De thuisblijfvader – een boek over de verdeling van zorgtaken

De thuisblijfvader is ons gezin op het lijf geschreven. Mijn man is geen volledige thuisblijfvader, maar neemt wel het grootste deel van de zorgtaken op zich. Regelmatig krijgen we daar opmerkingen over die ook voorkomen in het boek van Tim Gouw. Ook de gevoelens die zowel de man als de vrouw hierbij kunnen hebben komen voor in dit openhartige boek. Herkenning alom dus!

De thuisblijfvader

De thuisblijfvader

De flaptekst van De thuisblijfvader:

Alle subsidies, papadagen en ouderverlof ten spijt is de rol van Nederlandse vaders nog altijd heel beperkt. Zo progressief als wij Nederlanders vinden dat we zijn, zo conservatief blijken we. Kan dat niet anders?

In De thuisblijfvader beschrijft Tim Gouw op herkenbare en grappige wijze zijn persoonlijke verhaal. Hoe kijkt Tims omgeving tegen zijn besluit aan? In hoeverre verschillen zijn aanpak en inzichten van die van thuisblijfmoeders? De thuisblijfvader confronteert en laat zien welke (voor)oordelen we nog steeds hebben als het aankomt op zwangerschap, opvoeding en de zorg voor onze kinderen. Maar bovenal is het een lofzang op het ouderschap: of je nu vader of moeder bent.

Herkenbaar

Zoals ik al zei is De thuisblijfvader voor mij zeer herkenbaar. Al jaren doe ik meer betaald werk dan mijn man en neemt hij meer zorgtaken op zich. Regelmatig heeft hij gezegd dat volledig thuis zijn voor de kinderen absoluut een optie voor hem was. Voor mij niet, absoluut niet. Ik ben een leukere moeder, partner en vriendin als ik ook buitenshuis werk. Dit is niet logisch voor iedereen in je omgeving. Daar hebben Tim Gouw en zijn vrouw ook veel van gemerkt.

In De thuisblijfvader doet Tim Gouw dan ook verslag van verschillende opmerkingen die worden gemaakt richting mannen en vrouwen die de zorgtaken op deze manier verdelen. Regelmatig niet bedoeld als negatief, maar ze zijn wel erg gekleurd. Zo wordt mijn man geprezen om het feit dat hij met de kinderen naar de dierentuin gaat. Je lijkt als man als een soort ‘superheld’ neergezet te worden als je dit soort dingen doet, aldus Tim. Want vind je het net zo ‘knap’ als een vrouw dit doet?

Ook voor mensen die de zorgtaken (momenteel) anders verdelen is De thuisblijfvader een aanrader. Het zet je aan het denken en geeft ook inzicht in de recente wetenschappelijke onderzoeken en uitspraken in de media over dit onderwerp. Daarnaast is het ook goed om een realistisch boek over ouderschap te lezen vanuit het perspectief van de vader.

De thuisblijfvader – twee quotes

Bovendien ben ik diegene die met de kinderen naar de dokter of andere afspraken buiten de deur gaat. Ik herinner mij een controle voor Vera waarbij ik als enige vader met twee kinderen in de wachtruimte zit. Om mij heen alleen maar moeders die mij wantrouwend aankijken. Ook de Spaanse dokter van dienst, dr. Gaidi, is verrast mij te zien. ‘Moet je niet werken?’ is het eerste wat hij tegen mij zegt. ….
Hij heeft nog één vraag, maar twijfelt of ik die wel kan beantwoorden. Vraag nou maar, denk ik lichtelijk geïrriteerd. Heeft Vera weleens een driftbui, wil hij weten. Ik kijk hem verbaasd aan. Dan verplaats ik mijn blik naar het kleine blonde meisje dat ik nu twee jaar ken en nog nooit van woede en frustratie over de grond heb zien rollen. Gaidi grijpt het uitblijven van mijn antwoord aan om toe te lichten wat hij bedoelt. …
‘Nee’ antwoord ik resoluut, ‘dat heb ik haar nooit zien doen’. Gaidi stopt abrupt zijn act van de boze baby en zegt: ‘Daarom heb ik altijd liever dat moeders meekomen. Die kennen hun kind door en door.’

De thuisblijfvader, pagina 106

Bovenstaande is een voorbeeld van de vele situaties die Tim Gouw beschrijft in De thuisblijfvader. Beeldend beschreven en uit de reacties van de anderen is duidelijk hoe er momenteel nog wordt gesproken over vaders en moeders en hun rolverdeling. Onderstaande quote is daar ook een voorbeeld van:

Op een ochtend als de buurman mij weer eens de was ziet ophangen in de voortuin, wat voor hem een bijzondere gewaarwording blijft, durft hij het te vragen: ‘Is alles in orde met je vrouw?’ ‘Hoe bedoel je?’ vraagt ik. ‘Nou, we zien haar de laatste tijd niet meer buiten en jij bent altijd met de kinderen, dus we waren bang dat ze misschien ziek is. Je mag altijd aankloppen voor hulp hoor!’. Ik kijk naar de bovenste verdieping van ons huis waar Iris in het kantoor aan het werk is en vraag me af of hij dat ook gevraagd zou hebben als ik degene was die daar nu voor het beeldscherm zou zitten te videobellen.

De thuisblijfvader, pagina 156

Koppeling naar data

De thuisblijfvader bestaat niet alleen uit voorbeelden en anekdotes. Tim Gouw beschrijft namelijk ook uitgebreid verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar de verdeling van zorgtaken. Initiatieven van politiek ten spijt, nog steeds lijkt er een diep ingebakken overtuiging te zijn dat moeders voor de kinderen horen te zorgen. Een goed deel van het boek vind ik ook de informatie over mentale belasting. Naast het vullen van broodbakjes moet er ook genoeg vooruitgedacht worden. Uit onderzoek blijkt dat moeders dit vaak doen, waardoor de verdeling nog ongelijk blijft.

Tim Gouw heeft een eigen podcast over dit onderwerp ‘Papa moet het doen’. Ook een aanrader!

De thuisblijfvader

Nog een nabrander

Wat toevallig dat Tim Gouw in Meppel heeft gewoond, daar woon ik namelijk ook. Ik kan het dan ook niet laten nog even iets toe te voegen: in het noorden van Nederland gaat het er iets genuanceerder aan toe dan Tim Gouw belicht in De thuisblijfvader. Er wonen zelfs gezinnen waar de man de zorgtaken zo goed als volledig op zich neemt. Blijkbaar heel modern! Gelukkig kan ik daar doorheen lezen en heb ik het vooral als verrassend ervaren om mijn oud-collega’s bij naam genoemd te zien in De thuisblijfvader.

Specificaties De thuisblijfvader

Auteur: Tim Gouw | Uitgever: Fontaine | 240 pagina’s | februari 2023 | 9789464042160 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.