De prooi, een ijskoude desolate IJslandse thriller

Sinds twee jaar blaast de kou uit IJsland in mijn leven. Het begon allemaal met een leuke act tijdens het Songfestival. Al snel volgde een intrigerende en spannende Netflix serie Katla. Afgelopen zomer was één van de festivalhoogtepunten voor mij het optreden van de IJslandse band KALEO. En nu is er dit geweldig spannende boek De prooi. Een boek heeft me lang niet zo de ijskoude angstbibbers gegeven. En dat terwijl ik het eigenlijk na het tweede hoofdstuk wilde opgeven..

hoofd de prooi

De prooi

Tijdens de koudste dagen van het jaar is een reddingsteam op de afgelegen hoogvlakten van IJsland op zoek naar een groep vermiste mensen. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Waarom verlieten ze de eenvoudige hut waar ze verbleven, totaal onvoorbereid op de barre weersomstandigheden? Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats. Er wordt een onverklaarbare plas bloed gevonden in de sneeuw, een kinderschoen duikt op tientallen jaren nadat die begraven was en in de rotskust bij de zee is een groot zwart gat, dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mensen lijkt te hebben. De prooi is een spannende thriller die je meeneemt naar desolate IJslandse landschappen.

Yrsa Sigurdardóttir

Yrsa Sigurdardóttir is een naam waarover ik struikel. Mijn toetsenbord kan geeneens de speciale IJslandse leestekens vinden die eigenlijk nodig zijn voor deze naam. Yrsa (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Yrsa woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. De prooi is mijn eerste kennismaking met haar.

de prooi

IJslandse KALEO- Way down we go. Één van mijn favoriete nummers dit jaar. Dit hoorde ik tijdens het lezen veel in mijn hoofd.

IJskoud en desolaat

Het eerste hoofdstuk van De prooi begint sterk en mysterieus. Yrsa zuigt me meteen in haar verhaal. Het volgende hoofdstuk gaat door op andere karakters en daar struikelde ik bijna. niet omdat het niet boeiend is. Nee, ik kwam even niet door alle IJslandse namen heen. De locaties en karakters kon ik maar niet lekker lezen en uit elkaar houden. Daarbij kwam er ook best wat uitleg over cultuurgebonden zaken vanuit IJsland. Het land deed me wel hier en daar denken aan het door mij geliefde Finland. Nou was ik ook erg moe ten tijden van lezen. Dat helpt ook niet echt.

Gelukkig heb ik me vastgebeten in De prooi. Want dit boek is één van mijn favoriete thrillers van 2022. En één van de engste boeken die ik recent gelezen heb. Verwacht geen bloederige horror maar juist die ijskoude desolate sfeer, die blies door de bladzijdes heen. Die gaf mij kippenvel en een unheimlich gevoel. Sommige scènes grepen direct die angstzenuw vast. Tijdens het lezen moest ik soms even opkijken om die zwarte schim in mijn blikveld te checken.

hoofdstuk

Angst

De prooi is een thriller die zich vastbijt in angst op diverse vlakken. Ik voelde dezelfde angst als die ik kreeg tijdens het lezen van Thomas Olde Heuvelt zijn Echo. De woeste desolate natuur, afgelegen locaties, zitten daar bovennatuurlijke dingen? Wordt het menselijke brein gek op zulke plekken? Yrsa schuurt lekker op de grens tussen het menselijke en bovennatuurlijke met De prooi.

Het verhaal van De prooi is opgebouwd uit losse verhalen van diverse karakters in een bepaalde omgeving. De verhalen zijn ingenieus verweven met elkaar wat mij betreft. En desondanks dat je een beetje de route weet, weet je ook eigenlijk zo weinig. Sls een lawine neemt Yrsa je mee en op sommige momenten ben ik totaal mijn oriëntatie kwijt en wil ik alleen maar opwarmen en adem kunnen halen. Tijdens die lawine slepen we van alles mee, zaken die op het einde opeens duidelijk worden. De plottwist, openbaring of hoe je het maar wilt noemen was grandioos voor mij. Wat zit dit verhaal slim in elkaar.

De prooi kruipt onder mijn huid en maakt me ijskoud. En dan kan de verwarming ook nog niet aan dus die kou blijft wel even in me nog….

de prooi

Extra

IJsland is een land vol mysterie, folklore, Viking verhalen en dat alles in prachte woeste desolate landschappen. Ik ben zeer gecharmeerd van deze mysterieuze cultuur. Het is vrij onbereikbaar. IJsland is een eiland in de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en dan is er nog de Groenlandzee. Dit is een deel van de Noordelijke IJszee. Het noordoosten van het land ligt net binnen de poolcirkel. De prooi weet heel goed te spelen met wat voor mij IJsland is. De kou, eenzaamheid en desolate verlorenheid bliezen als een stevige poolwind door de bladzijdes heen.

Wil je meer van de IJslandse cultuur? Lees dan natuurlijk meer van Yrsa. Maar kijk ook eens naar de Netflix serie van Katla!

Specificaties De prooi

Auteur: Yrsa Sigurdardóttir | Uitgever: Cargo | Vertaald door Willemien Werkman | 352 pagina’s | 9789403152516 | September 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.