. Schapen zijn volgzaam, geiten zijn vaak dwars. De grote gorilla is bazig, terwijl het lesula aapje heel verlegen is. Met welk dier kun jij je het best identificeren?

Een boek gemaakt door een gouden duo

Als je de namen Bette Westera en Mies van Hout hoort, dan weet je dat je goed zit met een boek! Bette Westera heeft al vele prachtige boeken geschreven. Zo heb ik laatst ‘Later als ik groot ben‘ mogen reviewen, en ook dat was een prachtig boek. Ze heeft al vele prijzen gewonnen, waaronder een Gouden Griffel.
Mies van Hout heeft ook al veel mooie titels op haar naam staan. Haar tekeningen zijn expressief en kleurrijk en zijn vrijwel in elke schoolbibliotheek wel te vinden!

Ook ‘Brave hond, stoute kat’ valt op door de mooie, kleurige tekeningen. Dit boek is echt een lust voor het oog, van de tekeningen wordt je gewoon heel erg vrolijk! De versjes zijn speels en er is geen woord teveel in te vinden. Elk woord wordt gewogen, en je ziet hoe mooi taal kan zijn. De rijm is verrassend, soms net anders dan je het zou verwachten. Hoe mooi is dit stukje bijvoorbeeld:

We bikkelen, we bouwen,
we hakselen, we houwen,

we sjorren en we sjouwen,
want we vinden niksen niets.

hond en kat rijmpje

Een boek om verschillende karakters te bespreken in de klas

Toen ik dit boek ‘Brave hond stoute kat’ voor het eerst las, kreeg ik meteen allerlei ideeën voor het voorlezen en toepassen in de klas. Want hoe leuk is het om samen met je klasgenoten eens de verschillende karakters van dieren te bespreken? En wellicht kunnen de kinderen ook wel een dier bedenken dat het beste bij ze past.
Op de website van Mies van Hout kun je ook nog lessuggesties bij het boek ‘Brave hond, stoute kat’ vinden. Mies van Hout heeft een onderwijsachtergrond, en dat is bij de lessuggesties bij dit boek ook goed te merken, omdat ze praktisch zijn en goed uitvoerbaar in een (kleuter)klas. Zeker dus een aanrader om deze bij het boek te gebruiken!

Specificaties Brave hond, stoute kat!

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Mies van Hout | Uitgever: Gottmer│ 9789025775346│september 2021│40 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

kaft
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.