De tockels in het bos, een herfstig avontuur

Voor de herfst lijkt me dit een geweldig boek om met jonge kinderen te lezen. Als ze dan ook nog dol zijn op honden, of specifiek teckels, dan is De Tockels in het bos echt een aanrader! In de herfst veranderd de natuur zichtbaar. Wat je in dit herfstig avontuur leest kun je dus ook samen in het bos gaan ontdekken.

Voorkant De Tockels in het bos met SLV kader

De tockels in het bos

Het is een prachtige herfstdag. Heerlijk wandelweer, dus Tosca, Tessie, Tica, Tommie en Taco trekken er met hun baasjes op uit. Wat ziet het bos er mooi uit in het najaar, en wat ruikt het lekker!
De Tockels rennen door een plas, spelen met de blaadjes en zien allerlei dieren.

Wat zijn tockels?

De Tockels in het bos koos ik om te recenseren vanwege het thema herfst. Ik werk nog steeds in de schoolbibliotheek en weet dat de kleuterklassen na de zomervakantie starten met dit thema. Maar wat tockels nou zijn…ik dacht eerst een spelfout. Maar nee, er blijken al meer boeken te zijn geschreven over teckels door Ilse de Keyzer:

  • Teckel Tokkel
  • Halloween met teckel Tokkel
  • Teckel Tokkel viert Kerst
  • Teckel Tokkel op vakantie
  • Lentekriebels met teckel Tokkel
  • Zomer met de Tockels

Waarom Ilse de Keyzer koos voor teckels als hoofdrolspelers komt vast doordat ze zelf een teckel heeft. De serie over Teckel Tokkel voor iets oudere kinderen is gebaseerd op haar zoontje en hun eigen teckel. Daarna schreef Ilse pas de prentenboeken over de Tockels voor jongere kinderen. In het eerste deel over Teckel Tokkel lees je dan ook waarom ze nu tockels heten.

bladspiegel 1/4 links een mensenhand met hondenriemen en springende teckels. Rechts de teckels aan hondenriemen buiten met blaadjes die waaien

Een warm herfstverhaal

De herfstige uitstraling op de cover van De Tockels in het bos valt meteen op. Ik tel namelijk 5 teckels spelend in en rond een boomstronk. Allerlei bosdieren, paddenstoelen en vallende bladeren maken het herfstige tafereel compleet. Het boek draait ook helemaal om de hondjes zelf. Van de baasjes zie je hooguit een arm, hand of de hondenriem. De vijf pups zijn door het dolle heen als ze mee naar buiten mogen. De herfst ruikt heerlijk en er is zoveel te zien in het bos. Ook dwarrelen de blaadjes door de lucht. Er liggen plassen op de grond om doorheen te rennen, of juist niet. Ik zie de illustraties haast tot leven komen.

De illustraties in De Tockels in het bos zijn kleine zoekplaatjes op zichzelf. Je kunt er een telspelletje mee maken. Of juist eens samen bekijken wat je allemaal ziet. Want de ondernemende teckel Taco speurt van alles op in het bos. Misschien herken je de kastanjes of de paddenstoelen wel van je eigen boswandeling. Of ga je een volgende keer juist op zoek naar wat de teckels allemaal tegenkwamen. Ook Tosca vindt een holletje in de grond. Wat ruikt ze daar toch? Zou er iets in zitten? Heb jij al eens een holletje gevonden in het bos? Geniet van dit warme herfstverhaal en ga samen met de teckels mee op pad door het herfstbos.

bladspiegel 4/4 een teckel graaft in de grond, een zwarte teckel springt achter blaadjes aan en een zwarte teckel kijkt toe

Veelzijdig te gebruiken prentenboek

Een heerlijk veelzijdig te gebruiken prentenboek. Maar natuurlijk ook een heerlijk verhaal om te lezen. Ben je gek op dieren? Dan kom je in De Tockels in het bos van alles tegen. Natuurlijk de vijf puppy-teckels Tosca, Tessie, Tica, Tommie en Taco. Maar in de herfst zijn er nog veel meer dieren actief in het bos. Ook is er natuurlijk van alles te zien. Na een regenbui vind je vast de mooiste paddenstoelen. Of stamp je lekker in de plassen zoals Tica.

Leuk om te zien dat elke teckel-pup een eigen karakter heeft. Hierover kun je met je peuter of kleuter in gesprek. Zou jij in die plas springen? En wat gebeurt er dan? Vind je dat vervelend als ja dan nat door het bos moet wandelen? Of tel met Taco alle paddenstoelen langs het bospad. Kortom, genoeg leuks te bedenken met dit vrolijke prentenboek De Tockels in het bos. Je voelt de energie van de puppy’s. Een aanrader voor hondenvriendjes vanaf 4 jaar.

Ilse de Keyzer

Ilse een Belgische jeugdboekenschrijfster. Ze is docente in het voortgezet onderwijs. Ook op haar school kregen leerlingen soms te maken met cyberpesten. In haar boek Harde noten*, haar debuut in 2012, geeft ze aandacht aan dit thema en probeert het zo bespreekbaar te maken. Dit boek en het vervolg erop werd omgevormd tot een toneelstuk dat op vele scholen in Vlaanderen is opgevoerd om het thema pesten bespreekbaar te maken. Naast haar boeken voor tieners begon ze in 2017 aan de serie over teckel Tokkel. Hieruit vloeiden vervolgens de prentenboeken over De Tockels*, waarvan De Tockels in het bos het nieuwste prentenboek is.

Meer prentenboeken in het thema herfst zijn onder andere:

Specificatie De Tockels in het bos

Auteur: Ilse De Keyzer | Illustraties: Ina Hallemans | Uitgeverij: Clavis | ISBN 9789044847017 | 2023 | 28 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.