De Reiziger-serie van Diana Gabaldon, een beleving van alle tijden!

Het begon met een aankondiging bij RTL Boulevard in 2014. Een nieuwe tv-serie over tijdreizen en Schotland. Dat vond ik meteen een interessante combinatie. Een dag later bekeek ik de eerste aflevering en kon ik mijn ogen niet geloven toen ik zag dat Outlander is gebaseerd op De Reiziger-serie boekenreeks van de Amerikaanse auteur Diana Gabaldon. De binge-reader in mij was direct geactiveerd en binnen een week na de aankondiging van Albert Verlinde had ik het eerste boek verslonden en was ik voor altijd verkocht. De boeken zijn de perfecte mix van historie, fantasy, magie, spanning en toch een moderne twist. 

Sing me a song of a lass that is gone,
Say, could that lass be I?
Merry of soul she sailed on a day
Over the sea to Skye.

Billow and breeze, islands and seas,
Mountains of rain and sun,
All that was good, all that was fair,
All that was me is gone.

– Skye Boat Song (oud Schots folkliedje, aangepast voor de titelsong van De Outlander tv-serie)

de reiziger-serie

Laten we bij het begin beginnen

Diana Gabaldon publiceerde haar eerste boek, dé start van De Reiziger-serie in 1991. Inmiddels zijn we acht boeken, vier spin-off boeken (Lord John-serie), een prequel De Oorsprong, twee Outlandish Companion Guides en tal van novelles en korte verhalen verder. Ik voel me nog steeds een kind in de Outlander-snoepwinkel. Er valt zoveel in deze wondere wereld te ontdekken!

Het eerste boek van De Reiziger-serie; De Reiziger begint in Schotland net na WO II. Daar genieten Claire en Frank van een vakantie in Inverness. Een welverdiende vakantie, omdat ze gescheiden van elkaar een roerige tijd hebben gehad. Ze proberen de draad van hun huwelijk op te pakken, totdat Claire op klaarlichte dag rond Samhain (Halloween; hét Keltische nieuwjaarsfeest) verdwijnt bij een prehistorische stone henge. Ze is teruggegaan naar het Schotland van de Jacobitische opstanden in de 18e eeuw. De clan MacKenzie ontfermt zich over haar en een romance ontstaat met Jamie Fraser, een jonge woest aantrekkelijke Schot. Claire probeert ondanks haar verliefdheid terug te gaan naar 1946, maar wordt gedwarsboomd door Jack Randall, een voorvader van haar man Frank. 

Gevoelige onderwerpen in De Reiziger-serie

Diana Gabaldon zuigt je in haar wereld van De Reiziger-serie.
Geen standaard historische fictie of fantasy verhaal. Zij durft onderwerpen aan te snijden waar een taboe op rust, zoals verkrachting en racisme. Hierdoor krijgt het verhaal toch een modern gevoel. Ik houd van de bloemrijke en toch stoere moderne teksten. Bij ieder boek is het een verrassing waar het afspeelt en vooral wanneer (spoiler alert!). En als bonus krijg je een gratis geschiedenisles. Ik had nog nooit van de Jacobitische opstand gehoord bijvoorbeeld. 

Wat valt er verder in de wereld van De Reiziger (Outlander) te ontdekken?

Helaas laat het tiende boek van Diana Gabaldon in De Reiziger-serie op zich wachten, maar wees niet bang voor ‘droughtlander’. De spin-off Lord John schijnt net zo mooi te zijn. Ik heb veel plezier beleefd aan het lezen van de Outlander Companion Guides; twee naslagwerken waar je U tegen zegt. Met stambomen, achtergrondinformatie over de karakters en plaatsen in het boek, een Gaelic taalgids, synopsis van de boeken (handig als het even duurt voordat je weer met een boek verder gaat!). En informatie over onderzoek doen, FAQ’s en nog veel meer. Je merkt aan alles dat Diana Gabaldon van huis uit academicus is; hoogleraar ecologie zelfs!

Dan de tv-serie; dit is een wereld op zich, maar overtreft de De Reiziger-serie boeken wat mij betreft niet. Een onmogelijke opgave, want de boeken zijn zo gedetailleerd. Als je dat 1-op-1 zou moeten vertalen naar een tv-serie, zou je van één boek een jaar lang dagelijks een aflevering kunnen maken. Je moet de tv-serie dus apart van de boeken zien. De die hard-fans kunnen de plotverschillen zo oplepelen. De boeken “The making of Outlander” van Tara Bennett over het opnameproces van de serie zijn de moeite waard. Net zoals in de boeken ligt de basis van het opnameproces in Schotland. Je krijgt een goede inkijk in de productie van de serie. De boeken zijn met liefde en aandacht samengesteld.

Muziek en meer van De Reiziger-serie

Een speciale plek in mijn hart heeft de muziek van De Reiziger-serie van componist Bear McCreary. Ik vind dat hij er in is geslaagd om een prachtige vertaling te maken van de boeken. De elpees die ik heb, draai ik regelmatig. Hoe lekker om in de boeken te duiken met de playlist van de soundtrack op de achtergrond. De link naar de Spotify playlist van de eerste soundtrack tref je onderaan dit artikel. Check de prachtige titelsong van de serie de Sky Boat Song!

de reiziger-serie

Als je dan alle boeken hebt gelezen van De Reiziger-serie en de tv-show hebt gekeken, dan ben je er (gelukkig) nog niet. Zelfs dan zijn er nog prachtige kookboeken te ontdekken, verschijnen regelmatig reistijdschriften over Schotland met thema’s van Outlander erin. De veelal Schotse acteurs pikken ook een graantje mee van het succes. Onlangs is van acteurs Sam Heughan (hoofdpersoon Jamie Fraser; niet te doen knap) en Graham MacTavish een prachtig “Clanlands”-boek verschenen over Schotland met een tv-show “Men in kilts”. De titel alleen zou al een reden zijn voor mij om te kijken. 

Ik verzeker je dat de lockdown-verveling met de boeken van Diana Gabaldon niet toeslaat. Enjoy! Laat me weten wat je ervan vindt! 

de reiziger-serie

Specificaties De Reiziger-serie deel 1

Auteur: Diana Gabaldon | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Annemarie Lodewijk | 9789022574492 | Februari 2015 | 716 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

hoofd De Reiziger-serie

Meer weten?

  • Diana Gabaldon, De Reiziger: 
  • Theresa Carle Sanders, Outlander Kitchen: the Official Outlander Companion Cookbook
  • Tara Bennett, The Making of Outlander: The Official Guide to Seasons One & Two 
  • Sam Heughan & Graham MacTavish, Clanlands Whisky, Warfare, and a Scottish Adventure Like No Other
  • Spotify playlist, Soundtrack Outlander season 1

Wie is deze die-hard Outlander fangirl?

Ik ben Emy, een 40-jarige bookstagrammer, @eemleestenschrijft, en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Dit is mijn eerste blog en hopelijk niet de laatste voor StoerLeesVoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. De inspiratiebron laat zich makkelijk raden!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.