De voorleesboot, vaar je mee met een prentenboek in rijm

 Welkom op de voorleesboot
zit iedereen al klaar?
dan sluit de kapitein de deur
en roept vertrekken maar!

Er zijn vandaag veel gasten
op deze boot aan boord
en zij kennen leuke versjes
die nog niemand heeft gehoord

De danseres, de astronaut
en ook de timmerman
lezen graag iets grappigs voor
want daar word je vrolijk van!

De voorleesboot

Het verhaal

Op de voorkant van het boek de voorleesboot zie ik een tekening die vol beweging zit en meteen waan ik mij op de boot. “Voel je de golven?” vraag ik aan mijn zoontje die ik ga voorlezen en ik dein met mijn lichaam terwijl hij op mijn schoot zit. Hij moet lachen en slaat het boek open op een willekeurige bladzijde.

Opnieuw begint hij te lachen. De plaatjes die in het boek staan, zien er dan ook erg grappig uit. Normaal begin ik te lezen vanaf het begin van het boek, maar ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de tekst bij dit plaatje en meteen lees ik het versje voor wat erbij staat. Het gaat over een bruine toeter. Mijn zoontje van 17 maanden zal nog niet begrijpen wat men daarmee precies bedoelt, maar ik moet daar dan weer om lachen.

Ik merk dat mijn zoontje moe is, dus ik doe de voorleesboot dicht en laat hem lekker slapen. De volgende dag beginnen we op de eerste bladzijde.

kapotte onderbroek

Rijmvorm

rijmpjes

En op die eerste bladzijde staat een soort introductie van het boek. Ron en Marianne leggen in rijmvorm uit dat iedere gast aan boord een leuk en grappig versje voorleest. Die elf gasten zijn allemaal te zien op het plaatje van de boot op de voorkant van het boek: een astronaut, een kleermaker, een agent, een dierendokter, een timmerman, een schrijver, een duiker, een verkoopster, een postbode, een danseres en een kippenboer.

De voorleesboot

Wat mij later pas is opgevallen, is dat de voorkant van het boek ook weer terugkomt in de tekeningen van de gasten. Zij lezen immers voor uit De voorleesboot!

Voorleestrein, voorleesboot, voorleesfiets?

De verhalen worden op een leuke manier met elkaar verbonden. Door middel van de tekst in een vlaggetje na elk versje, kondigt de kapitein de volgende gast aan. En aan het einde van het boek geeft hij aan dat dit boek het vervolg was op “De voorleestrein” (waarin er in iedere coupé een andere reiziger zijn of haar versje voorleest) en dat er volgend jaar “De voorleesfiets” verschijnt. Ik ben benieuwd!

De voorleesboot

De omslag aan het einde van het boek is hetzelfde als die aan het begin: de route van de lange, gezellige boottocht. Ik moest zelf af en toe een bocht extra nemen om mijn fantasie weer even tot een normaal level te laten komen. Want dit boek prikkelt een hoop! En het is waar wat er werd geschreven tijdens de introductie: “want daar word je vrolijk van!”.

Ik vind het ook een geschikt boek om, als hij wat groter is. Op een speelse manier aan mijn zoontje duidelijk te maken dat er achter bijvoorbeeld een dierendokter (waar wij zelf regelmatig komen) ook een ‘maar een’ mens schuilt die graag een versje voorleest en meevaart op een boot.

Vaar jij mee op de voorleesboot? 

Specificaties de voorleesboot

Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder | Uitgeverij: Moon |  9789048842186 | 32 pagina’s | januari 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.