Schaduwbroer, mooi debuut van Iris Hannema

Schaduwbroer van Iris Hannema is een boek dat je vanaf het begin meesleept. Daarnaast is Iris Hannema erg goed in het gebruik van woorden. Zoals een schrijver betaamt natuurlijk. Maar zij gaat wat mij betreft nog een stapje verder. Het is spelen met taal. Tot slot boeit het verhaal vanaf het begin. In het begin is het spannend, daarna leef je vooral mee en uiteindelijk is het ook ontroerend. Een verhaal over rouw, maar ook een verhaal over het vinden van jezelf en hoe bevrijdend dat kan zijn.

schaduwbroer

Spelen met taal

Wat literatuur betreft ben ik erg kieskeurig. Een boek moet mij vanaf het begin boeien. Daarnaast moet het taalkundig een uitdaging zijn. Schaduwbroer heeft mij vanaf de eerste pagina geboeid. Uitkijken naar weer een moment om te lezen. Je in een ander universum wanen. En dan uiteindelijk lichtelijk teleurgesteld zijn als het uit is. Iris Hannema speelt met taal. En dat maakt het boek extra aantrekkelijk om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als “Een naam kan zwaarder wegen dan een rugzak met een betonnen parasolvoet erin”, “tranen maken lelijk, maar ze voeren verdriet af en ik was liever lelijk dan wanhopig” of “Dat verdriet en rouw als opgedroogde verf op je handen zijn die je er niet meer vanaf krijgt, maar eraf moet slijten.”

Schaduwbroer, eerste roman Iris Hannema

Tijdens het lezen van Schaduwbroer heb ik meegeleefd met de hoofdpersoon, alsof ik er zelf bij was. Dat vind ik altijd belangrijk in een boek. Dat je bij wijze van spreken zelf de hoofdpersoon wordt. Daarnaast is het ontroerend en beneemt het je af en toe de adem. De liefde die Hebe voor haar broer Alec voelt is groot. Het is belangrijk dat ze hem los gaat laten. Schaduwbroer begint met het vertrek van Alec op schiphol. Niet snel daarna krijgt Hebe een telefoontje van de ambassade dat Alec is gestorven. Uiteindelijk reist Hebe naar Japan, een zoektocht naar de achtergrond van Alec zijn dood. Tegelijkertijd is het een zoektocht naar zichzelf. Iris Hannema heeft jarenlang als reisjournaliste gewerkt. Ook non-fictieboeken over haar reizen geschreven. Dit is Iris Hannema haar eerste roman. Hoop dat er meer komen.

Een tipje van de sluier

Alec is Hebe haar oudere broer. Hij is professioneel freediver. Hij reist de hele wereld rond. De laatste keer naar Japan. Dit is een land waar Hebe en Alec beide van houden. Tijdens het freediven op Ishigaki overlijdt Alec. Zijn lichaam wordt niet gevonden. Op basis van de ansichtkaarten die Hebe van hem kreeg tijdens zijn vele reizen gaat ze op zoektocht. Schaduwbroer verwoordt hoe het voelt om te rouwen. En uiteindelijk de bevrijding te voelen als je de vorm hebt gevonden om iemand los te laten. En toch van deze persoon te blijven houden.

Schaduwbroer, een treffende titel

Ik kies boeken op basis van hun titel. Die hebben dan een soort aantrekkingskracht. Schaduwbroer vond ik intrigerend. Waar zou dit over gaan? In het verhaal omschrijft Hebe het zelf “Hij bewoog met mij mee zonder dat ik hem zag, een schaduwbroer.” In feite gaat het over de overweldigende liefde die Hebe voor haar broer voelt. Als klein meisje zijn ze altijd samen, totdat Alec het duiken ontdekt en veel gaat reizen. Ik wil jullie de omschrijving die mijn dochter (7) gaf, niet onthouden. “Een schaduw is altijd groter dan jezelf, alleen als hij er niet is (als hij in het donker staat).” Een zeer treffende omschrijving. Het geeft in één zin weer waar uiteindelijk dit boek over gaat. Dat je soms een ander los moet laten om jezelf te kunnen vinden.

schaduwbroer

Specificaties

Uitgeverij: leopold | auteur: Iris Hannema | 9789025879433 | september 2020 | 256 pagina’s | 15- 26 jaar | Voor meer informatie bij je lokale boekhandel klik hier

schaduwbroer
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.