Een groot gezin voor Mama Struis

Dit voorleesprentenboek laat zien dat de liefde van ouders voor al hun kinderen onmetelijk groot is. Of het nou de eigen kinderen betreft, pleegkinderen, adoptiekinderen of stiefkinderen. En of dat nou in een groot gezin voor Mama Struis is of in het echte leven.

Eén ei in het nest van Mama Struis, niet echt een groot gezin…

Verdrietig zucht Mama Struis dat ze maar één ei heeft gelegd, want dat zou geen groot gezin worden. Het lukt haar niet om er nog meer te leggen. Papa Struis probeert haar te troosten met het feit dat hij één kind op komst óók al geweldig vindt. Maar als Mama Haas komt langshuppelen, met haar vijf kinderen, wordt het verdriet van Mama Struis alleen maar erger. Ze wordt namelijk zelfs uitgelachen door Mama Haas en haar kroost! Papa Struis kan haar haast niet meer troosten, maar geeft Mama Struis de gelegenheid om even een eindje te gaan wandelen terwijl hij zelf het ei warm houdt.

En daar liep Mama Struis ineens tegen een ei aan, een ei helemaal alleen en ze besluit het mee te nemen naar het nest, zo graag wil ze een groot gezin. Papa Struis gaat uiteindelijk akkoord om deze erbij te nemen. En tevreden loopt Mama Struis even naar de rivier om wat te drinken. Daar vertelt ze blij aan Mama Nijlpaard wat haar overkomen is. Blijken daar ook nog twee eieren helemaal alleen te liggen! Een grote en een kleine. En zodoende liggen er ineens vier eieren in het nest van Papa en Mama Struis, het lijkt zo toch een groot gezin te gaan worden!

Papa Struis vindt nog een ei

Papa Struis vindt het eigenlijk een beetje veel, vier eieren en maakt een ommetje door het gras om het te laten bezinken. Daar spreekt Aap hem aan. Die had van Nijlpaard gehoord dat het stel eieren schijnt te verzamelen. En Aap heeft nóg een ei voor ze gevonden! Papa Struis neemt het dan toch maar mee en Mama Struis is natuurlijk helemaal blij, maar ook Papa Struis geeft toe dat een groot gezin hem toch wel heel leuk lijkt.

Op een dag worden alle vijf de kinderen geboren. De één met een snavel, de ander een kopje, niet één is hetzelfde. Maar dat maakt voor het gelukkige stel helemaal niks uit! Ze houden van al hun kinderen evenveel!

Ik vind het een heel mooi boek dat zelfvertrouwen kan bieden aan kinderen in (samengestelde) gezinnen waarin de kinderen niet allemaal verwant zijn aan elkaar en/of aan de ouders. De manier waarop het geschreven is, laat een kind zich heel welkom voelen binnen een gezin. En het stukje verdriet/jaloezie wat Mama Struis te verwerken heeft, kan herkenbaar zijn voor de ouder die het voorleest. Daarmee versterkt het voor ouder én kind de band die ze samen hebben.

Oh en de illustraties in ‘Een groot gezin voor Mama Struis’ zijn stuk voor stuk prachtig. Het leuke is, dat op elke pagina waar een ei gevonden wordt, ook het dier dat erin zit in datzelfde ‘schilderijtje’ te vinden is. En de plaatjes van ei naar struisvogel op de rug van de omslag van het boek maken het helemaal af!

Specificaties ‘Een groot gezin voor Mama Struis’

Auteur: Jennine Staring | Illustraties: Martine van Nieuwenhuyzen | Uitgever: Levendig | 9789491740893 | oktober 2020 | 24 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Een groot gezin voor Mama Struis
footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.