Een verzwegen leven, de bijzondere geschiedenis van een man uit Belgisch Congo

‘Een verzwegen leven’ biedt een hele persoonlijke kijk in de geschiedenis van François Kamanda, Congolees in België met een niet vertelt verhaal. Dit ontbloot geschiedenis die Belgisch Congolezen ons kunnen vertellen, maar de geschiedenisboeken niet…

Het begin van de zoektocht in Een verzwegen leven

Het begint met de huwelijksfoto van haar overgrootouders. Etterbeek, 1942. Hij stelt vragen, zij gaat eindelijk op zoek naar antwoorden. De tijd is er rijp voor. Samen belanden Eva en Kristof op een rollercoaster van revelaties die meer dan drie jaar zal duren.
Wie was François Kamanda en hoe belandde hij hier? Wat doet zijn portret in het AfricaMuseum? Wat deed hij op twéé Wereldtentoonstellingen op de Heizel? Waarom kent niemand in Eva’s familie dit verhaal?

En wat had François te maken met het verzet tegen de Duitse bezetter? De zoektocht in Een verzwegen leven legt een stuk onvertelde Belgische geschiedenis bloot. Eva Kamanda (1991) is actrice en presentatrice. Ze werd geboren in Brussel, de stad waar haar Congolese overgrootvader zich begin twintigste eeuw als nieuwkomer vestigde. Kristof Bohez (1983) werd in 2005 schrijvend journalist, vooral voor Het Nieuwsblad. Nadat hij Eva leerde kennen, trok hij naar Brussel, de stad waar de gevels geschiedenis zweten.

Belgisch Congo

Als Nederlander heb ik op school weinig geleerd over Belgisch Congo. Ooit leerde ik een vrouw kennen die daar geboren is, dit wekte mijn interesse. Om meer te leren over dit onderwerp wilde ik dan ook graag ‘Een verzwegen leven’ lezen, het verhaal van de familie van Eva. Zo bijzonder dat een verhaal letterlijk verzwegen kan blijven. Dankzij de zoektocht van Eva en Kristof komt er veel geschiedenis boven. Er worden verhalen vertelt die ik geen bibliotheken te vinden zijn. Maar wel verhalen die Belgisch Congolezen kunnen navertellen. Waarom is dat?

‘Het is schipperen tussen de zekerheid van zwart op witte dossierletters en
de onzekerheid over datgene wat tussen de regels ligt.’

Journalistiek en feitelijk

Ondanks het journalistieke en feitelijke karakter van dit boek Een verzwegen leven leest het vrij gemakkelijk. Eva en Kristof volgen vele draadjes informatie. Soms, als deze weinig opleveren wisselt het onderwerp snel en vond ik het wat lastiger mijn aandacht erbij te houden. De stukken waar dieper in wordt gegaan op het onderwerp en de mensen uit die omgeving lezen daarentegen gemakkelijk weg.
Elk stukje informatie is uitgepluisd, helaas blijven sommige vragen onbeantwoord. Ik ben ervan overtuigd dat Eva en Kristof alle informatie boven hebben gehaald die mogelijk was. Het is fijn hoe hun zoektocht zo letterlijk aan de lezer wordt getoond, hierdoor ga je echt met hun mee. Toch vond ik sommige stukjes enigszins langdradig en bepaalde onderwerpen te veel terugkeren. Dit komt doordat er vanuit dit punt dan nieuwe aanknopingen gezocht worden bijvoorbeeld.

Al met al een leerzaam verhaal in Een verzwegen leven dat prettig wegleest. Vol persoonlijke verhalen en niet eerder vertelde geschiedenis op heel persoonlijk niveau.

‘Honderden, zoniet duizenden werken zijn er inmiddels over de tweede wereldoorlog en België geschreven, maar niet één valideert Congolees verzet.’

Specificaties Een verzwegen leven

Auteur: Eva Kamanda en Kristof Bohez | Uitgeverij: Vrijdag | 2022 | 285 pagina’s | 97889464341157 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd een verzwegen leven

Stoere Lees Vriend: Jasmijn

stoere lees vriend jasmijn
Footer5
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.