De sokkenvreters, een komisch avontuur van Pavel Srut

Ik denk dat dit een ‘probleem’ is wat voor velen herkenbaar is. Waar is toch altijd die andere sok?! Ik heb al meerdere dingen geprobeerd zoals bolletjes maken in de wasmachine, knijpertjes en zakjes. Maar er blijven altijd sokken verdwijnen. Pavel Srut geeft ons een antwoord op de vraag waarom in De sokkenvreters.

de sokkenvreters

De sokkenvreters

Het zijn dus de sokkenvreters die altijd één sok van een paar opvreten. Met smaak. De sokkenvreters leven onder ons, maar ze houden zich het liefste verborgen voor mensen. Ze kunnen krimpen, uitrekken en door de kleinste openingen glijden. Water schuwen ze omdat uitwringen het vervelendste gevoel ter wereld is. Ook honden en ratten houden ze absoluut niet van. Elke sokkenvreter is weer anders. In dit boek duiken we in het verhaal van Giecheltje die met zijn opa bij meneer Egon thuis woont. Meneer Egon speelt prachtig trompet en is gek op blikvoedsel.

Giecheltje raakt verstrikt in een strijd met zijn verwaande neefjes. Waar ze eerst elkaar altijd aan het plagen waren, zo moeten ze nu opeens zien samen te werken. Er is namelijk een machtsstrijd gaande tussen de sokkenmaffiabaas de Big Boss en de roversbende van Dollekie Dralon. Ze krijgen gelukkig hulp van meneer Egon en de verstrooide professor Lokhorst.

Geen hokje

Het boek is van oorsprong Tsjechisch. Dat merk ik aan de manier waarop het verhaal verteld wordt. Er zit een bepaalde no nonsense in de manier van vertellen. Betutteling zul je niet vinden. Het verhaal is geschikt voor de leeftijden van 3 tot en met 12 jaar. Ook dat merk ik terug, op bepaalde momenten is het kinderlijk. En op andere momenten ben ik zelfs als volwassenen even de draad kwijt. De sokkenvreters laat zich dus niet makkelijk in een hokje stoppen.

De liefde voor het verhaal en het boek spat er wel vanaf. Het is een prachtige uitgave met harde kaft en donkergroen leeslint. De illustraties zijn er in overvloed en vind ik heel tof gedaan. Je begint op het schutblad met de hoofdpersonages. Op het schutblad achterin vind je de belangrijkste plekken uit het verhaal. Elk hoofdstuk begint met een passende initiaal, en daar heb ik een zwak voor. Nog voordat je een hoofdstuk instapt, heb je al een beeldvorming van wat gaat komen. En rechts onderin ligt een lange sok. Waarom eigenlijk geen idee, het is op elke oneven pagina. Helemaal achterin vind je pas de inhoud.

Bijzonder boek

Het is een bijzonder boek en een bijzonder verhaal. Het gegeven van de sokkenvreters vind ik heel tof. Ook de illustraties zijn echt geweldig. Elke pagina heeft wel iets bijzonders. Weet je nog dat ik schreef over die lange sok onderaan elke oneven pagina? Die neemt dus door het verhaal heen af en aan het einde is deze “op”. Heel tof gedaan! De Tsjechische invloed maakt het anders wat ook leuk is.

Wel vind ik vaak de zinnen minder lekker rollen in de sokkenvreters en moet ik het soms een paar keer lezen wil ik het helemaal snappen. Ook moet ik licht fronzen bij de ‘speedspeen’ die het hoofd van de roversbende gebruikt. Ik vraag me af of mijn associatie hiermee klopt. Het gaat om een stukje sok wat hij in het bier doopt om er vervolgens om te sabbelen en rustig te worden. Bij speed denk ik aan de harddrugs. Maar dat kan aan mij liggen. Ook wordt ik wat ongemakkelijk bij het genot wat Egon ervaart bij de blote wiebelende teentjes van Heleentje. Maar hé, ik ben opgegroeid met Purno de Purno en de familie Magdat als kind. En ik vond het geweldig. Vaak zijn onze volwassen associaties anders dan die van kinderen.

Een held op sokken

De sokkenvreters is dus een bijzonder boek en het beslaat een ruime leeftijd. Het bevat humor en is spannend. Ik vind Giecheltje grotendeels lief en een echte held op sokken. Ohnee die eet hij op, dus gewoon een held. Het verhaal zelf is heel tof bedacht en liefdevol uitgevoerd. Ben je op zoek naar een uniek boek dan is dit zeker een aanrader!

Specificaties De sokkenvreters

Auteur: Pavel Srut | Illustraties: Galina Miklínová | Vertaald door Kees Mercks | Uitgever: Rubinstein | April 2019 | 3 – 12 jaar | 9789047626466 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.