The Tree Show, een natuurlijke Mark Ryden in beeld

The Tree Show is een expositie van Mark Ryden in 2007. Deze pop surrealist in hart en ziel heeft een prachtige collectie gemaakt met oog op bomen, natuur en alles eromheen. De stroming pop surrealisme is misschien wel mijn favoriete kunststroming. De vaak zachte vormen, gecombineerd met humor en duistere toon; het spreekt gewoon tot me. Het is toegankelijk maar er zit tegelijk ook zoveel verstopt. Kijk je mee in deze prachtige collectie?

the tree show mark ryden

Mark Ryden

Mark Ryden is de koning van pop surrealisme. Ik maakte kennis met zijn kunst op de middelbare school en viel als een blok voor zijn ‘Saint Barbie en Buffy’, kunst. De heilige Barbie is een kunstwerk wat in 1994 is gemaakt en Buffy komt uit 1999. Buffy is ook een pop-icoon, en voor mij grote heldin. Zijn eerste werken bevatten dan ook allemaal (pop) iconen zoals Jimi Hendrix en Leonardo DiCaprio. Met een dikke knipoog en soms duistere elementen. The Tree Show volgde later.

Zo komen we ook bij de kunststroming pop surrealisme. Surrealisme is een vervreemding van de realiteit. Iets oogt normaal, maar er is altijd iets wat het gek maakt, het vervreemd. En dat vind ik zo fascinerend. Soms gebeurd het subtiel, soms uitvergroot. Denk maar aan een kunstenaar als Salvador Dali bijvoorbeeld. Zijn smeltende klokken, wezens op lange stokbenen en lichamen met lades zijn natuurlijk extreem “vreemd”. Pop surrealisme is toegankelijker al doet het regelmatig de wenkbrauwen fronzen van kunstcritici. The Tree show past perfect daarin.

Lowbrow art

Die fronsende wenkbrauwen van kunstcritici uit zich in de allesomvattende term “lowbrow art”. Een verzamelnaam voor; Straatkunst, pop art, graffiti, tatoeages, pop surrealisme, stripboeken, punk muziek en hot rod invloeden. Kunst wat niet als dusdanig erkent wordt door critici maar wat immens populair is. En gelukkig maar, want kunst moet raken, iets in beweging zetten. Of dat nou een echte lichamelijke actie is of een gedachte, dat maakt niet uit. En ik denk dat lowbrow art heel toegankelijk is hiervoor. Kunstenaars in deze stroming laten zich niet stoppen of beperken tot ruimtes en materialen. The Tree Show is geen straatkunst en was tijdelijk te zien in een galerie in Los Angeles.

The Tree Show

Voor dit thema heeft Mark Ryden zich laten inspireren door bomen. De kleuren, structuren en omgeving. We zien verfijnde schilderijen tot vervreemdende enge poppen in boomstammen, welke ook weer uit een schilderij is gestapt. Het is geen uitgebreide collectie maar de diversiteit is groot. Met als samenhangend thema bomen. The Tree Show is een mooi groot boek. En na een prachtig schutblad zien we Mark lekker in de natuur zitten schilderen. Het hoofdstuk wat volgt geeft zijn terugkeer naar de natuur aan.

We lezen over alle invloeden die er in zijn hoofd rondgaan. Mythologie, ecologische crisis, Bernini, elementen, nimfen, Abe Lincoln, ethiek, maatschappij, symbolisme, Amerika, speelgoed, geschiedenis en nog veel meer. Bekende elementen die vaker terugkomen en ook nieuwe dingen. The Tree Show is een feest van herkenning en tegelijk ook eigen met deze collectie.

Kunstcollectie The Tree Show

Het boek The Tree Show neemt ons mee in de wereld van Mark Ryden. Je ziet zijn invloeden en prikkels. Tegelijk zie je schetsen die leiden tot het uiteindelijke kunstwerk. In het hoofdstuk ‘paintings’ zien we zijn prachtige werken, bomvol knipogen en symboliek. Tree of life is echt mijn favoriet van de kunstwerken. Er valt zoveel te zien en de ogen van de queen zijn gewoon prachtig. Leuk weetje is dat hij ook zijn eigen lijsten ontwerpt en met de hand laat maken. Daar zit dus zoveel details en kunst in. Prachtig!

Verder zijn de “Wood nymphs and spirits” een favoriet van mij in The Tree Show. Ik vind zijn kleurgebruik in combinatie met het hout echt prachtig. Hij heeft zich laten leiden door de natuurlijke kleuren en structuren. Dat brengt me bij “Girl color studies”. De meisjes van Ryden, en dan met name ts19, is voor mij het knalstuk uit deze collectie. Eenvoudig , simpel en daardoor prachtig. Ik heb het als schilderijtje hangen en veel mensen vinden haar triestig. Ik zie juist een meisje wat zucht, wat weet dat ze anders is dan wereld. Ze voelt zich onbegrepen en dit accepteert ze. Een beetje melancholisch met een Mona Lisa glimlach, ze weet iets wat niemand anders weet. Prachtig ook de houtnerven die zichtbaar zijn in haar jurkje.

Mooi boek

The Tree Show is een mooi boek en ik heb het nu al een tijd in huis. Nog pak ik het zo nu en dan erbij om te verdwalen in de kunstwerken. Ik ontdek altijd wel weer iets nieuws. Het boek zelf bevat niet heel veel tekst maar het is een mooie herinneringen aan een prachtige kunstcollectie. Het is niet mijn favoriete collectie op zich als geheel, maar het heeft prachtige uitschieters. Mijn melancholische meisje blijft aan de muur hangen en ik glimlach en zucht met haar mee.

the tree show mark ryden

Specificaties The Tree Show

Auteur, Illustrator en Kunstenaar: Mark Ryden | Uitgever: Porterhouse | 9781931955089 | Januari 2009 | 128 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

The Tree Show mark ryden
The Tree Show Footer1

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.