Weg of ik schiet! – een boek over Krijn en Kaatje

Weg of ik schiet! is het derde deel uit de serie over Krijn en Kaatje. In deze serie spelen broer Krijn en zus Kaatje regelmatig in hun boomhut, ze maken daar allerlei avonturen mee. Krijn is zeven jaar oud en Kaatje acht jaar. De serie bevat vrolijke verhalen, waarbij het in dit boek gaat om samen spelen en aardig zijn voor elkaar. Een echt AVI boek, het niveau is midden groep 4.

Weg of ik schiet!

Weg of ik schiet!

Kaatje neemt twee buizen en een maiskolf mee naar de boomhut. Wat wil ze daarmee doen? denkt Krijn. Kaatje heeft een mooi plan: namelijk door de buis blazen en schieten met de mais. Na even oefenen gaat het heel goed! Nu hebben ze een geheim wapen voor als er rovers komen.

Dan horen ze iemand. Het is geen rover. Het is hun buurjongen Jop. Krijn en Kaatje verstoppen zich zo snel ze kunnen. Jop begint te rammelen aan de touwladder. Hij slaat er zelfs op met een stok. Kaatje wordt boos. Straks gaat de ladder kapot. Ze pakt haar buis. ‘Wegwezen, Jop! Weg, of ik schiet!’. Loopt dat wel goed af?

Geschikt voor groep 4

Weg of ik schiet! heeft het AVI niveau ‘midden groep 4′. Dit betekent dat kinderen die dit boek gaan lezen alle letters moeten kennen en ook de meest voorkomende klankcombinaties. Ook staan er samengestelde woorden als ’touwladder’ in dit boek. De tekst is zo gemaakt dat ook sterke lezers van groep 3 dit boek prima kunnen lezen en ook begin groep 5 is dit helemaal niet gek. Een voorleesboek is het mijns inziens niet, de boeken van Krijn en Kaatje zijn bij uitstek boeken om zelf te lezen.

De avonturen van Krijn en Kaatje zijn herkenbaar voor de kinderen uit de doelgroep. Het samenspelen met leeftijdgenootjes en de kleine strubbelingen die hierbij horen zijn passend bij de leeftijdsgroep. Ook de drang naar zelfstandigheid en het zelf oplossen van problemen, zoals de vastzittende voet van Jop los krijgen, is heel passend. Jinte, mijn dochter, zit in groep 4. Ze begon dan ook gelijk enthousiast te lezen in dit boek.

Dat Weg of ik schiet! een echt AVI boek is zie je voornamelijk aan de bladspiegel. Het boek bevat heel korte zinnen, waarbij elke zin op een nieuwe regel start. Zelf vind ik dat niet zo prettig lezen, het wordt er namelijk vrij ‘staccato’ van. Als ik Jinte hardop vraag te lezen merk ik ook dat zij dit doet. Dit in tegenstelling tot boeken voor deze leeftijd die niet op AVI niveau zijn ingeschaald, deze hebben vaak wat meer doorlopende zinnen. Het maakt dit boek niet minder goed, het is maar net waar je naar op zoek bent. Met de Krijn en Kaatje serie weet je dat je goed zit qua leesniveau van jouw kind, mits je het AVI niveau (ongeveer) weet.

Weg of ik schiet!

Illustraties in Weg of ik schiet!

De illustraties in Weg of ik schiet! zijn gemaakt door Wendelien van de Erve. Op de cover prijkt een kleurrijke illustratie van de boomhut van Krijn en Kaatje, met daaronder een roepende Jop. Je ziet duidelijk dat Kaatje aan het schieten is met mais door haar buis. De illustratie ademt een fijne sfeer. Het is wat mij betreft een aantrekkelijke cover.

In Weg of ik schiet! staan ook verschillende illustraties. Niet zoveel als Jinte had gehoopt, vertelde ze mij. Er zijn meerdere pagina’s zonder plaatjes. Dit vindt zij al gauw een beetje saai. De verschillende illustraties zijn in dezelfde sfeer gemaakt, het lijken kleine aquarelletjes. Helaas niet in kleur, waardoor de sfeer ietwat verloren gaat en de bladspiegel inderdaad wat ‘saai’ oogt. Dit vraagt iets van het doorzettingsvermogen van beginnende lezers. Het kan hierbij helpen om je kind even in het boek te helpen. Door samen over de cover te praten of het eerste hoofdstuk samen te lezen. Als je eenmaal aan dit boek bent begonnen wil je namelijk wel graag weten hoe het verder gaat.

Bladspiegel

Ietwat ouderwets?

Ik vind het jammer dat de auteur Jeanette Molema voor ietwat ouderwetse facetten heeft gekozen in Weg of ik schiet! Zo zijn de namen van de personages niet veelvoorkomend en daardoor wellicht wat minder aansprekend voor kinderen. Daarnaast vind ik de uitspraak ‘klikspaan boterspaan’ ook niet meer helemaal van deze tijd. Ik verwacht dat weinig kinderen dit zullen kennen, zeker in combinatie met het liedje ‘klikspaan, boterspaan je mag niet door mijn straatje gaan’. Dit zorgt ervoor dat andere delen, zoals het ‘op tafel slaan’ van boosheid en ‘zonder eten naar bed moeten’ en ‘niet goed snik zijn’ ook wat ouderwets aandoen, terwijl dit losstaand van elkaar niet zo overkomt.

In het verhaal is goed gezocht naar verschillende woorden, zodat er verscheidenheid is voor de kinderen. Af en toe is het wat gezocht in woordkeuze, omdat het moet passen binnen de AVI-richtlijnen waarschijnlijk. Afwisseling is duidelijk het streven geweest. Dit is te zien in de verschillende synoniemen voor trekken aan het been van Jop. Ook wordt er gebruik gemaakt van laagfrequente woorden (woorden die in de dagelijkse taal minder voorkomen), zoals ‘fantast’ en ‘melodie’. Dit verrijkt de taal wat meer.

**Kleine edit vanuit het beheer van StoerLeesVoer. ‘klikspaan boterspaan’ is een uitdrukking en lied wat zeker nog in mijn vaste assortiment van uitspraken en liedjes zit. Daarbij ben ik jonger dan Linda, dus ouderwets wil ik het niet noemen. Stukje historisch cultureel erfgoed is misschien passender. (Deze edit is tot stand gekomen met goedkeuring van de recensent:))

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik een boek lees heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die blij gaat worden van het verhaal. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Weg of ik schiet! en de overige Krijn en Kaatje boeken vind ik passen bij een jongen uit groep 4. Hij maakt graag grapjes en kan hele avonturen naspelen op het plein tijdens de pauze. Rollenspel, zoals ‘boefje spelen’ vindt hij hartstikke leuk. Een boomhut in de tuin zou hij geweldig vinden. Hij heeft AVI M4 gehaald, maar vindt het lezen van samengestelde woorden nog wel wat lastig. Ook het ‘op toon’ lezen gaat hem nog niet zo gemakkelijk af. Gezien de vele dialogen in Weg of ik schiet! is dit zeker een boek waar hij de dynamiek tijdens het hardop lezen kan oefenen.

Specificaties Weg of ik schiet!

Auteur: Jeanette Molema | Illustraties: Wendelien van de Erve | Uitgever: Jongbloed Media – Columbus | Serie: Krijn en Kaatje | 56 pagina’s | hardcover | juni 2023 | 9789085435136 | meer informatie via je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.