Stoere verhalen over kunst, een kunstboek inclusief weetjes en vragen!

Wist je dat mensen in een museum meestal maar 28 seconden naar een kunstwerk kijken? Met dit weetje start Manon Berns haar geweldige nieuwe boek: Stoere verhalen over kunst. Wist je ook dat mensen gemiddeld maar enkele seconde blijven hangen bij een social media foto? We leven in een maatschappij waarbij onze hersens sneller dan ooit draaien om informatie te verwerken. Of althans verwerken, daar is vaak geeneens de tijd voor, maar ons brein draait op volle toeren met alle informatie die we krijgen. Kunst is een heerlijke manier om hersens te prikkelen. Verrijk je blik, je perspectief en sta even stil bij de kracht van kunst. Dit boek helpt kinderen, maar zeker ook volwassenen hierbij.

hoofd Stoere verhalen over kunst

Stoere verhalen over kunst

Stoere verhalen over kunst is niet zomaar een boek over kunst. In dit boek word je uitgedaagd om te verwoorden wat je ziet. Niets is fout. Alles mag. In elk hoofdstuk staat een kunstenaar met een bekend kunstwerk centraal, gevolgd door een verhaal dat is geïnspireerd op het besproken kunstwerk. Ook leuke wetenswaardigheden over de kunstenaar en het werk ontbreken niet. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een opdracht om zelf mee aan de slag te gaan. De kunstwerken zijn een mix van klassiek en modern, waaronder beelden, schilderijen, installaties, graffiti en toegepaste kunst. Als het boek uit is, zul je details in de kunstwerken hebben ontdekt die je in eerste instantie waarschijnlijk niet waren opgevallen. Zo leer je steeds beter kijken en wordt kunst nog leuker!

<<—>>

KIJKEN naar KUNST was nog nooit ZO COOL

<<—>>

Manon Berns en Roxane Paalman

Jaaa Manon Berns! Voor mij is ze bekend en geliefd sinds het boek Banksy ontmaskerd. Dit boek is een onderdeel van haar boekenserie Blockbusters. Hierin staat elke keer een andere kunstenaar/kunstwerk centraal in een razendspannend verhaal met een groepje jongeren die mysterieuze zaken moet oplossen. Of Manon nou voor een museum, galerie of tijdschrift werkt, het draait altijd om kunst in haar leven. Ze snapt dan ook niet hoe mensen kunst saai kunnen vinden. Ik deel dat onbegrip én dezelfde passie voor kunst. Toen Stoere verhalen over kunst op de mat viel heb ik dan ook een happy boekendansje gedaan. Dit is precies het soort boek wat elk huishouden, klas, opvang, bieb en waar dan ook blij van zou moeten worden.

Roxane Paalman is voor mij een nieuwe naam. Ze is illustrator en grafisch vormgever met een achtergrond in de mode. Na haar afstuderen aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten heeft ze lange tijd gewerkt als fashion designer en printontwerper. Hoe komt ze dan bij kinderenboeken terecht? Dankzij haar liefde voor dessins en prints voor kinderen. Dankzij die liefde heeft ze de overstap gemaakt naar het vormgeven van kinderboeken. Ik denk dat ze een goede match is met Manon voor Stoere verhalen over kunst. Haar illustraties zijn kunstig, niet kinderachtig maar wel speels. Herkenbaar en toch eigen. Heel tof hoe dat zo samenkomt met Manon haar fijne schrijfstijl. Het is echt een toegankelijk en fijn boek.

<<—>>

The EARTH without *ART* is just *EH*

<<—>>

Welkom in de wereld der kunsten

Manon en Roxane zorgen dus voor een toegankelijk en welkom boek, zonder dat het kinderachtig is. Het oogt speels in woord en tekst en staat bomvol boeiende informatie en leuke opdrachten. Opdrachten die ik zelf als volwassene ook kan waarderen. Er is een heldere opmaak, de paginering is aan de zijkant en het hoofdstuk staat er meteen bij. Dat is helder navigeren en maakt bladeren nog makkelijker. Ik vind kunstboeken dé bladerboeken bij uitstek. Lekker van achter naar voor lezen, op het oog bladeren en op inhoud. Wat mij betreft mag en kan dit allemaal in een goed kunstboek. En zo is ook dit boek Stoere verhalen over kunst vormgegeven. Het lacht je vrolijk toe en moedigt aan tot lezen op de manier die bij jou past.

In het begin van Stoere verhalen over kunst staat een heldere uitleg over waar kunst goed voor is en hoe je dit boek gebruikt. Daarna volgen de kunstenaars. En wederom een applausje voor de keuzes van Manon. Van oud tot nieuw, van modern tot klassiek. De altijd ondergewaardeerde en door mij geliefde stroming van straatkunst, lowbrow movement wordt gewoon lekker meegenomen in dit boek.

Welke kunstenaars kan je vinden in dit boek?

Pablo PicassoClaude MonetRembrandt van RijnFrida Kahlo
Marcel DuchampKatsushika HokusaiYayoi KusamaGerrit Rietveld
BanksyMyron van EleutheraePieter Claesz.Alberto Giacometti
CaravaggioGiacomo BallaNiki de Saint PhalleWassily Kandinsky

Heerlijk boek

Stoere verhalen over kunst is een geweldig boek. Ik als volwassene leer nieuwe namen kennen, of bekende namen anders kennen. Mijn dochters (3 en 8 jaar) kijken beide ook heel divers mee. De jongste herkent vormen en kleuren en de oudste doet echt mee met de vragen die in het boek staan. Ook de opdrachten zijn zo leuk gevonden. Dit boek is voor thuis geweldig maar ook als activiteiten boek op school of op de opvang. Je leert kijken, nadenken, verwerken, verwoorden en dat alles zorgt weer voor een rijker perspectief. En dat vind ik zo belangrijk, is zelfs gewoon belangrijk. Punt.

Met een ruimer perspectief maak jij jouw leven rijker maar ook dat van anderen. Ja leert vanuit andere hoeken kijken en zo ontstaat er ook meer begrip naar elkaar in een samenleving. Maar buiten dit belangrijke punt is Stoere verhalen over kunst gewoon onwijs leuk. Kunst is namelijk ook plezier! Het verrast, verbaasd, laat je lachen of huilen. Naakt bijvoorbeeld wordt niet verborgen, of juist wel, maar het is bespreekbaar en geen taboe.

Bladzijde 118, Giacomo Balla met Dynamiek van de hond is wel favoriet bij mijn dochter. Ze ziet er een hond in én een tornado. Iets wat met de actuele zomerstormen erg in haar hoofd zit en zo via de kunst een uiting vindt.

Ik kan nog uren doorgaan waarom Stoere verhalen over kunst een geweldig boek is, voor jong en oud. Gewoon aanschaffen voor in je boekenkast! Het verrijkt echt je perspectief en boekenkast.

Specificaties Stoere verhalen over kunst

Auteur: Manon Berns | Illustraties: Roxane Paalman | Uitgever: Kluitman | mei 2022 | 9789020672138 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.