De man in de klok – Arend van Dam. Een inspirerend boek over Dutch Design

De boeken van Arend van Dam zijn eigenlijk altijd een succes bij ons in huis. Informatief, maar tegelijk op een leuke manier gebracht zodat ook kinderen het graag lezen. Best nieuwsgierig waren we dus naar De Man in de Klok. Een boek met allerlei verhalen over Nederlandse ontwerpers. Oftewel Dutch design. De Man in de Klok is bijvoorbeeld een ontwerp van Maarten Baas, onder andere te zien op Schiphol. Benieuwd naar dit ontwerp, en nog veel meer stoer en inspirerend design van eigen bodem? Lees dan verder voor meer informatie over dit boek, voor kinderen van 8 jaar en ouder!

hoofd

Arend van Dam

Schrijver Arend van Dam kennen we van bijvoorbeeld van het boek Lang geleden en Iemand in het bijzonder. Verhalen over geschiedenis, Nederland en belangrijke personen. Allemaal op een leuke manier gebracht voor kinderen. Het grote oeuvre van Arend van Dam is nu uitgebreid met De Man in de Klok, en meer verhalen over Nederlandse makers, ontwerpers en uitvinders.

Naar aanleiding van een bezoek aan Schiphol waar hij het kunstwerk de Man in de Klok zag, ontstond het idee voor dit boek. Een verzameling van verhalen over Nederlandse ontwerpers. Waaronder de bekende stoel van Rietveld, maar ook de regenjas van DAF, het ecodorp in Boekel en de dinoburgers van Chloé Rutzerveld. Dat klinkt toch heel interessant, en om nieuwsgierig van te worden?

Arend van Dam verzamelde allerlei vernieuwende verhalen en ideeën van ontwerpers. Buiten de kaders denken, dat is voor kinderen ook heel leerzaam!

Ik kon mijn ogen niet van die klok afhouden. Bijna had ik mijn vlucht gemist. Dat is wat Dutch Design met je kan doen.

Arend van Dam

De man in de klok – Maarten Baas

Het eerste voorbeeld waar we over lezen is ontwerper Maarten Baas. Hij wilde graag iets creatiefs doen. Hij ging naar de Design Academy in Eindhoven, een echte broedplaats voor Nederlands talent. Daar bedacht hij bijvoorbeeld meubels die hij verbrandde en daarna opnieuw lakte. Een enorm wereldwijd succes met onder meer een grote tentoonstelling in New York.

En toen bedacht hij een hele bijzondere klok, waarin de tijd wordt verzet door een man die de wijzers weg veegt en opnieuw verft. De man in de klok kun je op meerdere plekken zien. En zo legt Arend van Dam uit, is design bedoeld. Alledaagse voorwerpen met een nieuwe functie of een verrassend idee. 

Kunst, mode, glaswerk en meer

In het boek staan hele gevarieerde verhalen. Over kunst, mode, aardewerk en zelfs social design. Nieuwe ideeën en toepassingen van en over onze maatschappij. Bij ieder verhaal staan kleurrijke en grappige illustraties van Anne Stalinski. Echt een boek dus om je ogen uit te kijken. Tussendoor staan allerlei wetenswaardigheden over verschillende technieken, musea en ook over de productie van design.

Een leuk voorbeeld van design is de toepassing van de stoel. Een boomstam als stoel, een stabureau, de zigzag stoel van Rietveld. Er is zoveel te verzinnen rondom de alledaagse stoel, en in dit boek wordt leuk in beeld gebracht wat er allemaal mogelijk is. Ook bijzonder is het project van de Nederlandse Lotte in Zambia. Zij ontwerpt van oude kleding kleurrijke en inspirerende kunst en mode, in samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zo lezen we naast de Man in de Klok over nog veel meer inspirerende en toffe ideeën.

Creativiteit en durf

Het is een heel informatief en leerzaam boek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Maar het is vooral ook heel inspirerend. Want kinderen leren dat je allerlei bijzondere dingen kan en mag bedenken. En daarbij is het extra leuk dat er in het boek ook kleine opdrachtjes staan. Maak bijvoorbeeld een moodboard over de toekomst. Wat voor kleding dragen we, wat voor spullen zijn er dan uitgevonden? Wie weet heeft jouw kind wel een vooruitziende blik. Of ontdekken ze een talent en maken ze ook iets bijzonders zoals de Man in de Klok!

En kinderen leren natuurlijk door te spelen en te doen. Verzamel bijvoorbeeld allerlei materialen waar ze mee aan de slag kunnen. Wees niet te voorzichtig met het gebruik van hobbymesjes en gereedschap. Lekker experimenteren, en kinderen laten ervaren dat ze verantwoord met gereedschap kunnen omgaan!

Elk jaar vindt in Eindhoven de Dutch Design week plaats in oktober. Door dit boek zijn we best een beetje nieuwsgierig geworden. Wie weet brengen we er wel een bezoek!

https://player.vimeo.com/video/173325199?h=32c860e420″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allowfullscreen>

Specificaties De man in de Klok – En meer verhalen over Nederlandse makers, ontwerpers en uitvinders

Auteur: Arend van Dam | Illustrator: Anne Stalinksi | Vormgeving: Petra Gerritsen | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | 9789000373598 | maart 2022 | 136 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.