Geestige Prutsers en Pechvogels over historische missers, een grappige verzameling

De geschiedenis zit vol prutsers en pechvogels. Tosca Menten en Jozua Douglas hebben de hoofden bij elkaar gestoken en de meest prutserige en pechvogelige verhalen verzameld. Het resultaat is te lezen in een grappig boek dat eigenlijk geen boek is maar een Museumgids.

De tentoonstelling Prutsers en Pechvogels

De musea hangen vol met schilderijen van belangrijke mensen, helden en grote gebeurtenissen. Dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal. Bij een verhaal over een winnaar is er altijd een verliezer. Al horen we daar nooit iets van. Vandaar dat het Rijksmuseum van Hostirische Oenen en het Nationaal Pechvogel Kabinet een tentoonstelling hebben samengesteld.

prutsers en pechvogels

‘Wie de Prutser niet eert, is de held niet weerd’

Prutsers en Pechvogels is een tentoonstelling over die mensen of gebeurtenissen die net niet of helemaal niet de geschiedenisboekjes hebben gehaald. Over saaie schrijvers, iemand die tulpenbollen in de soep gooit en over een goochelaar die een val zet voor zijn concurrent. Dat laat hij op een armzalige manier mislukken. Er is ook een verhaal over een meisje dat begint als een pechvogel, maar die uiteindelijk haar prutserige vader het nakijken geeft. Verschillende verhaaltjes dus in deze museumgids Prutsers en Pechvogels. Eén verhaal dat wel iedere keer terugkeert is het verhaal over Teun. Hij is samen met zijn oom bezig met kwakzalverij. Daar verdienen ze goed geld mee. Als een soldaat ze sommeert om bij de koning te komen zitten ze toch in de penarie. Hoe redden ze zich eruit?

teuns wondermeer prutsers en pechvogels

Lachen met Menten en Douglas

In een grijs en ver verleden, namelijk tot pal twee weken voor de lockdown, was ik bibliotheekouder. De boeken van Jozua Douglas en Tosca Menten werden goed gelezen. Ze zijn grappig, soms een beetje griezelig en vaak volkomen absurd. Dus als deze twee schrijvers hun hoofden bij elkaar steken krijg je Pech Onderweg. Die samenwerking is hun blijkbaar goed bevallen. Nu hebben ze Prutsers en Pechvogels geschreven. Een verhalenbundel dat een genot is om te lezen. Het doet soms denken aan het heerlijke gegriezel dat je hebt bij de boeken van Roald Dahl. Al zijn de verhalen net iets meer omgeven met slijm, plakkerigheid en poep. Ideaal leesvoer dus voor de leeftijdsgroep die hiermee wordt beoogd: die tussen 7 en 9 jaar oud.

tosca Menten en Jozua Douglas

De Prutsers en Pechvogels worden vereeuwigd in de ‘historisch mooie illustraties’ van Geert Gratama. Met zwierige pennenstreken tekent hij ogenschijnlijk met het grootste gemak kunstige pruiken. Of een ridder die het zelf ook niet meer begrijpt of tekent hij over de grote stroopoverstroming in Boston. Hij voegt een dimensie toe aan het verhaal waardoor je in een beeld ziet, hóé het mis heeft kunnen gaan. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor de ’tegeltjes’ aan het eigen van ieder verhaal. Het verhaal wordt aan het eind nog een samengevat met een korte spreuk die zo op een tegeltje kan.

prutsers en pechvogels

Prutsers en Pechvogels is een grappig boek vol met losstaande fictieve verhalen over mensen die normaal gesproken de geschiedenisboekjes niet halen. Bij Menten en Douglas wel.

Enthousiast geworden?

Specificaties Prutsers en Pechvogels, over historische missers

prutsers en pechvogels

Schrijvers: Tosca Menten en Jozua Douglas | Illustrator: Geert Gratama | Uitgeverij De Fontein |augustus 2020 | 9789000373895 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.