Nineteen Steps, een persoonlijk oorlogsverhaal dat voortleeft

Toen ik de synopsis van het boek ‘Nineteen Steps’ aan het lezen was moest ik direct aan mijn eigen oma’s denken. Niet dat ik dat anders niet doe, uiteraard wel, maar nu in de context van het verhaal over de tweede wereldoorlog. Of beter gezegd, hún verhaal. Tot op de dag van vandaag heb ik er namelijk spijt van dat ik niet meer aan hen gevraagd hebt, over hoe ze die periode beleefd hebben. Wat hun verhaal was en wat ze wel en niet meer konden doen. Eén oma praatte er sowieso nooit over. De andere liet heel af en toe wat los. Dat gold ook voor mijn opa’s. En nu kan ik het helaas niet meer vragen.
Gelukkig zijn er wel verhalen van andere oma’s die werden aangehoord of waar dagboeken van gevonden werden. En, misschien nog wel het allerbelangrijkste, doorverteld worden door middel van een boek.

Nineteen steps

Het verhaal van Nineteen Steps

Drie jaar geleden stortte Europa zich in een allesvernietigende oorlog. In 1942 leeft Londen nog altijd met de constante dreiging van een nieuwe luchtaanval van de Duitse gevechtsvliegtuigen. In Bethnal Green, East End, haalt Nellie Morris telkens weer opgelucht adem wanneer ze samen met haar familie ongedeerd uit de ondergrondse schuilkelders tevoorschijn komt. ‘Nineteen Steps’, naar beneden.
Te midden van het oorlogsgeweld klampt ze zich vast aan alles wat haar doet denken aan haar zorgeloze jeugd, die inmiddels zo ver weg voelt. Maar een toevallige ontmoeting met de Amerikaanse piloot Ray doet Nellies wereldbeeld voorgoed veranderen.

Net als Nellie haar nieuwe leven met Ray wil omarmen, vindt er een verschrikkelijk ongeluk plaats tijdens een van de nachtelijke luchtaanvallen. Terwijl de geheimen over de fatale nacht worden ontrafeld en de waarheid aan het licht komt, stort Nellies wereld in en blijkt niemand veilig voor de desastreuze consequenties van de oorlog.

Nineteen Steps, synopsis
Het oorlogsverhaal van Oma Ruth

Duizendpoot Millie Bobby Brown

Millie Bobby Brown is in 2004 geboren in Marbella. Op haar veertiende was ze ambassadeur van Unicef, de jongste ambassadeur ooit. Toen ze vijftien werd begon ze en een make-up en huidverzorgingsbedrijf, genaamd Florence by Mills. In 2023 breidde ze dat verder uit met Florence By Mills Coffee.
Ze werd op zeer jonge leeftijd ook actrice. In 2017/2018 kreeg ze een nominatie voor een Emmy Award voor haar rol in de Netfllixserie Stranger Things.
Het boek ‘Nineteen Steps’ is haar debuutroman. Je kan met een gerust hart zeggen dat Millie Bobby Brown, pas twintig lentes jong, een duizendpoot is en vrijwel alles succesvol aanpakt.

Millie Bobby Brown
Actrice Millie Bobby Brown

Deluxe uitgave

Laat ik beginnen met het uiterlijk van het boek. Van uitgeverij Prometheus mocht ik de deluxe uitgave van ‘Nineteen Steps’ ontvangen. Met de prachtige groen gekleurde bladzijden aan de zijkant versierd met witte bloemen. En dan de prachtige, mistige foto van Londen op de omslag. Met twee dreigende vliegtuigen en gouden letters. Dit boek trekt zo en zo iedereen zijn aandacht.
 In Engeland is het veelal gewoon dat er van een boek zo een mooie uitgave komt. Hier in Nederland begint de uitgeverijen, gelukkig, mondjesmaat steeds vaker dit soort specials uit geven.

