Libris Literatuurprijs voor Liever dier dan Mens, een hulde!

Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens! In een uitzending van OVT van 25 oktober maakte Hans de Boer als voorzitter van de jury dit bekend. Hij bekende dat ieder genomineerd boek deze prijs gewonnen zou kunnen hebben. Het is Liever Dier dan Mens geworden.

Nu zijn wij van StoerLeesVoer niet vies van een mooi geschiedenisboek of van een prijsuitreiking dus reikhalzend keken wij eerst al uit naar de shortlist van de Libris Literatuurprijs die op 23 september al werd besproken in het radioprogramma OVT. Op de Libris Literatuurprijs shortlist van 2020 staan:

Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens
  • Pieter van OsLibris Literatuurprijs voor liever dier dan mens Een overlevingsverhaal (Prometheus) (Winnaar)
Libris Literatuurprijs shortlist
  • Enny De Bruijn, De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw (Prometheus)
Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens
  • Mar Oomen, Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars (Atlas Contact)
de kolonieman
Libris Literatuurprijs shortlist
  • Angelie Sens, De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning (Balans)
Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens
  • Eva Vriend, Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners (Atlas Contact)

Het mooie aan deze geschiedenisprijs is, is dat deze boeken weliswaar een breed publiek aanspreken én gestoeld zijn op onderzoek naar geschiedenis onderzoek. Het werk is oorspronkelijk Nederlands, De winnaar krijgt, behalve de eer, ook een geldbedrag van E20.000,-. Zo wil Libris het schrijven van goede historische boeken stimuleren. Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens krijgt dus een mooi geldbedrag!

Libris? Is dat niet een winkelketen?

Ja, Libris is een winkelketen van boeken. Ik kan mij niet voorstellen dat zij geen commercieel belang hebben bij deze geschiedenis prijs want anders verbindt je je naam er niet aan. De vraag is of dat erg is. Wat ik zelf prettig vindt is dat met een shortlist of prijs er voor mij al een soort voorselectie is gemaakt in wat er bestaat aan (historische) boeken. Met als ultieme aanbeveling dit overlevingsverhaal van Pieter van Os: Liever Dier dan Mens.

Eerlijk gezegd, kende ik dit boek en de andere boeken op de shortlist nog niet, of alleen van naam. Terwijl ik er toch middenin zit. De extra aandacht die een schrijver genereert met zijn of haar boek is winst. Voor de schrijver én de lezer die graag meer wil lezen van die schrijver. Daarnaast bepaalt Libris niet alleen wie in aanmerking komt voor de shortlist en deze geschiedenis boekenprijs. Het Historisch Nieuwsblad, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, de VPRO en de Volkskrant zijn mede-initiatiefnemers.

Uitreiking Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens is de afsluiting van Maand van de geschiedenis

De Libris Literatuurprijs shortlist werd bekend gemaakt in aanloop naar de Maand van de Geschiedenis. De uitreiking ervan is maar één van de vele activiteiten die tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvinden. De publicatie van de shortlist was de aftrap van wat ons te wachten stond in de maand van de geschiedenis. Musea en speciale historische locaties hadden extra activiteiten voor jong en oud. Dit allemaal onder het thema Oost en West. Daar bleek je heel veel mee te kunnen doen.

Zojuist heeft de uitreiking plaatsgevonden van de Libris Geschiedenis Literatuurprijs in de Beurs van Berlage. Dit allemaal live natuurlijk, want het vindt plaats tijdens de uitzending van OVT. Hét geschiedenisprogramma op de radio. Je kunt het iedere week beluisteren op radio 1 tussen 10 en 12 uur. Een keur aan verschillende onderwerpen en gasten wisselen elkaar in een prettig tempo af. De Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens werd hierin bekend gemaakt.

Nu de Libris Literatuurprijs voor liever dier dan mens bekend is gemaakt kun je in aanloop naar de Maand van de Geschiedenis je helemaal onderdompelen in je favoriete geschiedenisboek deze herfst. Veel leesplezier!

hoofd Libris Literatuurprijs
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.