Hildur, een literaire thriller van Satu Rämö in desolaat IJsland

Een ijskoude scandithriller, ik heb er soms echt behoefte aan. Ik ben alleen wel de standaard dingen een beetje zat. Een oude rechercheur, getekend door het leven en hikkend tegen de grens van pensioen aan. Vaak verslavingsgevoelig. Dan komt een jonkie, vers uit school en vol goede energie vaak als partner erbij. Het botst, ze leren elkaar kennen, vaak door een gruwelijke zaak en er ontstaat een band. Begrijp me niet verkeerd, als het goed geschreven is dan kan ik die clichés hebben. En niet elke scandithriller valt over diezelfde kam te scheren. Hildur is een scandithriller. IJskoud, vol geheimen, geschreven door de Finse Satu Rämö en met als decor desolaat IJsland. En… verre van clichématig! Wat een feestje was dit boek. Een frisse wind die van mij flink mag doorwaaien in ons boekenlandschap.

Hildur thriller literaire satu rämö ijsland spannend voorkant cover deel 1

Synopsis Hildur

Een IJslandse rechercheur met een traumatische jeugd.
Een Finse agent op de vlucht voor zijn verleden.
En een lugubere ontdekking in de sneeuw.

Het leven bij de fjorden van IJsland is zwaar: het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid vergt het nogal wat van je. Ook van Hildur Rúnarsdóttir, rechercheur en hoofd van de nationale politieafdeling Vermiste kinderen. Om na een lange werkdag haar hoofd leeg te maken surft ze vaak in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Op het werk wordt ze gekoppeld aan de Finse Jakob Johanson, die ver van huis stage loopt om te ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de pittoreske fjorden hun schaduwzijde hebben.

Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?

Hildur van Satu Rämö is de nummer 1 thrillerbestseller in Finland. Het is het eerste deel van een spannende nieuwe Nordic-serie. De thriller geeft een unieke inkijk in de IJslandse samenleving. Voor de fans van Arnaldur Indriðason Erlendur-serie*.

Auteur Satu Rämö

De Finse Satu Rämö verhuisde twintig jaar geleden als uitwisselingsstudent naar IJsland. Dit om de taal te bestuderen en de cultuur. Maar ook om in hete bronnen te zitten en op paarden door het landschap te rijden. Ze is nooit meer weggegaan. Ze werd verliefd op het land, en op een man en woont daar inmiddels met haar man en twee kinderen in Ísafjörður. Een klein stadje in het noordwetsen van het land. Ook toneel van Hildur.

Rämö schreef verschillende non-fictieboeken, van reisgidsen tot memoirs. Hildur is haar debuut als thrillerauteur. Het is de start van een trilogie over de rechercheur Hildur Rúnarsdóttir. Het eerste deel is nu in het Nederlands vertaald, en hopelijk volgt de rest snel!

Hildur ramo satu literaire thriller ijsland scnadithriller

Desolaat IJsland

Ik hou van het landschap van IJsland. Bijna nergens op de wereld is het zo woest en desolaat. In Hildur maken we wel uitstapjes naar de hoofdstad Reykjavik, maar speelt het zich vooral af in het noordwesten van het land waar de natuur de baas is. Tegelijk heb ik ook een band met Finland. Hier heb ik zelf als uitwisselingsstudent mijn hart verloren aan het land en de mensen. Dat die twee samen komen in dit boek heeft me ertoe gezet om het te gaan recenseren. Want zoals ik in mijn intro al aangeef, ik had geen zin in een clichématige scandithriller.

Omdat Rämö zoveel interesse voor de taal en cultuur heeft, en tevens een buitenstaander is die daar woont, krijg je een unieke combinatie in Hildur. Het is enerzijds een spannende thriller, en anderzijds krijg je hele leuke wetenswaardigheden mee over het land. Denk aan geschiedenis, cultuur, de eerste en enige seriemoordenaar van het land, politiek, maatschappelijke problemen en ook een kunstschilder. Zo heb ik dankzij Hildur kennisgemaakt met Kjarval, een veel geprezen kunstenaar uit IJsland.

