Op vakantie roepen we: Kasteel in Zicht! – Ida Schuurman

Kasteel in Zicht! van Fontaine uitgevers is ideaal voor je vakantie. Het is een boek vol weetjes, verhalen en mooie, functionele illustraties. Want wist je dat Maria Callas haar honden in Kasteel de Haar heeft leren zingen? Offe… dat Hendrik van Oranja-Nassau aan de kant van de Spanjaarden vocht tegen zijn neef van Frederik Hendrik van Oranje? En welke spoken ‘wonen’ er eigenlijk op de verschillende kastelen? Nee, nou ik wel. Net gelezen, in Kasteel in Zicht!

Meer dan één Kasteel in Zicht!

De titel Kasteel in Zicht! heeft Ida Schuurman goed gekozen. We zien kastelen en burchten regelmatig terug in ons Vlaamse en Nederlandse landschap. Tegelijkertijd is het een goede verwijzing naar vroegâh. Dus naar de eigenlijke functie van een kasteel of Burcht: de plek waar de machthebber zit en wie je een potje moet knokken, of die rechtspreekt of bescherming biedt.

Kasteel in zicht

Opbouw van het kasteel

De opbouw van Kasteel in Zicht is helder. Ieder hoofdstuk begint met een prachtige kapitaal. De pagina is dan in wit en behandelt een algemeen ‘kasteelonderwerp’ zoals de rol van water om een kasteel of hoe een kasteel werd gebouwd of betaald. Het gaat dan ook niet alleen om het kasteel in kwestie zelf, maar ook over hoe de samenleving eruit zag op het moment dat ze werden gebouwd, onderhouden, een andere eigenaar kregen of een andere functie. De pagina’s over de specifieke kastelen en burchten zijn kobaltblauw gekleurd. In aparte kadertjes van wit of olijfbruin lees je achtergrondinformatie over de mensen of bijzondere plekjes in het kasteel.

Zicht op het kasteel

Desalniettemin is er veel aandacht voor middeleeuwse geschiedenis en daarin komen die illustraties van Irene Goede goed van pas. Met dwarsdoorsnedes, wapenschilden, detailtekeningen van wapens, gereedschap en kleding wordt zichtbaar hoe de middeleeuwen er ook uitzagen. In de tekeningen wordt verwezen naar de fabelen die men al kende in de middeleeuwen. De tekeningen zijn, zoals gezegd, functioneel. Mooi ook, met pen en kleurpotlood soms. Ze verduidelijken het geheel. Ook de opmaak speelt een rol in die verduidelijking. het voorbeeld van die kadertjes heb ik al gegeven. Uiteraard komt niet alles aan bod, dat kan ook niet. Daarom is het handig dat achterin de lijst met de kastelen en burchten waarover je in Kasteel in Zicht! kan lezen, is opgenomen. In die lijst staan ook de websites van de verschillende kastelen die nu vaak te bezichtigen zijn. Dat brengt ons bij het volgende onderwerp.

Vakantie in zicht!

In de vakantiehuisjes, campings en hotels in Nederland zal het deze zomer drukker zijn dan andere jaren, heb ik begrepen. In Vlaanderen zal het niet veel anders zijn vermoed ik. De onzekerheid of ‘we’ naar het buitenland mogen zorgt voor recreatie in eigen land. Mijn suggestie is om ook tijdens deze vakantie lekker naar één van de mooie kastelen te gaan die het land rijk is. Check de lijst achterin Kasteel in Zicht! en reserveer je kaartjes voor het time-slot dat je het beste uitkomt. OF dat nog over is. Ter voorbereiding kun je nog mooi het stukje over het kasteel dat je gaat bezoeken nalezen.

Kasteel in Zicht! is een prettig leesbaar overzicht over kastelen. Het maakt de middeleeuwen een stuk tastbaarder. Ideale voorbereiding voor een kastelendagje.

Kasteel in zicht

Specificaties Kasteel in Zicht!

Schrijver: Ida Schuurman |Illustrator: Irene Goede | Uitgever: Fontaine Uitgevers | Jaar van Uitgave: 2017 | meer informatie vind je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.