Nineteen steps, deluxe
Deluxe uitgave

Samenwerking met auteur Kathleen McGurl voor Nineteen Steps

Het is denk ik wel belangrijk om te weten dat de bekende Millie Bobby Brown dit boek niet alleen geschreven heeft. Het verhaal van haar oma Ruth is tot leven gekomen door samenwerking met de auteur Kathleen McGurl. Zij schreef al eerder vele (historische) romans.
Over het feit dat alleen de naam van Millie Bobby Brown op de voorkant van het boek ‘Nineteen Steps’ staat vermeld is veel te doen geweest. Op sociale media en in kranten, waaronder een groot artikel in the Guardian, werd ze beschuldigd van gebruikmaking van naamsbekendheid om zo het boek beter te verkopen. De naam van McGurl wordt slechts op het voorblad en achterin een keer genoemd. Millie Bobby Brown is niet de eerste actrice die het op deze manier doet. Grootheden als Noami Campbell gingen haar voor.

Nineteen steps
Versierde bovenkant

Het verhaal ademt de sfeer van toen

Tijdens het lezen betrapte ik mezelf erop dat ik ronddwaalde in het Londen van de jaren 40. Grijs, mistig en de constante dreiging van het luchtalarm werden ook een onderdeel van mij.
Het is de schrijfstijl van Kathleen Mcurl die hiervoor zorgt. De zinnen zijn zorgvuldig samengesteld, en er zijn mooie dialogen. De omgeving wordt beeldend weergegeven. Deze schrijfstijl herken je als je, net zoals ik, al eens eerder een boek van Kathleen Mcurl* gelezen hebt. Het verhaal van de oma van Millie Bobby Brown, in ‘Nineteen Steps’ is op een liefdevolle manier beschreven. Er zijn niet allemaal helden van gemaakt, ook hun fouten en twijfels worden benoemd.

Nineteen steps, omslag
De mistige, dreigende omslag

Tastbare emotie en situatie die voor te stellen zijn

De proloog van ‘Nineteen Steps’ start in 1993, waar een terugblik gemaakt wordt naar vijftig jaar terug. Dit maakt meteen nieuwsgierig en maakt dat je door wilt lezen.
Het hoofdpersonage Nellie is een aangenaam lief en warm personage. Ik voelde als lezer al snel een band met haar. Niet alleen de gevoelens van Nellie zijn goed te begrijpen en mee te voelen. Alle personages worden goed gekarakteriseerd. Vooral de angsten die tijdens de luchtaanvallen naar boven komen worden heel beeldend beschreven. Je kijkt als het ware over de schouders van de karakters heen waardoor het lijkt of je zelf ook in de ondergrondse schuilkelder zit. Dat is echt heel knap gedaan.

Teleurstelling en verdriet maar ook liefde en kracht

Hoe hoopvol het begin van het verhaal ook is, zo tragisch gaat het verder. Toch is het, het doorzettingsvermogen van Nellie wat prijzenswaardig te noemen is. Ongelooflijk hoe ze haar rug recht weet te houden tijdens alle vreselijke gebeurtenissen. Daar kan menigeen nog wat van leren.
De liefdesrelatie tussen Nellie en Ray is als in een film en je hoopt van harte dat dit deel van het verhaal een gelukkig einde heeft. Het einde is ontroerend, ik heb een traantje gelaten.
Er is ook veel aandacht besteed aan de nasleep die de oorlog heeft. Dat is mooi gedaan en maakt het boek ‘Nineteen Steps’ tot een goed afgerond geheel.

Gedicht
Jij, mijn liefste…

Mooie combinatie van fictie en non-fictie

Het verhaal van ‘Nineteen Steps’ is een oorlog tragedie vol met romantiek en spanning. Met een vlotte schrijfstijl, een logische vertelstijl en een inkijkje in een persoonlijk verhaal is er weer een heldhaftig stukje belicht in zo een donkere periode. Elk oorlogsverhaal verdiend een podium en het is aan schrijvers als Kathleen McGurl en Millie Bobby Brown te danken dat dit soort verhalen niet verloren gaan. Ik heb genoten van dit prachtige boek. Zowel van de buiten- en de binnenkant.

Boekentips passend bij Nineteen Steps

Specificaties bij het boek Nineteen Steps

Auteur: Millie Bobby Brown & Kathleen McGurl | Verteld door Mariët Herlé | Uitgeverij: Prometheus | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 336 | ISBN 9789044654752 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.