Heel Keverburg kookt – een bakwedstrijd voor insecten

Wauw! Dat was het eerst wat ik dacht toen ik ‘Heel Keverburg kookt’ in handen kreeg. En mijn tweede gedachte was: ‘Hoe dan?’ Want de platen van dit prentenboek zijn niet getekend, maar zijn helemaal geknipt van papier. Het is echt zo knap gemaakt, dat dat echt het bekijken waard is. En dan is het verhaal ook nog een super leuk.

Heel keverburg kookt

Heel Keverburg kookt: Heel Holland Bakt voor zespotigen

De jaarlijkse kookwedstrijd van Keverburg komt er weer aan. Dus gonst het van de bijen, vlinders en kniptorren die de harten van de jury willen veroveren met heerlijke gerechten. Maar de mestkevers willen niet meedoen dit jaar. Ze winnen toch nooit. Dat vinden de mestkeverlarfjes heel erg jammer én oneerlijk. Want er is toch niets lekkerders dan hun eeuwenoude familierecept ‘poep op een bedje van poep’?!

Elk jaar hetzelfde liedje

De mestkevers zijn er helemaal klaar mee. Ze stoppen ermee en besluiten niet meer mee te doen! Elk jaar is de top 3 exact hetzelfde. De vlinders winnen altijd en de jury wil de culinaire hoogstandjes van de mestkevers niet eens proeven. Toch besluiten ze mee te doen, en dit jaar loopt het ineens heel anders! Het uitgangspunt van dit boek ‘Heel Keverburg kookt’ is super grappig en ontzettend origineel. Want hoe tof is het dat de insecten een ‘Heel Holland Bakt’ organiseren, waarbij ze hun eigen keukentalenten laten zien?

De tekst van ‘Heel Keverburg kookt’ is geschreven door Bibi Dumon Tak. De tekst is rijk en er is voor gekozen om niet de meest alledaagse woorden te gebruiken. Zeker dus fijn om dit te zien, zo heb je een rijk taalaanbod. Maar daarnaast is het boek ook ontzettend humoristisch. Wat te denken van de bidsprinkhaan, die zoals ieder jaar haar eigen man weer eens lekker heeft gebakken en gestoofd in zijn eigen jus?

verschillende insecten

Het mooiste prentenboek van het jaar

Oké, misschien is het een beetje voorbarig, om nu in het het eerste kwartaal dit al te zeggen. Maar ik ben er bijna zeker van dat ‘Heel Keverburg kookt’ het mooiste prentenboek van het jaar zal zijn! De prenten zijn gemaakt door knipkunstenaar Geertje Aalders. Werkelijk alles in het boek is met de hand geknipt: van het kleinste voelsprietje tot de grootste vlindervleugel. Echt zo knap en tof gedaan. Ik heb echt bijna met mijn neus op het boek gezeten, om te kijken of het wel echt van papier gemaakt is. Sommige plaatjes lijken wel gewoon levensecht! Ik moest meteen denken aan ouderwetse poëzieplaatjes. De schutbladen zijn ook nog eens heel informatief, want daar staat bij elke insectensoort een leuk feitje. Heel Keverburg kookt nodigt uit lezen, herlezen en nog eens herlezen!

Specificaties ‘Heel Keverburg kookt’

Auteur: Bibi Dumon Tak | Illustraties: Geertje Aalders | Uitgeverij: Gottmer | 9789025772383 | Februari 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.