De reis van Manie Schaafijs – een kleurrijke raamvertelling

Vorig jaar won Zindzi Zevenbergen met Lennox en de Gouden Sikkel een Zilveren Griffel. Zal De reis van Manie Schaafijs, die ze net als het eerdere boek met Hedi Tjin maakte ook zulke hoge ogen gooien? Hedi won namelijk met het eerste boek de Zilveren Penseel. Op twee vlakken een pareltje. Ik verwacht dat dit wel eens herhaald kan gaan worden. Dit boek vind ik eerlijk gezegd nog beter dan Lennox! De dynamiek is geweldig, het kleurgebruik intens. Op vele vlakken een genot om te lezen dus.

De reis van Manie Schaafijs

De reis van Manie Schaafijs

De jonge Francisco verlaat het paradijselijke eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Hij verstopt zich op een schip naar Zuid-Amerika, maar wordt na een paar weken op zee ontdekt. Is alles voor niets geweest? Na vele tegenslagen weet hij Suriname te bereiken en bouwt daar een bestaan op. Als hij voor werk naar Trinidad gaat en daar schaafijs ontdekt, komt zijn leven er ineens heel anders uit te zien.

Bovenstaand verhaal is de rode draad in de raamvertelling van De reis van Manie Schaafijs. Daaromheen worden we naar het ‘nu’ getrokken, naar het leven van illustrator Hedy Tjin. De familie van Hedy houdt de verhalen levend over hun roots. Maar of die verhalen nou precies kloppen? Daar zijn de verschillende familieleden het niet helemaal over eens.

Stop nooit met verhalen vertellen, Hedy. En weet je wat? Als je niet zeker weet of je verhaal klopt dan giet je er gewoon lekker veel siroop overheen”

De reis van Manie Schaafijs, blz. 166

Zo kleurrijk!

De kleuren knallen mij tegemoet als ik De reis van Manie Schaafijs goed bekijk. De cover voelt heel prettig aan. De illustraties van Hedy Tjin lijken ingekleurd met fluorescerende markers, zo fel is het. Het boek valt dan ook meteen op als je het in je kast hebt staan. Het kleurgebruik is heel goed doorgevoerd in het hele boek. De felroze kleur wordt gebruikt voor informatieve tekstjes. Je kunt deze overslaan, maar het geeft absoluut verdieping aan het verhaal om het wel te lezen. De personages hebben kleuren die niet realistisch zijn, maar dat maakt ze niet minder realistisch in het verhaal.

Elke bladzijde is het weer een verrassing wat er nu weer tevoorschijn komt. Een mooie illustratie, een gesprek tussen familieleden van Hedy, een krantenbericht in felroze of tekst met kleuraccenten. Een fantastische samenwerking tussen de illustrator en de auteur Zindzi Zevenbergen.

Thematiek in De reis van Manie Schaafijs

In dit boek gebeurt zoveel. De onderlaag gaat over het vertellen van verhalen. Verhalen over vroeger, over je roots. Deze worden generatie op generatie doorgegeven en dat gebeurt ook in De reis van Manie Schaafijs. Dat het inherent aan verhalen vertellen is dat er soms details veranderen of dat het verhaal rond wordt gemaakt omdat er hiaten zijn in het geheugen, is logisch. Met elkaar weet je meer dan alleen, informatie vult elkaar binnen deze familie aan. Natuurlijk geldt dit ook voor andere verhalen. Alles wat uit je geheugen opgediept moet worden is gekleurd, zo gekleurd als dit boek is.

Naast het verhalen vertellen is de geschiedenis ook een thema in dit boek. We volgen de voorouders van Hedy, van meer dan 100 jaar geleden. Het is interessant om door middel van dit verhaal een context te schetsen van die tijd. Als je dit door middel van boeken en verhalen doet gaat het veel meer leven voor kinderen. Het werken op de suikerplantage, ijs schaven, de boottochten, het moeten reizen om te werken. Je kunt dit moeiteloos koppelen aan thema’s rondom burgerschap, zoals migratie en de term ‘gelukszoekers’.

Ook gaat De reis van Manie Schaafijs over klimaatverschillen, over hitte en natuurlijk over ijs. Over werelddelen, het koloniale verleden van Nederland en over Koningsdag. Er zit echt een heleboel in dit verhaal, zonder dat het rommelig wordt. Dit komt door de goedgevonden tekstballonnen, waaraan je ziet dat die delen losstaan van de vertelling over Francisco. En wederom door het goede kleurgebruik, dat zorgt namelijk ook voor structuur.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

De reis van Manie Schaafijs is heel geschikt voor kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Ik denk dan meteen aan een jongen bij ons in groep 8. Hij leest graag, maar wil dan liever niet alleen maar tekst. Het is een dynamische jongen, waar dit dynamische boek goed bij past. Hij zal misschien even door het ‘roze’ heen kijken, maar dat gaat vast snel genoeg lukken. Deze jongen houdt van strips, iets waar de tekstballonnen wat van weg hebben. Daarnaast is hij heel breed geïnteresseerd en leest hij ook graag non-fictie. Dit kan een prima boek voor hem zijn om hem juist ook een meer verhalend boek te gaan lezen.

Paramaribo

Specificaties De reis van Manie Schaafijs

Auteur: Zindzi Zevenbergen | Illustraties: Hedy Tjin | Uitgever: De Harmonie | Paperback | juli 2023 | 176 pagina’s | 9789463361804 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.