De storm van ons bestaan, een groots familieverhaal

Titels van boeken kunnen mij af en toe zo raken. Tussen allerlei titels en stapels is het dan net die ene die oplicht en mij roept. Dat gebeurde dus met het boek ‘De storm van ons bestaan. Tussen het bekijken van de recensielijsten was daar die ene titel die me maar bij bleef. En eenmaal op de mat gevallen kon ik niet anders dan het meteen te lezen. Het gevaar zit hem er dan in dat het boek tegenvalt. Niets bleek minder waar.

Kader

Dit is het verhaal van De storm van ons bestaan

Maleisië, 1945. Cecily Alcantara’s vijftienjarige zoon Abel is verdwenen. Haar jongste dochter Jasmin zit opgesloten in de kelder om dwangarbeid in een militair bordeel te ontlopen en haar oudste dochter Jujube wordt met de dag bozer omdat ze dronken Japanse soldaten in een theehuis moet bedienen. Cecily weet twee dingen zeker: dit is haar schuld en haar familie mag nooit achter de waarheid komen.
Tien jaar geleden leek de toevallige ontmoeting met de charmante Japanner Fujiwara het antwoord op Cecily’s gebeden. Eindelijk kon ze ontsnappen aan haar leven als vrouw van een eenvoudige ambtenaar in het door de Britten bezette Maleisië. Fujiwara liet haar kennismaken met en leven vol spionage, waarin ze droomde van een ‘Azië voor de Aziaten. Wat ze echter niet wist, was dat ze hierdoor de Japanse bezetters haar land zou binnenloodsen. Nu de oorlog zijn hoogtepunt bereikt, wordt Cecily achtervolgd door de allesbeslissende keuzes die ze tien jaar geleden maakte: ‘De storm van ons bestaan’.

Synopsis
Synopsis van De storm van ons bestaan

Auteur Vanessa Chan

Vanessa Chan is geboren en getogen in Maleisië. Ze is begonnen met schrijven van korte verhalen. Deze werden o.a. gepubliceerd in Esquire, Vogue en Electrit Lit. Ze leidt een boekenclub bij Goodmorning America en op BBC Radio 2. In 2021 was ze de Stanley Elkin-wetenschapper op het Swanee Writers Conference. Daarnaast heeft ze wetenschappelijke prijzen ontvangen voor het bijwonen van Bread Loaf- en Tin House Writersconference. De roman ‘De storm van ons bestaan’ is haar debuut en is direct in meer dan twintig landen wereldwijd gepubliceerd, en haalde overal de bestsellers lijsten.

Auteur Vanessa Chan
Auteur Vanessa Chan

De vinger op de zere plek

‘De storm van ons bestaan’ wordt verteld vanuit het perspectief van vier personages. Personages die indruk maken. Dat komt mede door de schrijfstijl van Vanessa Cahn. Die is zeer toegankelijk, meeslepend en gevoelig. Ze weet de vinger precies op de zere plek te leggen en vertelt over de afschuwelijkheden van de oorlog, de verstoorde relatie tussen mensen door gekoloniseerd gedrag en de dubbelzinnigheid tussen goed en kwaad.

De storm van ons bestaan

Dit is literatuur

Bij de roman ‘De storm van ons bestaan’ is er geen twijfel mogelijk: dit is literatuur. Via woorden de angst, het verlangen en de drang tot overleven zo weten over te brengen dat je als lezer alle emoties meebeleeft. Tevens leer je, bijna spelenderwijs, veel over de cultuur en de geschiedenis van Maleisië.
Toch wil ik het ontwerp van de omslag hier ook even een compliment geven. Want wat een stormachtig landschap lijkt verandert in en gezicht als je langer kijkt. Prachtig gedaan!

De storm van ons bestaan

Een zoektocht naar begrip en liefde

Het boek is een zoektocht naar begrip en liefde. Hierbij leer je de personages heel goed kennen. De vier hoofdfiguren zijn afzonderlijk van elkaar aan het woord. Dit is duidelijk per hoofdstuk aangegeven dus verwarring kan er niet ontstaan. Doordat de auteur hiervoor gekozen heeft wordt het verhaal van ‘De storm van ons bestaan’ intenser. Als lezer is het dan ook makkelijk om je met een bepaald personages te identificeren. Hier en daar had ik zelfs de neiging een persoon aan te spreken, aan te sporen of te waarschuwen.

De storm van ons bestaan

Het is nauwelijks voor te stellen dat ‘De storm van ons bestaan’ het debuut van Vanessa Chan is. Het boek weet de onderlinge familiebanden, ouder/kind relatie, zussen band en partner en/of vriendenrelatie ongelooflijk goed uit leggen en laat zien dat wanneer je blijft geloven in de liefde en het leven dingen echt goed komen. Wellicht geheel anders dan dat het voorheen was, maar beter en met een nog stevigere basis. Onderlinge relaties worden goed uitgelegd en verwoord.

Maleisïe
Maleisïe

Specificaties bij het boek De storm van ons bestaan

Titel: De storm van ons bestaan | Oorspronkelijke titel: The Storm We Made | Auteur: Vanessa Chan | Uitgeverij: Prometheus | Vertaling: Koos Mebius & Marlies Weyergang | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijde: 339 | 9789044651577 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.