Een heel jaar Jip en Janneke – voorleesboek

Wie houdt er nu niet van deze twee vriendjes, Jip en Janneke. Ik vind ze echt geweldig, maar moet eerlijk zeggen dat het dikke voorleesboek toch een tikkeltje ouderwets aandoet. Met woorden die we nu niet echt meer gebruiken. Maar ‘een heel jaar Jip en Janneke’ heeft daarin een heuse metamorfose gehad. Vernieuwd, kleurrijk én helemaal van nu. Hij past helemaal bij de trend van tegenwoordig om boeken per seizoen te laten wisselen. Alleen kan deze dan het hele jaar blijven staan. Hoe handig! Kijk mee naar dit leuke voorleesboek!

Een heel jaar Jip en Janneke

Een heel jaar Jip en Janneke

De verhalen van Jip en Janneke vind ik super leuk om voor te lezen. Het zijn korte zinnen en ook korte verhalen. Perfect voor het slapen gaan of even tussendoor. De verhalen zijn leuk, grappig en herkenbaar. Onze dochter houdt ook van verkleden, onze zoon haalt ook wel eens kattenkwaad uit én de kinderen willen ook altijd graag sparen met de acties in de supermarkt (geweldige marketing is dat natuurlijk). Het zo gewoon, de avonturen die mijn kinderen ook mee kunnen maken, maakt de verhalen zo leuk voor de kinderen. Dat is bij het boek een heel jaar Jip en Janneke niet anders.

Een heel jaar lang heb je voorleesplezier met Jip en Janneke. Welk seizoen het ook is, ze verzinnen steeds weer iets leuks om te gaan doen. In deze voorleesbundel vind je verhalen die niet alleen bij het seizoen passen, maar ook bij alle belangrijke gebeurtenissen en feestdagen in het jaar zoals Sinterklaas, kerst en Koningsdag. Als het voorjaar aanbreekt ontdekken ze bijvoorbeeld een vogelnestje met eitjes. In de zomer gaan ze lekker naar het strand, om vervolgens in de herfst met regenlaarzen in de plassen te stampen. Ook de grote sneeuwman ontbreekt niet in deze winter. Verhalen die je wil blijven voorlezen.

Een kijk- of seizoenstafel past perfect bij dit boek

Heb je thuis ook een kijktafel staan? Of een seizoenstafel misschien? Rouleer jij de voorleesboeken ook per seizoen, feest of gebeurtenis? Dan is een heel jaar Jip en Janneke echt iets voor jou. Alleen kun je hem dan gebruiken in alle seizoenen. De verhalen zijn opgedeeld per seizoen, van lente naar zomer naar herfst en winter. Tussen de 11 en 14 verhalen per seizoen. Voorzien van een super leuke illustratie in kleur (!!!) en dat vind onze dochter dus echt geweldig. En ik stiekem ook. Het maakt het verhaal helemaal af.

Het verschil met het dikke hardcover Jip en Janneke boek

Een heel jaar Jip en Janneke bevat ongeveer 15 verhalen over deze twee vrienden. We hebben thuis ook het grote boek van Jip en Janneke en ik heb de verhalen even vergeleken. Alle verhalen staan in het grote boek ook. Dus verwacht geen nieuwe verhalen. Maar er zijn wel twee grote verschillen:

  • Het taalgebruik. Vader wordt papa, Sint Nicolaas wordt Sinterklaas en ook zwarte Piet is vervangen voor Piet bijvoorbeeld.
  • Kleur! Alle illustraties bij de verhalen zijn in kleur. Nu is er natuurlijk niets mis met zwart/wit, maar onze kinderen vinden de kleuren illustraties gewoon het leukst.

Hoewel ik heus hou van een beetje nostalgie zijn deze twee verbeteringen wel echt heel erg fijn. De verhalen zijn aangepast naar deze tijd. Ze zijn weer extra fijn om voor te lezen. En niet onbelangrijk, ook voor gebruik in de klas is hij zeer geschikt. Een beetje klein misschien, maar in de kring toch zeker goed te gebruiken.

Twee boeken van Jip en Janneke

Gebruik het boek samen met het seizoensspel

De verhalen zijn ingedeeld per seizoen. Zo leren kinderen al iets over de seizoenen en de verhalen sluiten precies aan bij de leefwereld waar je dan in zit (tenzij je de verhalen uit het winterseizoen in de zomer leest natuurlijk). Er is ook een seizoensspel van Jip en Janneke te koop in sommige hema winkels. Deze past perfect bij dit boek. Spelenderwijs leren kinderen de seizoenen. Het is een soort lotto waarbij je de 4 plaatjes van de seizoenen moet zoeken tussen alle kaartjes. Matcht jouw gedraaide seizoen met het plaatje én heb je deze nog niet op je bordje liggen? Dan mag je hem pakken. Een leuk en kort spel om samen met je kleuter of peuter te spelen.

Een heel jaar Jip en Janneke achterkant

Specificaties een heel jaar Jip en Janneke

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Illustraties: Fiep Westendorp | Uitgeverij: Querido | Eerste uitgave: 2009 | ISBN: 9789045128979 | 117 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.