Gewonnen – Ruth Wielockx, prentenboek met een race

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn review over “We hebben er geen geitje bij!” zijn er 10 prentenboeken genomineerd in de top 10 in 2016! Stuk voor stuk allemaal leuke prentenboeken die je stiekem eigenlijk wel (voor)gelezen moet hebben voor het einde van dit jaar natuurlijk. Een enorme favoriet, nu in 2021 nog steeds, is Gewonnen.

Gewonnen

Een van de prentenboeken is het boek Gewonnen wat ik ontving van uitgeverij Clavis. Geschreven door Ruth Wielockx en een echt stoer prentenboek.

Voordat ik het boek Gewonnen opensla begin ik altijd met: “Zit iedereen er klaar voor??” De kinderen knikken spannend van ja! Wie zou er dit keer winnen? ( ja ik laat altijd een ander voertuig winnen… voor ik uitleg hoe het eigenlijk werkt, maar daarover zo meteen meer).

Opgelet! Is iedereen klaar voor de race?  {moment pauze} Drie….Twee… Een…. START!!!

De race is begonnen

Gewonnen is een erg leuk boek met allemaal voertuigen die de kinderen hedendaags tegenkomen in het verkeer. Scooter, Quad, Motor, Jeep, Driewieler, Vliegtuig noem maar op.

Tijdens het lezen hou ik lekker een beetje de vaart erin en praat met hoge stem alsof ik een echte verslaggever ben van een voertuigen race. Aan het einde van het verhaal lijkt het alsof Emma die op de driewieler zit dan toch echt de race heeft gewonnen?

Of toch niet?

gewonnen prentenboek

Wie heeft er gewonnen?

Mijn standaard zinnetje wat volgt is: “Nee joh!! {sla pagina om} De/Het [voertuig]  heeft toch gewonnen! Kijk maar!!”

De kinderen kijken steevast minutenlang naar het plaatje en kiezen elk hun favoriete voertuig wat zij vinden dat echt de winnaar is . Geweldig om die hoofdjes te laten denken. Stiekem hebben ze natuurlijk allemaal gewonnen, maar dit moet je zelf maar eens goed bestuderen als je het boekje voorleest.

gewonnen voertuigen

Als toegift laat ik de kinderen daarna de zwarte profielfoto’s van de voertuigen nog eens goed bekijken en stel vragen welk voertuig wat is en hoeveel ze er van kunnen tellen.

De kindjes waar ik het boek aan voorlees zijn 2-3 jaar en vinden het geweldig. Sterker nog dochterlief van bijna 3 wil het boek steeds maar weer en weer lezen zo leuk vind ze hem. Kinderen die ouder zijn kun je steeds meer technische details geven over elk voertuig en waarom die in het echt sneller is dan een ander voertuig.

Laat ze de wielen tellen, bij welke draag je een helm en ga zo maar door. Een boek die voor jongens en meisjes geschikt is om voor te lezen. En natuurlijk erg leuk in een thema vervoer en verkeer.

Specificaties Gewonnen

Auteur: Ruth Wielockx | Uitgever: Clavis | 9789044821963 | april 2014 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.