Lala’s woorden, een prachtig prentenboek over de kracht van warmte

Heb je wel eens gehoord van het experiment met de appel die door een leerkracht is gedaan? De leerkracht had twee appels. De ene appel werd lief behandelt. Zacht gedragen, geaaid en geliefkoosd met vriendelijke woordjes. De andere appel had pech. Deze werd uitgescholden en er werd hardhandig mee omgegaan. Na een paar dagen zagen beide appels er van buiten nagenoeg hetzelfde uit. Maar van binnen… de appel met negatieve behandeling was van binnen helemaal beurs geworden! Terwijl de positief behandelde appel nog mooi was van binnen. Lala’s woorden is een prachtig prentenboek wat de kracht van warmte, woorden en positief in beeld en woord weet te vangen.

Lala's woorden

Lala’s woorden

Lala is altijd bezig en doet niets liever dan buitenspelen. Haar moeder wil dat ze nu eindelijk eens stilzit en zich niet steeds vies maakt. Maar Lala is niet te stoppen en gaat telkens terug naar een plek in de stad waar allemaal planten groeien. En omdat het hartje zomer is, geeft ze ze elke dag water. Maar op een dag mag Lala niet naar buiten. Redden de plantjes het wel zonder haar? Redden ze het zonder Lala’s woorden? Zachtjes fluistert ze vanuit haar kamer lieve woorden naar haar groene vrienden. En dan gebeurt er die nacht iets magisch…

Een prachtig prentenboek over de kracht van woorden en liefde voor planten.

Warme boodschap

Wauw, dit prentenboek weet mij direct te verwarmen. Allereerst door de vormgeving en illustraties van Gracey Zhang. Ik lees in het boek dat ze deze maakt met inkt en gouache. Dit is een dekkende verf simpel gezegd. De combinatie van beide geeft geweldige illustraties. Ook het kleurgebruik is fantastisch. Het zwart voor de alledaagse wereld wat in stramien loopt. Lala haar gele jurkje en het groen van de planten. In Lala’s woorden wordt geweldig gebruik gemaakt van die kleuren en hoe deze groeien en vormen met het verhaal mee.

En ook het verhaal, de woorden, doen niet onder voor de illustraties. Simpele pakkende teksten nemen je mee door het verhaal. Het is recht door zee zonder dingen mooier te maken. Het is een heel puur verhaal wat mij weet te raken. Lala’s woorden is een boek over warmte en positiviteit. Over jezelf zijn en uit gewoontes breken. Doen waar je hart je brengt en met volle overtuiging en passie je energie ergens aangeven. Met in dit verhaal een prachtige ontknoping. Een fantasievolle en kleurrijke apotheose waar mijn hart helemaal van verwarmd.

‘Stop nou met dat spelen met onkruid en bladeren!
Je zit onder de modder!’ riep haar moeder.

‘Word maar lekker sterk en groot, vrienden,’ zei Lala.

Uit Lala’s woorden

Eigenwijze meisjes

Eigenwijs is ook wijs! Dat heb ik al heel vaak gehoord. Naar mezelf toe en ook naar mijn beide dochters. Beide zijn anders eigenwijs. Mijn oudste is vrij kalm en ziet de wereld op haar eigen mooie manier. Om vervolgens te doen wat echt goed voelt voor haar. Niet omdat anderen dat zeggen. Mijn jongste dochter is juist een stuiterbal. Die ervaart echt door te doen in plaats van te denken. Toch zijn ze beiden heel eigenwijs en wijs. Lala’s woorden gaat over Lala en ik zie mijn beide dochters in haar terug.

Lala draagt namelijk een mooi jurkje waarmee ze vervolgens lekker haar eigen weg gaat. Dat is over een hek naar een modderig terrein met allemaal planten. Ze is gek op stuiteren in huis en zit nooit stil. Behalve bij haar vrienden de planten. De stad waar ze woont gaat gebukt onder de brandende hitte van de zon. Op een dag is haar moeder het zat dat ze weer helemaal vies thuiskomt. Ze mag niet naar buiten, niet naar haar vriendjes toe! Hoe kunnen Lala’s woorden nu hen bereiken? Ze heeft zoveel liefs te vertellen. Lala zelf hoort overigens vooral wat ze niet mag doen en wat ze fout doet..

Kleurrijke samenkomst

Het raakt me hoe puur en eigen Lala is. Het raakt me ook dat er naar haar vooral woorden komen van wat ze fout doet. Niet bewust, zo gaat dat nou eenmaal vaak in de maatschappij. Ik ben gelukkig hier altijd heel bewust van. Als moeder zijnde, maar ook toen ik pedagogisch professional was. Ik wil niet vervallen in gewoontes en dingen die standaard gezegd worden. ik wil kinderen zien voor wie ze zijn. Alles wat wij als volwassenen doen is van invloed op de groei. Dat komt prachtig naar voor in dit boek Lala’s woorden.

Lala’s woorden weet te verrassen met het einde. Het verwarmd op diverse levels! Mijn dochters vinden het een fijn voorleesboek. Er is veel te zien en veel te vragen. Tegelijk is de positieve boodschap en het voorbeeld van Lala een mooie om aan kinderen mee te geven. En niet alleen aan kinderen. Volwassenen kunnen nog heel veel leren van haar.

Ook is dit boek een mooi verhaal over de kracht van de natuur. En hoe dit mooi kan samengaan met mensen. En hoe we elkaar nodig hebben! Een absoluut pareltje wat mij betreft.

Specificaties Lala’s woorden

Auteur en illustraties: Gracey Zhang | Uitgever: Condor | Vormgeving: Buro Blikgoed | December 2021 | 48 pagina’s | 9789493189713 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.