Eros, een terugkeer naar onvoorwaardelijke liefde

Liefde is iets dat we van nature hebben meegekregen. Als kind hebben we nog open en onvoorwaardelijk lief, maar naarmate we opgroeien wordt onze relatie met liefde steeds ingewikkelder. Ons beeld van de liefde raakt dan vaak vertekend, waardoor we kunnen worstelen met onszelf en onze relaties. Don Miguel Ruiz vertelt in deze masterclass over Eros, de mythische god van de liefde.

Van de bekende spiritueel leraar Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz is een zeer gerespecteerd spirituele leraar van tolteken wijsheid en een internationaal bestseller auteur uit Mexico. Hij is bekend van ‘De vier inzichten’ en ‘Meesterschap in liefde. Van zijn boeken werden wereld wijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. In Eros onderzoekt hij het conflict tussen ware liefde en de leugens die ons over de liefde zijn geleerd. Hij laat zien dat liefde de kracht van het leven is, onbeperkt en onvoorwaardelijk. Dit boek is een masterclass over liefhebben.

Het leven heeft ons echter op zijn eigen manier geprogrammeerd. De komende periode gaan we het hebben over de vraag hoe ons maatschappelijk programma vaak lijnrecht ingaat tegen het oorspronkelijke levensprogramma. We onderzoeken de botsing tussen deze twee werelden.

Een masterclass onvoorwaardelijke liefde

Eros is een klein boek met een mooie kaft. Het is geschreven vanuit ik-vorm en je wordt als lezer regelmatig aangesproken. Kleine verhaaltjes tussendoor geven een mooi beeld aan wat er verteld wordt. Het is een spiritueel en filosofisch boek met grote woorden, over belangrijke dingen waar alle mensen mee te maken hebben. Het is fijn geschreven, waardoor je meegenomen wordt in het verhaal. 

Eros begint met een oriëntatie. Daarna is het boek ingedeeld in vijf hoofdstukken of dagen. Je kan per dag een thema lezen. Dit zijn grote thema’s van het leven. Het zijn belangrijke onderwerpen waarbij altijd wel wat te leren over blijft. Steeds wordt de god Eros kort genoemd. Hij is de rode draad door het boek.

  1. Het verhaal
  2. onschuld
  3. Twijfel 
  4. Bevrijding
  5. Totale overgave

Eros inspireert en motiveert

Ik heb Eros met plezier gelezen. Ik vond onder andere herkenning en het is mooi geschreven, met veel beeldspraak en vergelijkingen. Bijvoorbeeld: ‘voor de puberteit waar we behoorlijk zeker over onze wereld… Maar toen viel ze uit elkaar. Zo voelde het in elk geval toe  het levensprogramma overschakelde naar een andere versnelling.’ Omdat het een boek is met meerdere lagen, diepgang dus, zal ik het over een tijdje nog eens lezen. Op dit moment neem ik het volgende mee naar de praktijk van alledag:

Wanneer je innerlijke oorlogen je uitputten, verbind je dan met de werkelijkheid – de kat in de vensterbank of het hondje bij je voeten, het zonlicht op je gezicht of de wind in de bomen. Let op je ademhaling, en voel de levensstroom. Raak vertrouwd met deze stroom, en herken hem als liefde.

Ik mis in Eros overigens wel een biografie van Barbara Emrys, terwijl zij wel op de kaft staat. Maar verder is het een fijn en inspirerend boekje. Ik kan het aanbevelen aan iedereen die zich wil ontwikkelen, die ‘de werkelijkheid wil zien’. Zodat je het verschil kan ontdekken tussen wat overtuigingen je vertellen versus je zintuigen. Neem vooral de tijd voor dit boek, want misschien moet het even binnenkomen.

Specificaties Eros

Auteur: Don Miguel Ruiz & Barbara Emrys | vertaler: Geraldine Damstra | uitgeverij: AnkhHermes | 9789020219050 | mei 2022 144 | pagina’s | voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.