Tijdens het lezen van Hildur was ik echt even op vakantie naar IJsland. Ik voelde de koude sneeuw, ademende de zeelucht in en was zoekende naar wat lichtstralen in het donker. De levertraan lag op mijn tong en ik voel me echt verrijkt met de cultuur en maatschappij.

quote thriller satu ramo

Literaire thriller

Hildur is een literaire thriller. Het bevat hoofdzakelijk een spannend verhaal met karakters die zich ontwikkelen door en tijdens dat spannende verhaal. Ik vind Hildur heerlijk. Ja ze heeft een traumatisch verleden wat haar naar de politie heeft gebracht. Dat kan als cliché gezien worden, maar de uitwerking is vervolgens zo eigen en anders. Wat mij betreft echt een fris karakter in de wereld der thriller rechercheurs.

En dan is er de Finse Jakob. Zijn verhaal raakte me echt onwijs. Wat heeft Rämö dit breekbaar maar niet overdreven in dit boek verweven. Hij komt uit een mislukt huwelijk en mag van zijn ex hun zoontje zelden zien en spreken. Echt vreselijk en aangrijpend hoe Rämö dit heeft omschreven. Het zijn geen ellenlange passages, juist de kleine scène’s die zich afspelen laten een grootste impact op me achter.

Beide karakters zijn heerlijk eigen, anders dan gangbaar en sluiten haarfijn op elkaar aan. Geniaal om Jakob als hobby breien te geven. Dat brengt zoveel leuke scène’s met zich mee. Naast Hildur en Jakob zijn er meer karakters. Beta is de chef van het politiekorps en wederom ook erg eigen en een zeer sprekend karakter voor mij. Ik vond het echt een feestje om deze mensen te leren kennen en kijk uit naar meer verhaal.

Muziek uit het boek: Þú og ég
Hildur satu ramo literaire thriller

Hildur is heerlijk divers

Wist je dat IJsland het eerste land ter wereld was met een vrouwelijke president? En wist je dat ze maar 1 seriemoordenaar kennen in hun geschiedenis? Deze twee feitjes heb ik opgepikt uit Hildur. Maar het leuke vond ik de diversiteit aan weetjes. Zo neemt Rämö ons mee naar het element van bovennatuurlijke gaven en de folklore over trollen. Maar ook naar gebruiken van eten en drinken. De Finse Moemins komen even voorbij en er is plek voor diverse fitte termen en workouts.

In Hildur is ook plek voor diverse maatschappelijke thema’s als verwaarlozing, misbruik, armoede, eenzaamheid en verslaving. En meer specifiek wat een desolate omgeving met de bewoners doet en kan doen. Emancipatie en gelijkheid komen hier en daar ook voorbij, en ook voor muziek en kunst is ruimte. Niks voelt opgelegd en alles is natuurlijk verweven in het spannende hoofdverhaal.

Soms vind ik Rämö iets te herhalend schrijven. Zo is een karakter geïrriteerd, en een regel later reageert hij geïrriteerd en weer iets later laat hij een geïrriteerde zucht horen. Het is dan even iets te feitelijk en herhalend. Terwijl ik op andere momenten juist Rämö haar oog voor details zeer kan waarderen en dat ze de tijd neemt om een karakter te omschrijven in de observaties en handelingen die het doet.

De clue zag ik echt niet aankomen, ik had geen idee hoe de diverse verhaallijnen uit verleden en heden zouden samensmelten. Ik heb dit dan ook vrij snel losgelaten. Net zoals de gekke IJslandse leestekens. Ik ben in het verhaal gedoken en kom er zeer voldaan uit. Ik hoop dat de andere delen snel vertaald worden!

Hildur literaire thriller satu ramo ijsland rechercheur boek

Leestips passend bij Hildur

In Hildur komt veel folkore voor met betrekking tot trollen en het landschap. Ik moest direct aan de Netflix film Troll denken

Specificaties Hildur

Auteur: Satu Rämö | Uitgever: Ambo|Anthos | Vertaald door Annemarie Raas | Augustus 2023 | 9789026362835 | Rechercheur Hildur 1 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.