Peters keizerin II: een majestieus vervolg

Net voordat de oorlog uitbrak in Oekraïne las ik Peters keizerin I. Wat een indrukwekkend boek en wat een herkenbaarheid met deze tijd. Dezelfde scheiding tussen het Westen en het Oosten en dezelfde woeste tirannie van één man. In Peters keizerin II wordt er nog een schepje bovenop gedaan.

Peters keizerin II

Over Peters keizerin II

Peters Keizerin II is het langverwachte vervolg op de bestverkochte Litouwse roman aller tijden, waarin het ongelooflijke levensverhaal van de Litouwse boerendochter Marta Skowrońska wordt beschreven, die uiteindelijk als Catharina I de eerste keizerin van Rusland zou worden.
Tijdens de laatste uren van haar leven blikt Catharina bloed ophoestend terug op haar huwelijk met Peter de Grote, de relatie tussen het Westen en het Oosten, haar positie als machtigste vrouw binnen het tsarenrijk en de persoonlijke tegenslagen en weerzinwekkende gebeurtenissen die zij gedurende haar leven heeft moeten doorstaan.


Een reis is iets wonderlijks –
aan het einde zijn we nooit meer dezelfden als aan het begin.

Uit Peters keizerin II aldus Willem Mons
(secretaris en minaar van Catharina)

Langverwacht vervolg

We gaan weer naar het sterfbed van Catharina. Auteur Kristina Sabaliauskaité is een meester in het schetsen van een getroebleerde vrouw. De eerste keizerin van Rusland die terugblikt én het ene moment die dingen in heden en verleden helder ziet en dan weer troebel. Dat geeft de auteur ruimte om te spelen met de waarheid. Daar houd ik van! En zoals de keizerin in Peters keizerin II aangeeft met een referentie naar een vrouw op het schilderij Het laatste oordeel van Hans Memling in Danzig (huidige Gdansk in Polen) “het is nooit te laat om berouw te hebben”.

Al lezende in Peters keizerin II kom je erachter dat Catharina Peter de Grote volgt in zijn reis door Europa om andere koningshuizen te bezoeken én oorlog te voeren. Hoewel er toenadering is, komt een samenwerking van Europa met Rusland niet echt van de grond. Een speciale rol is er in het boek voor Holland. Peter de Grote is dol op Holland vanwege alle nieuwigheden. Hij neemt dingen over ten goede, maar ook ten slechte. Het openbaar uitvoeren van executies bijvoorbeeld, zoals dat in Amsterdam in de Gouden Eeuw al gebeurde. Een uitgelezen kans om zijn macht nog meer te doen gelden.

In Peters keizerin II zit een leuke referentie naar het bekende poppenhuis uit het Rijksmuseum en de koopmansfamilie Brandt uit het boek Het huis aan de Gouden Bocht van Jessie Burton.

Tirannie ten top

Peter de Grote is meedogenloos. Ook tegenover Catherina. Zo moet ze hem altijd volgen. Hoogzwanger of niet, oorlog of niet. Ze moet openbare executies bijwonen. Zo ook die van haar privé secretaris en minnaar Willem Mons. Zijn hoofd op sterk water krijgt ze cadeau voor op haar nachtkastje. Dit is maar een voorbeeld van een van de vele gruwelijkheden in Peters keizerin II. Tip: niet lezen met een zwakke maag!

Niet in ongenade vallen, is onmogelijk. De worsteling van Catherina van enerzijds meegaan in de tirannie en anderzijds ertegen vechten is levensecht omschreven. Ook de omschrijvingen van het hofleven en de mooie kwetsbare momenten met Peter en het gezin voelen authentiek aan. Dat maakte dat ik helemaal in Peters keizerin II zat. Je leert een echte vrouw, boerendochter, keizerin, minnares en moeder kennen. Enorme aanrader voor fans van historische romans en geschiedenis.

Muziek in Peters keizerin II

Deze keer een klassieke playlist die past bij Peters keizerin II. Ik vraag me af of Peter de Grote het had gewaardeerd, maar Catharina zeker.

Specificaties Peters keizerin II

Auteur: Kristina Sabaliauskaité | Uitgever: Prometheus | Vertaald door Anita van der Molen | februari 2023 | 9789044651508 | 358 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.