Huiswerk, een interessant vraagstuk in een roman verweven

‘Huiswerk’ ik had er vroeger een ongelooflijke hekel aan. Maar in tegenstelling tot wat, denk ik, iedereen zou denken wanneer hij of zij deze titel leest gaat het hier niet om het school huiswerk maar om de schoonmaaktaken in en rondom huis. En dan heb je mijn aandacht wel meteen.
Niet voor niets noemen ze me thuis wel ‘juffrouw Mier’. Altijd aan het schoonmaken, wassen en/of strijken. Ik vind het heerlijk om te doen. Al is het een strijk laat in de avond. Alleen ramen lappen voelt als het echte huiswerk van school, en is niet mijn ding. Maar eenmaal gedaan wel dubbel zo blij.
Soms vraag ik me wel eens af: wat als ik de schoonmaak uit handen geef, net als zovele anderen? Dan heb ik zeeën van tijd over. Maar kan ik dat wel? Het hoofdpersonage Clara uit het boek ‘Huiswerk’, heeft daar minder moeite mee.

Huiswerk, Marja Pruis
Huiswerk, Marja Pruis

Het verhaal van Huiswerk

Clara Feij is in het mooiste huis van Amsterdam komen wonen, vind ze zelf. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit?
‘Huiswerk’ is een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn. En de verwarring waarin de Westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.

Huiswerk
Synopsis

Auteur Marja Pruis

Auteur van Huiswerk, Marja Pruis, is in 1959 geboren te Amsterdam. Bij de Universiteit van Amsterdam studeerde ze Neerlandistiek en Algemene Taalwetenschap. Na het behalen van haar diploma gaat ze aan de slag als redactrice bij het blad De Groene Amsterdammer. Toch wilde ze meer met haar schrijverstalent en besloot verhalen te gaan schrijven. In 2002 was het zover en publiceerde ze haar eerste roman Bloem*. Een experimenteel en impressionistisch verhaal over de afstand tussen twee mensen in een liefdesrelatie ondanks de lust en seks.

In 2005 verscheen haar tweede boek: De vertrouweling*. Een roman over de afstand tussen mensen in een intieme relatie, zoals in een moeder-dochter relatie of tussen man-vrouw of vriendinnen.
Met dit boek haalde ze nominaties op voor Anna Bijns en de Ako Literatuurprijs binnen. Haar derde boek Atoomgeheimen* krijgt een thriller sausje mee. Ook dit boek weet een nominatie te behalen. En er volgen nog meer boeken en dan nu het boek ‘Huiswerk’. Wat, naar mijn mening, zeker ook weer op een nominatie lijst terecht zal moeten komen.

Auteur Marja Pruis
Auteur Marja Pruis

Dilemma

Eigenlijk geef ik met de laatste zin, hierboven, al meteen mijn mening weg. Maar waarom ook niet. Dit boek Huiswerk is gewoon ongelooflijk goed. Het is niet eens een boek te noemen. Met zijn 214 tellende bladzijden is het eerder een novelle. Maar wel eentje met een, voor vrijwel iedereen, herkenbaar dilemma. En dat dilemma legt Marja Pruis tot op de zenuw bloot.

Virginia Woolf als groot voorbeeld

Op het voorblad van het boek ‘Huiswerk’ staat een zin uit het boek ‘Mrs Dalloway’ van Virginia Woolf: ‘’Mrs Dalloway zei dat ze zelf wel de bloemen zou kopen. Want Lucy had genoeg te doen.’’
Ook zo een prachtig boekje met zoveel meer inhoud dan de meeste mensen er wellicht in kunnen vinden. Het gaat in beide boeken om personen die zo direct op de huid gevolgd worden dat je als lezer onderdeel van hun leven wordt. Je leest hun gedachten. Het is een hele intieme manier van schrijven en kan een beetje overkomen als bespieden. Ogenschijnlijk gebeurt er misschien niet veel in het verhaal maar tussen de regels door is er van alles gaande.

Huiswerk, quote
Huiswerk, quote uit het boek ‘Mrs Dalloway’ van Virginia Woolf

Gevoel van ongemak in Huiswerk

Het is vooral de strijd die het hoofdpersonage Clara constant met zichzelf heeft. Aan een kant wil ze het gemak van een schoonmaakster aan huis. Aan de andere kant voelt ze zich daar extreem ongemakkelijk bij. Het luxeleven van haarzelf ten opzichte van het minder bedeelde leven van haar hulp.  Het zich constant daarvoor willen verontschuldigen. Dit riep bij mij tijdens het lezen van ‘Huiswerk’ ook een gevoel van ongemak op. Dat is heel knap gedaan door Marja Pruis. Dat ze dat gevoel weet op te roepen. Ze houdt de lezer een spiegel voor en maakt dat je toch even stilstaat bij dat wat nu echt belangrijk is.

Huiswerk, quote
”Wat je moet weten over je werkster…”

Huiswerk bevat een complex vraagstuk

En dan de grootste hindernis, het schenden van vertrouwen. Hoever ga je om de ander te beschermen of is het uit eigen belang dat je je mond houdt. Het is een verhaal van ‘Huiswerk’ is simpel maar heeft een complex vraagstuk, waar geen antwoordden in te vinden zijn maar die je wel precies laat voelen waar en wanneer het fout gaat in een ongelijke relatie. Eenmaal die grens over kun je nooit meer terug. Dit verhaal heeft me, net als ‘Mrs Dalloway’ heel veel bijgebracht. Toch was er aan het einde van dit boek wel een antwoord op mijn vraag ‘’Wil ik een hulp en kan ik dat wel?’’. Het antwoord is: ‘Nee, dat wil ik niet.’
Wat ik wel wil is meer lezen van Marja Pruis.

Leestips

Huiswerk omslag
Prachtige omslag van het boek ‘Huiswerk’

Specificaties bij het boek Huiswerk

Titel: Huiswerk | Auteur: Marja Pruis | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 214 | ISBN 9789038809250 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.