George Michael: Een leven – een aangrijpende biografie

Als een kind van de jaren ’80 heb ik een soft spot voor George Michael. Net voor de kerstperiode viel de vuistdikke biografie George Michael: Een leven van James Gavin op de deurmat. Perfecte timing; ik had mijn lievelingselpee Older net in huis en op de weg naar het werk, kwam tussen de kersthits Last Christmas voorbij. Bitterzoet dat deze one-of-a-kind artiest juist op eerste kerstdag is overleden. Kreeg ik ook een bitterzoet gevoel van deze biografie?

George Michael

George Michael: Een leven

George Michael behoorde tot de meest succesvolle ­artiesten op aarde. Tegelijk weerklonk in zijn teksten en ­muziek een pijnlijke worsteling met het leven, met de liefde en de dood in het ­bijzonder. Gedurende zijn carrière groeide die kloof ­tussen wie hij was en wat er van hem als superster ­verwacht werd. Michael mocht zich ­verheugen op succes en rijkdom, maar werd zo ­gekweld door de ­realiteit dat hij het leven niet ­nuchter ­aankon: het was alsof de artiest zichzelf in zijn privéleven voort­durend ­saboteerde. Zijn fans bleven hem trouw, maar de pers ­smulde van talrijke incidenten. George Michael: Een leven onderzoekt het tragische ­bestaan van een volstrekt originele artiest.

James Gavin is auteur en biograaf. Hij schreef onder meer Deep in a Dream: The Long Night of Chet Baker*

Read without prejudice

Respect voor auteur James Gavin dat hij het aandurft om een biografie als George Michael: Een leven te schrijven. We weten allemaal dat George Michel in de jaren voor zijn dood veelvuldig op negatieve wijze in het nieuws kwam; drugs, drank, sex, auto-ongelukken. Noem maar op. Het is gemakkelijk om hem af te schilderen als alleen maar een tragisch overleden popster. Dat speelt in de tweede helft van het boek een grote rol, maar gelukkig wordt er een compleet beeld geschetst. Read without prejudice!

Je krijgt een indruk van de jeugd binnen een conservatief Grieks gezin, de kennismaking met Wham-partner (in crime) Andrew Ridgeley, het succes, gezeik met platenmaatschappijen en zijn worsteling met het leven in ’t algemeen en in het bijzonder met zijn seksualiteit. De foto’s zijn een mooie aanvulling.

Wat vond ik ervan?

Ik vind het prettig dat George Michael: Een leven een eerlijk portret is en geen lofzang. James Gavin heeft interviews gehad bij mensen die jaren dicht bij George Michael of op een andere manier relevant waren voor het complete plaatje. Bij vlagen vond ik het hartverscheurend om te lezen dat zo’n getalenteerd iemand de vernieling in is gegaan, maar door deze biografie begrijp ik beter waarom dingen zijn gebeurd. En maakt zijn muziek nog meer indruk dan het al deed. Een heel klein minpuntje: de passages met alle platenmaatschappij problemen is precies uitgezocht, maar had wat mij betreft korter kunnen zijn.

George Michael Een leven

Muziek in George Michael: Een leven

Je kunt op Spotify een willekeurige playlist van George Michael opzoeken, maar ik zeg je; luister naar zijn album Older. Dat is zo mooi!

Meer biografieën lezen?
Check dan eens:

Specificaties George Michael een leven

Auteur: James Gavin | Uitgever: Uitgeverij Brandt | Vertaald (vanuit het Engels) door: Robert Neugarten | juni 2022 | 560 pagina’s | 9789493095823 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.