Als ze maar gelukkig zijn – over volwassen kinderen

‘Als ze maar gelukkig zijn’ is een interessant boek van journalist en auteur Celia Dodd. In haar boek gaat ze dieper in op de fase van het ouderschap wanneer je kinderen volwassen zijn en de deur uit gaan. Interessant, omdat er natuurlijk veel boeken zijn die gaan over het krijgen van kinderen, opvoeding en ouderschap. Maar over deze fase kende ik nog geen boek. Voor mij zelf duurt het gelukkig nog even, mijn zoon is 13. Tegelijkertijd gaat ‘Als ze maar gelukkig zijn’ ook over zelfstandigheid, je kind loslaten en je positie ten op zichte van elkaar. En dat zijn onderwerpen die ook nu al herkenbaar en nuttig zijn.

Als ze maar gelukkig zijn

Volwassen kinderen

‘Als ze maar gelukkig zijn’ start met een hoofdstuk over de levenslange band die je hebt met je kind. Ongeacht leeftijd, zelfstandigheid en situatie. Ook ouders van 80 leven mee met hun kinderen van 50, met de ups en de downs en maken zich zorgen. In die zin maakt leeftijd niet uit.

Leeftijd maakt wel uit in hoe je je tot elkaar verhoudt, laat ‘Als ze maar gelukkig zijn’ zien. Als een kind volwassen is (of aan het worden is) verandert het contact en verandert ook je rol als ouder. Hoe ga je om met de partnerkeuze van je kind, als je daar wat minder gelukkig mee bent? Of bijvoorbeeld wanneer een volwassen kind (tijdelijk) weer thuis komt wonen, en je als huisgenoten samenleeft.

Celia Dodd

Stof tot nadenken en praktisch

‘Als ze maar gelukkig zijn’ is een boek vol ingangen om over na te denken. Voorbeelden van situaties en reacties van ouders en kinderen, waarbij je je kunt afvragen: wat zou ik in deze situatie doen? Of wat zou ik willen doen. Er staan in ‘Als ze maar gelukkig zijn’ ook praktische tips, over heel uiteenlopende onderwerpen. Hoe kun je omgaan met conflicten met elkaar, of hoe is het bijvoorbeeld als ouder als je eigen kind een kind krijgt. Ik denk dat we als moeders/vaders dat zelf wel herkenbaar vinden, dat wanneer je een kind krijgt, de verhouding tot je eigen vader of moeder ook verandert.

Een concrete tip uit ‘Als ze maar gelukkig zijn’ gaat bijvoorbeeld over geld. Jong volwassenen hebben in deze tijd vaak nog financiële ondersteuning nodig, als je kijkt naar huisvesting is dat gelijk al duidelijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar in het boek wordt juist genoemd dat het financieel ondersteunen zelfstandigheid van jong volwassenen vergroot. Als iemand thuis woont om te sparen, of juist zelfstandig te kunnen wonen. Het is daarin wel belangrijk dat zij niet afhankelijk blijven/worden van die financiële steun, want dan is de zelfstandigheid natuurlijk ver te zoeken.

Celia Dodd

‘Als ze maar gelukkig zijn’

‘Als ze maar gelukkig zijn’ is een interessant boek met verschillende invalshoeken. Al vond ik de verschillende onderwerpen soms wel veel op elkaar lijken. Niettemin zet het je aan het denken. En ik kan me voorstellen dat ‘Als ze maar gelukkig zijn’ helpend is voor ouders met kinderen in deze levensfase. Zodat je als ouder bewust keuzes kunt maken en je een volwassen relatie met je kinderen kunt krijgen of behouden.

Specificaties Als ze maar gelukkig zijn

Auteur: Celia Dodd | Uitgever: Fontaine | Eerste Vertaler: Helena Schneiders | Februari 2023 | 9789464042290 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.